Τρίτη , 8 Ιουλίου 2025
Breaking News

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς καρπούς μακαντέμια.

Πρόκειται για ένα αειθαλές δέντρο με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 10-15 μέτρων, αν και σε καλλιέργεια διατηρείται πιο χαμηλά για ευκολία κατά τη συγκομιδή.

Διαθέτει στενόμακρα σκουροπράσινα φύλλα, γυαλιστερά στην πάνω επιφάνεια, μήκους 10-25 εκατοστών που σε αρκετές ποικιλίες έχουν οδοντώσεις στις άκρες του φύλλου.

Η μακαντέμια ανθίζει την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού με χαρακτηριστικές μακριές άσπρες ή ροζ ταξιανθίες μήκους ως 30 εκατοστών και οι καρποί ωριμάζουν 6-9 μήνες μετά την ανθοφορία.

Ο καρπός της μακαντέμια είναι στρογγυλός, διαμέτρου 2-3 εκατοστών με σκληρό κέλυφος και περιέχει ένα ή πιο σπάνια 2 βρώσιμους πυρήνες λευκού ή υπόλευκου χρώματος με κρεμώδη υφή.

Το μέρος του καρπού που τρώμε διαθέτει υψηλή διατροφική αξία, καθώς η μακαντέμια περιέχει πολύτιμα λιπαρά, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σίδερο, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Ας δούμε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια της μακαντέμια για να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Υπάρχουν 9 διαφορετικά είδη μακαντέμια αλλά μόνο από 2 είδη προέρχονται οι καλλιεργούμενες ποικιλίες που παράγουν βρώσιμους καρπούς: η Macademia integrifolia και η Macadamia tetraphylla.

Από αυτά τα 2 είδη έχουν προκύψει και αρκετά υβρίδια μακαντέμια που έχουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και αντοχή σε δυσμενείς συνθήκες.

H καλλιέργεια της μακαντέμια προτιμά υποτροπικά και τροπικά κλίματα με ήπιο χειμώνα χωρίς παγετό και δροσερά καλοκαίρια χωρίς έντονη παρατεταμένη ξηρασία.

Ευδοκιμεί σε καλά αποστραγγιζόμενα γόνιμα εδάφη, με υψηλή περιεκτικότητα σε και ελαφρώς όξινα εδάφη με pH 5,5-6,5

Σε κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας, η μακαντέμια μπαίνει σε πλήρη καρποφορία 5-6 χρόνια μετά από την φύτευση.

Για την επιτυχία της καλλιέργειας της μακαντέμια, χρειάζεται τακτικό πότισμα με καλής ποιότητας νερό, αποφεύγοντας νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα.

Οι απαιτήσεις της μακαντέμια σε πότισμα είναι υψηλές από τα τέλη της άνοιξης και μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, την περίοδο ανάπτυξης και γεμίσματος του καρπού.

Εγκαθιστούμε σύστημα ς καθώς είναι ιδανικό για την καλλιέργεια της μακαντέμια, τοποθετώντας 2-4 σταλακτήρες (μπεκάκια) ανά δέντρο.

Σε ζεστά κλίματα, την περίοδο του καλοκαιριού τα ποτίσματα της μακαντέμια θα πρέπει να είναι αρκετά συχνά, κάθε 2-3 μέρες και αραιότερα την υπόλοιπη περίοδο.

Η μακαντέμια έχει αρκετές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καλή παραγωγή.

Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα στα τέλη του χειμώνα και κάνουμε μία δεύτερη στις αρχές του καλοκαιριού με λίπασμα πλούσιο σε , και .

Από τα , πολύ σημαντικό είναι το και ο , καθώς η έλλειψη του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακαρπίας.

Για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη βορίου και ψευδαργύρου, ψεκάζουμε τα δέντρα της μακαντέμια με βορίου και ψευδαργύρου την περίοδο της άνοιξης.

Την περίοδο του χειμώνα, μπορούμε να προσθέτουμε και στο έδαφος για να το ενισχύσουμε σε και θρεπτικά συστατικά.

Το της μακαντέμια διαχωρίζεται βασικά στο κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα μικρά δέντρα 1-3 ετών και στο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα ενήλικα δέντρα.

