Παρασκευή , 4 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

10 μυστικά για την καλλιέργεια της μελιτζάνας

Μελιτζάνα, το αγαπημένο κηπευτικό του καλοκαιριού! Η μελιτζάνα αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής κουζίνας που απολαμβάνουμε σε μοναδικές καλοκαιρινές συνταγές, από τον διάσημο στα πέρατα της γης μουσακά, μέχρι τα υπέροχα παπουτσάκια και το μικρασιάτικο ιμάμ μπαϊλντί.

Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό με υψηλή διατροφική αξία που περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών. Τρώγεται κυρίως ψητή, τηγανητή αλλά και μαγειρευτή. Αποφεύγουμε να τρώμε την μελιτζάνα ωμή, λόγω της πικρής γεύσης της, καθώς και της σολανίνης, μιας τοξικής ουσίας που περιέχει όταν συγκομίζεται πρόωρα.

Η καλλιέργεια της μελιτζάνας αναπτύσσεται σε ύψος περίπου 80-90 εκατοστών και συνήθως δε χρειάζεται υποστύλωση. Τα φύλλα της μελιτζάνας διαθέτουν λεία πάνω επιφάνεια είναι λεία ενώ ή κάτω είναι σχετικά χνουδωτή. Φυτεύεται την άνοιξη και σχηματίζει χαρακτηριστικά μωβ λουλούδια που μας χαρίζουν τους καρπούς μέσα στο καλοκαίρι.

Μπορούμε να φυτέψουμε μελιτζάνες στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και να τις απολαμβάνουμε φρέσκιες και λαχταριστές. Ας δούμε αναλυτικά ποιες ποικιλίες μπορούμε να φυτέψουμε και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαμβάνουμε τις πιο νόστιμες μελιτζάνες από τον κήπο στην κουζίνα μας.

Υπάρχουν πολλές γνωστές ποικιλίες και υβρίδια μελιτζάνας για να καλλιεργήσουμε. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποικιλίες μελιτζάνας από δικό μας σπόρο που διατηρούμε, ώστε να γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και πώς προσαρμόζεται στις συνθήκες της περιοχής μας.

Από τις παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες μελιτζάνας, ξεχωρίζουμε την ποικιλία μελιτζάνας Λαγκαδά με τους μακρόστενους μωβ καρπούς, τη μωβ φλάσκα μελιτζάνα που χρησιμοποιείται στα γεμιστά, καθώς και τη μελιτζάνα δάκρυ με το χαρακτηριστικό σχήμα.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερα δημοφιλής είναι επίσης η δίχρωμη τσακώνικη μελιτζάνα με τις άσπρες και μωβ ρίγες που δεν πικρίζει στη γεύση. Επίσης, η μελιτζάνα της Σαντορίνης, είναι πολύ χαρακτηριστική ποικιλία με εντυπωσιακούς λευκούς στρογγυλούς καρπούς και νόστιμη γλυκιά γεύση που δεν πικρίζει.

Η καλλιέργεια της μελιτζάνας αναπτύσσεται καλύτερα σε περιοχές με θερμό κλίμα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μελιτζάνα χρειάζεται περισσότερη ζέστη από την και την , καθώς επίσης πολύ πιο ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά. Η φύτευση της μελιτζάνας γίνεται από τον Απρίλιο και μετά, την περίοδο που η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά.

Η μελιτζάνα αναπτύσσεται σε αφράτα γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το περιττό νερό. Κατά την και πριν τη φύτευση της μελιτζάνας, οργώνουμε τον κήπο και ενσωματώνουμε αρκετή μέσα στους λάκκους φύτευσης σε μορφή και χωνεμένης , καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα.

Η μελιτζάνα πολλαπλασιάζεται με τον σπόρο που συλλέγουμε από τον καρπό του φυτού. Είναι σημαντικό να να διατηρούμε το δικό μας σπόρο πιπεριάς για να μπορούμε να καλλιεργούμε κάθε χρόνο γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.

Ο σπόρος της μελιτζάνας αργεί αν φυτρώσει, όπως ο σπόρος της ντομάτας και της πιπεριάς. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά, θα χρειαστεί να φτιάξουμε στα τέλη του χειμώνα. Σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας 20°C και σχετικής υγρασίας, ο σπόρος της μελιτζάνας χρειάζεται τουλάχιστον 2 βδομάδες για να βλαστήσει, καθώς και άλλες 5 εβδομάδες για να είναι έτοιμο το καινούριο φυτό μελιτζάνας για μεταφύτευση.

