Παρασκευή , 4 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

Τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες, σταδιακά απορροφούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το χώμα και δημιουργούν πυκνό ριζικό σύστημα που τα δυσκολεύει να ανταπεξέλθουν στις βασικές διεργασίες τους.

Η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα βοηθάει τα φυτά να αναζωογονηθούν, καθώς δίνει περισσότερο χώρο στις ρίζες για να αναπτυχθούν. Επιπλέον, με την ανανέωση του φυτοχώματος κατά τη μεταφύτευση, προσφέρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά μας για να μας δώσουν πλούσια βλάστηση και υπέροχα λουλούδια.

Η ιδανική εποχή για να κάνουμε τη μεταφύτευση των φυτών μας σε μεγαλύτερες γλάστρες είναι στις αρχές της άνοιξης, καθώς τα φυτά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και ανθοφορίας. Μπορούμε να κάνουμε μεταφύτευση και στις αρχές του φθινόπωρου, αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία των φυτών.

Αν ένα φυτό που διατηρούμε σε γλάστρα παρά τη φροντίδα που του προσφέρουμε παραμένει αδύναμο και δεν αναπτύσσεται, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται μεταφύτευση. Μεταφυτεύουμε, λοιπόν, και , και που έχουμε σε γλάστρες για να τους δώσουμε ζωντάνια και τόνωση.

Ας δούμε αναλυτικά πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας, μαζί με χρήσιμες συμβουλές και όλα τα βήματα που ακολουθούμε για μία σωστή μεταφύτευση.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για να καταλάβουμε ότι ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Το πιο εμφανές σημάδι για να μεταφυτέψουμε τα φυτά μας είναι όταν έχει αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας.

Βέβαια, αρκετές φορές, οι ρίζες των φυτών μπορεί να έχουν πυκνώσει χωρίς να βγαίνουν εξωτερικά. Αν δούμε σταδιακά να κιτρινίζει το φύλλωμά τους ή να πέφτουν τα φύλλα, είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται μεταφύτευση. Όταν οι ρίζες έχουν γεμίσει τη γλάστρα, τα φυτά δυσκολεύονται να απορροφήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξή τους.

Άλλη μία σαφής ένδειξη πυκνού ριζικού συστήματος και ανάγκης των φυτών για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας. Ένα μεγάλο φυτό, χρειάζεται μεγάλη γλάστρα.

Αν τα φυτά που χρειάζονται μεταφύτευση είναι ανθισμένα, προτιμούμε να μεταφυτεύουμε μετά το τέλος της ανθοφορίας τους καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα λουλούδια τους. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει πάντα. Τα φυτά που προμηθευόμαστε από τα φυτώρια, είναι συνήθως πλήρως ανεπτυγμένα και ανθισμένα, ωστόσο χρειάζονται άμεσα μεταφύτευση, καθώς έχουν ήδη αναπτύξει πυκνό ριζικό σύστημα και ζορίζονται πολύ στο μικρό γλαστράκι φυτωρίου που είναι φυτεμένα.

Για τη μεταφύτευση, επιλέγουμε γλάστρες με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα που είχαμε τα φυτά. Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη.

Επιλέγουμε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στη βάση για να φεύγει το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα, ώστε να μη σαπίσουν οι ρίζες του φυτού από την υπερβολική υγρασία. Πολλές φορές, οι γλάστρες που προμηθευόμαστε δεν έχουν τρύπες, αλλά υποδοχές για να τις ανοίξουμε χρησιμοποιώντας το κατάλληλο αιχμηρό εργαλείο.

Σχετικά με το υλικό κατασκευής των γλαστρών, οι πήλινες γλάστρες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι από φυσικά υλικά, είναι αισθητικά πιο όμορφες και δεν ζεσταίνονται εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι πλαστικές γλάστρες έχουν πιο προσιτή τιμή, δεν σπάνε εύκολα και είναι πολύ πιο ελαφριές, οπότε μπορούν να μεταφερθούν χωρίς δυσκολία.

Αρκετό ενδιαφέρον έχουν και οι ξύλινες γλάστρες που είναι επίσης από φυσικό υλικό, αλλά χρειάζονται καλό εμποτισμός του ξύλου για να μη σαπίσουν γρήγορα. Οι μεταλλικές γλάστρες είναι ελαφριές και έχουν ωραίο σχεδιασμό, ωστόσο μπορεί να σκουριάσουν στο βάθος του χρόνου.

Το φυτόχωμα αποτελεί τη βάση όπου αναπτύσσονται τα φυτά μας μέσα στις γλάστρες. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποιοτικό φυτόχωμα για τη μεταφύτευση, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να διασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη των φυτών μας. Η σύσταση του φυτοχώματος είναι καλό να περιέχει και ελαφρόπετρα για να συγκρατεί καλύτερα το νερό και να είναι αρκετά αφράτο.

Υπάρχουν πολλά είδη φυτοχωμάτων, κατάλληλα για διάφορες χρήσεις και ομάδες φυτών Ανάλογα με το είδος του φυτού, επιλέγουμε φυτόχωμα για λουλούδια εξωτερικού χώρου, φυτόχωμα για , φυτόχωμα για όπως η , η , η και το .

Επίσης, υπάρχουν ειδικά φυτοχώματα για και με υψηλή περιεκτικότητα σε άμμο για να στραγγίζει το νερό και να μην σαπίσουν οι ρίζες τους. Επίσης, στο εμπόριο θα συναντήσουμε ειδικά φυτοχώματα για που έχουν ως βάση την και ειδικά φυτοχώματα για .

Αφού έχουμε επιλέξει την κατάλληλη γλάστρα και έχουμε προμηθευτεί νέο φυτόχωμα, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη μεταφύτεση.

Προτιμούμε να κάνουμε τη μεταφύτευση των φυτών κατά το σούρουπο, όταν δεν χτυπούν έντονα οι ακτίνες του ήλιου. Αυτό βοηθά τα φυτά να μην ζοριστούν και να προσαρμοστούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας που επικρατεί περισσότερη δροσιά και υγρασία.

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.