– Κλάδεμα διαμόρφωσης της μακαντέμια: Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται με βάση το κυπελλοειδές σχήμα έχει ως σκοπό τη σταδιακή δημιουργία ενός δυνατού δέντρου που θα δώσει καλές αποδόσεις. Επιλέγουμε ένα κεντρικό κορμό και διατηρούμε 3-4 κεντρικούς βλαστούς που αναπτύσσονται από τον κορμό σε ύψος 80-100 εκ. από το έδαφος. Αφαιρούμε συχνά τους λαίμαργους, κάθετα και εσωτερικά κλαδιά, σταδιακά, τα πρώτα χρόνια αποφεύγοντας τις μεγάλες τομές που προκαλούν επιβράδυνση της ανάπτυξης.

– Κλάδεμα καρποφορίας της μακαντέμια: Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα καρποφορίας της μακαντέμια είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι τελευταίες παγωνιές του χειμώνα. Το κλάδεμα περιλαμβάνει τη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, την αφαίρεση ξερών, καχεκτικών και ασθενών κλαδιών, καθώς και κλαδιών που μπλέκονται μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυλλώματος του δέντρου και επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη και πιο ποιοτική παραγωγή. Σε δέντρα μακαντέμιας, που έχουν υπερβολική ανάπτυξη ή είναι γηρασμένα, κάνουμε κλάδεμα ανανέωσης περιορίζοντας το ύψος των κεντρικών βλαστών και χαμηλώνοντας το δέντρο.

Σε συνθήκες ζέστης, υγρασίας και υγρασία, η μακαντέμια προσβάλλεται από το έντομο της που προκαλεί πτώσεις καρπών, από και από τον .

Για την αντιμετώπιση των εντόμων, κάνουμε διαφυλλικούς ψεκασμούς με όπως το , ο και ο .

Επίσης, αποφεύγουμε υπερβολές στο πότισμα καθώς μπορεί να προκαλέσει ασθένειες (Phytofthora) σαπίσματος της ρίζας των δέντρων της μακαντέμια.

Για την , της ασθένειας που προκαλεί μαύρα στίγματα σε φύλλα και καρπούς, ψεκάζουμε το φύλλωμα με βιολογικά .

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φύτα μακαντέμια κάνοντας κυρίως α) και β) . Αξίζει να αναφέρουμε πως η έχει περιορισμένη με επιτυχία στην μακαντέμια.

α) Πολλαπλασιασμός μακαντέμια με σπόρο

Φυτεύουμε σπόρο μακαντέμια, καθαρισμένο από το κέλυφος, σε γλαστράκι φυτωρίου που περιέχει τύρφη και άμμο σε αναλογία 2:1

Ο σπόρος της μακαντέμιας βλαστάνει σε 3-6 εβδομάδες σε κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας 20-30οC και μετά από 2-3 μήνες το φυτό είναι έτοιμο για μεταφύτευση ή εμβολιασμό.

Τα φυτά μακαντέμιας από σπόρο καθυστερούν να μπουν στην παραγωγή και έχουν μικρότερη απόδοση καρπών και ποιότητα.

β) Πολλαπλασιαμός μακαντέμια με εμβολιασμό

Χρησιμοποιούμε σπορόφυτο ως υποκείμενο και εμβολιάζουμε με οφθαλμό ή κλαδί από επιλεγμένη ποικιλία μακαντέμια.

Το μπόλιασμα της μακαντέμια γίνεται με εγκεντρισμό σε σπορόφυτα 6-12 μηνών, ή με την μέθοδο του ενοφθαλμισμού ην περίοδο της άνοιξης.

Τα φυτά μακαντέμιας από μπόλιασμα έχουν ταχύτερη είσοδο σε καρποφορία, ομοιόμορφη ανάπτυξη και καλή παραγωγή.

Εκτός από την Αυστραλία που είναι η χώρα καταγωγής της, η μακαντέμια καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Αφρική, στην Κένυα, στη Βραζιλία, στην Κίνα και την Ταϊλάνδη.

About admin

Check Also

Σαν-ποίημα,-σαν-μύθος-–-ένας-χαιρετισμός-σε-ένα-αγαπημένο-μου-λουλούδι…

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο …

Για-τα-πόδια-μας-–-ποδόλουτρο-με-έγχυμα-δεντρολίβανου

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.