Αποφεύγουμε να φυτεύουμε πυκνά τις μελιτζάνες για να επιτύγχουμε καλύτερο αερισμό των φυτών, περιορισμό ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών, καθώς και την βελτίωση της παραγωγής. Κατάλληλες για την καλλιέργεια της μελιτζάνας είναι 50–70 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80–120 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Αν δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο σε κήπο, η μελιτζάνα μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα. Αρκεί να επιλέξουμε τα κατάλληλα ηλιόλουστα σημεία στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας, με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και προφυλαγμένα από δυνατούς ανέμους.

Τα φυτά της μελιτζάνας έχουν σχετικά μικρή ανάπτυξη και δεν χρειαζόμαστε πολύ μεγάλες γλάστρες για να τα φυτέψουμε. διαμέτρου 25-30 εκατοστών που διαθέτουν τρύπες στη βάση και τοποθετούμε ένα λεπτό στρώμα 3-4 εκατοστά από χαλίκια ή ελαφρόπετρα στον πάτο της γλάστρας, για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

Για να γεμίσουμε τις γλάστρες που θα φυτέψουμε τις μελιτζάνες, επιλέγουμε ειδικό για λαχανικά, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε το δικό μας μίγμα για να φυτέψουμε τις μελιτζάνες ανακατεύοντας , κοπριά, σε αναλογία όγκου 2:1:1.

Η καλλιέργεια της μελιτζάνας έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό και απαιτεί τακτικό πότισμα για να μπορέσει να είναι αποδοτική και να μας δώσει ποιοτικούς καρπούς σε μεγάλη ποσότητα. Ποτίζουμε δύο φορές την εβδομάδα τις μελιτζάνες την εποχή της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Όπως ισχύει γενικότερα για το , κατάλληλο σύστημα ποτίσματος για τις μελιτζάνες μας είναι το σύστημα των σωλήνων με σταγόνες. Προσφέρει αποτελεσματικότερο και πιο οικονομικό πότισμα ενώ περιορίζει την ανάπτυξη κατά την καλλιέργεια.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο ανθοφορίας της μελιτζάνας, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων και μείωση της παραγωγής. Στο στάδιο της καρποφορίας, η καλλιέργεια της μελιτζάνας χρειάζεται συνεχές πότισμα, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, για να αποφύγουμε τον σχηματισμό καρπών με πικρή γεύση.

H καλλιέργεια της μελιτζάνας έχει αρκετές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για να ευδοκιμήσει και χρειάζεται απαραίτητα λίπανση. Για να απολαύσουμε γλυκές μελιτζάνες, προσθέτουμε κάθε 3-4 βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε που βοηθά στην παραγωγή ποιοτικών και γευστικών καρπών ώστε να μην πικρίζουν.

Επίσης, η έλλειψη είναι αρκετά συνηθισμένη στην καλλιέργεια της μελιτζάνας, όπως και στην πιπεριά και την τομάτα, και μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο της , κατά το οποίο μαυρίζουν στις άκρες οι καρποί και δεν ωριμάζουν κανονικά.

Ο τετράνυχος αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό για την καλλιέργεια της μελιτζάνας. Μόλις αρχίζουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες μέσα στο καλοκαίρι, ο τετράνυχος παραμονεύει προσβάλλοντας τα φύλλα και τους καρπούς της μελιτζάνας. Χρησιμοποιούμε για την οικολογική καθώς για την , της κυριότερης μυκητολογικής ασθένειας που προσβάλλει τη μελιτζάνα.

Η μελιτζάνα προσβάλλεται, επίσης, από τα έντομα της , του θρίπα και του . Για την αντιμετώπιση τους ψεκάζουμε κάθε 2 εβδομάδες που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη. Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε 1 λίτρο νερό.

Η συγκομιδή της μελιτζάνας γίνεται περίπου 2,5 μήνες μετά τη μεταφύτευση στον κήπο μας ανάλογα την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες της περιοχής. Συλλέγουμε τους καρπούς της μελιτζάνας σε στάδιο που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, δηλαδή όταν διαθέτουν σφιχτή σάρκα και γυαλιστερό μωβ χρώμα. Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε τον καρπό με τμήμα του ποδίσκου για να έχουμε καλύτερη συντήρηση μέχρι να τον καταναλώσουμε.

Ο καρπός της μελιτζάνας δε διατηρείται για μεγάλο διάστημα εκτός ψυγείου και πρέπει να καταναλωθεί σχετικά άμεσα. Αν φυλαχθεί για συντήρηση στο ψυγείο, η ποιότητα του καρπού της μελιτζάνας υποβαθμίζεται σχετικά γρήγορα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του ψυγείου.

Η υπαίθρια καλλιέργεια μελιτζάνας δεν έχει ανάγκη από κλάδεμα. Αρκεί να αφαιρούμε τα χαμηλά φύλλα που βρίσκονται κοντά στο έδαφος όταν κιτρινίζουν για να διευκολύνουμε τον καλύτερο αερισμό του φυτού.

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.