Τετάρτη , 16 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Φυτό “υπομονή”, ο κάκτος των Χριστουγέννων

Ο κάκτος των Χριστουγέννων είναι από τα πιο δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο, διάσημο για την πλούσια ανθοφορία που εμφανίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Στον ελληνικό χώρο, ο κάκτος των Χριστουγέννων (Schlumbergera sp.) είναι γνωστός και ως “υπομονή”, ένα από τα φυτά που συναντάμε παραδοσιακά στις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας.

Το φυτό “υπομονή” διαδόθηκε ως αρχικά σε περιοχές της νότιας και κεντρικής Αμερικής που δεν διέθεταν έλατα για να στολίσουν την εορταστική περίοδο και σταδιακά εξαπλώθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στο φυσικό του περιβάλλον, την Βραζιλία, ο κάκτος των Χριστουγέννων είναι επίφυτο, δηλαδή αναπτύσσεται και στηρίζεται πάνω σε κορμούς δέντρων, χωρίς όμως να παρασιτεί σε αυτά.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων διαθέτει χαρακτηριστικούς λείους, πεπλατυσμένους βλαστούς και πανέμορφα ροζ, κόκκινα, φούξια ή λευκά λουλούδια που εντυπωσιάζουν.

Ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν στο μπαλκόνι ή στο εσωτερικό του σπιτιού, καθώς οι βλαστοί και τα λουλούδια του πέφτουν προς τα κάτω χαρίζοντας ένα ξεχωριστό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ας δούμε, αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται ο κάκτος των Χριστουγέννων μέσα στο σπίτι μας και τον κήπο μας, για να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία την περίοδο των γιορτών για πολλά χρόνια.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων θέλει φωτεινή θέση και σημεία που δε χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Μπορεί φυτευτεί σε γλάστρα και να τον διατηρήσουμε στην αυλή ή στο μπαλκόνι αρκεί να του εξασφαλίσουμε σημείο με ανατολική ή δυτική έκθεση.

Για να μας χαρίσει την ανθοφορία του κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου, ο κάκτος των Χριστουγέννων χρειάζεται σχετικά δροσερό περιβάλλον την περίοδο του φθινοπώρου και όχι υψηλές θερμοκρασίες

Ακόμα και ως μέσα στο σπίτι, ο κάκτος των Χριστουγέννων μπορεί να διατηρηθεί και να σχηματίσει τα λουλούδια του, αρκεί να μη βρίσκεται σε σκοτεινό σημείο ή κοντά σε θερμαντικό σώμα.

Σε σημεία με λιγότερο φωτισμό, ο κάκτος των Χριστουγέννων θα αναπτυχθεί, ωστόσο θα εμφανίσει περιορισμένη ανθοφορία.

Για τη φύτευση του κάκτου των Χριστουγέννων, επιλέγουμε γλαστράκι, πλαστικό ή πήλινο, 1-2 νούμερα μεγαλύτερο από το γλαστράκι φυτωρίου που βρισκόταν όταν το αγοράσαμε.

Αν φυτεύσουμε τον κάκτο των Χριστουγέννων σε μεγάλη γλάστρα που δε στριμώχνονται κάπως οι ρίζες του, θα καθυστερήσει σημαντικά η ανθοφορία του.

Κατά την μεταφύτευση του κάκτου των Χριστουγέννων, χρησιμοποιούμε ειδικό για κάκτους και παχύφυτα που περιέχει αρκετή άμμο. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση του νερού κατά το πότισμα, καθώς σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας μπορεί να σαπίσει το ριζικό του σύστημα.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων θέλει μέτριο πότισμα, όπως όλα τα παχύφυτα και οι κάκτοι. Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται περισσότερο νερό, καθώς αφυδατώνεται και ξεραίνεται σε περίπτωση έλλειψης εδαφικής υγρασίας.

Ποτίζουμε συνήθως κάθε 4-5 μέρες κατά την περίοδο του καλοκαιριού, μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, και αραιότερα την περίοδο του χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε πρώτα να στεγνώσει το χώμα για να κάνουμε άμεσα νέο πότισμα.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπασμα και θρεπτικά συστατικά, όπως άλλωστε οι περισσότεροι .

Για τον κάκτο Χριστουγέννων που έχουμε φυτέψει στο χώμα, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα, δύο φορές το χρόνο, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αν έχουμε φυτέψει τον κάκτο των Χριστουγέννων σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ειδικό για παχύφυτα, μία φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Αποφεύγουμε την προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπάματος αζώτου που μπορεί να δημιουργήσει μαυρίσματα στα φύλλα του κάκτου των Χριστουγέννων.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων είναι ανθεκτικός σε ασθένειες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία.

Προσέχουμε μόνο το υπερβολικό πότισμα και την αποστράγγιση της γλάστρας που έχει φυτευτεί για να μη σαπίσει το φυτό από το πολύ νερό.

Αν παρατηρήσουμε έντομα όπως η , τα και η ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα και που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Το κλάδεμα του κάκτου των Χριστουγέννων γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του φυτού.

Κατάλληλη εποχή πολλαπλασιασμού για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά από τον κάκτο των Χριστουγέννων είναι η περίοδος της άνοιξης και του καλοκαιριού, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

Αν και ο κάκτος Χριστουγέννων συχνά αναφέρεται και ως επίφυλλο, πρέπει να επισημάνουμε ότι το επίφυλλο (Epiphyllum sp.) είναι ένα διαφορετικό γένος φυτού, γνωστό και ως “κάκτος ορχιδέα”.

About admin

Check Also

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.