Δευτέρα , 14 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Τσαπαρί

Ψάρεμα με τσαπαρί

Το τσαπαρί δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα εξειδικευμένο είδος καθετής. Απλώς κατεβάζουμε την αρματωσιά με ελαφρά τινάγματα μέχρι να πατώσει και μετά την ξανανεβάζουμε με τον ίδιο τρόπο. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία ως προς την τεχνική και συνήθως τα ψάρια τσιμπάνε από μόνα τους, καμιά φορά και 2 ή 3 μαζί. Είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό για σαφρίδια, κοκκάλια, σκουμπριά και κολιούς.

H αρματωσιά του τσαπαριού αποτελείται πάντα από ένα κεντρικό παράμαλο πάχους 0.30 – 0.40mm, το οποίο συνήθως στις δύο άκρες του έχει από μια στριφταροπαραμάνα. Στην κάτω παραμάνα τοποθετούμε το βαρίδι μας και στην πάνω δένουμε τη μάνα. Κατα μήκος του κεντρικού παράμαλου διακλαδώνονται σε ορθή γωνία τα τελικά παράμαλα (πάχους 0.20 – 0.30mm) με το αγκίστρι. Το μήκος του τελικού παράμαλου μπορεί να είναι από 8 ως 24cm (κατα προτίμηση 12-15cm) και η απόσταση μεταξύ των παράμαλων κυμαίνεται από 20 ως 80cm (κατα προτίμηση 30-40cm). Τα περισσότερα τσαπαρί έχουν από 5 ως 12 αγκίστρια (χρυσά ή νίκελ), αλλά το σύνηθες είναι 7.

Στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες τυποποιημένα τσαπαρί με πολλά διαφορετικά σχέδια και χρώματα, με συνηθέστερα το λευκό φτερό “γλάρου” και την πολύχρωμη φούντα με χάντρα φωσφόρου. Βέβαια, για όσους δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν, υπάρχει και η δυνατότητα κατασκευής χειροποίητου τσαπαρί, χρησιμοποιόντας πολύχρωμα κρόσσια ή φτερά, χάντρες και ειδικά χαρτάκια που ονομάζονται “δέρμα ψαριού”.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το μολύβι που βάζουμε στο τέλος της αρματωσιάς. Το βάρος του μπορεί να κυμαίνεται από 80gr μέχρι 300gr, ανάλογα με το βάθος που θέλουμε να ψαρέψουμε. Το σχήμα του όμως πρέπει να είναι συγκεκριμένο: μακρόστενο υδροδυναμικό, για να μπορούμε να το ανεβοκατεβάζουμε με ευκολία, αλλά και για να μη μπλέκεται.

Παραδοσιακά, το τσαπαρί ψαρεύεται στο χέρι, αφού όσα ψάρια και να πιάσουμε ανεβαίνουν εύκολα χωρίς να μας κοπούν τα δάχτυλα. Αν όμως κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει καλάμι και μηχανάκι, θα πρέπει αυτά να πληρούν κάποια απαραίτητα χαρακτηριστικά. Το καλάμι πρέπει να είναι οπωσδήποτε πάνω από 2,50 μέτρα διότι η αρματωσιά του τσαπαριού είναι αρκετά μακριά (στην καλύτερη περίπτωση 1,80m, αλλά υπάρχουν και αρματωσιές που φτάνουν τα 7 μέτρα απ’το στριφτάρι ως το βαρίδι) και δεν μπορεί να περάσει μέσα από τους οδηγούς του καλαμιού. Επίσης η μύτη του καλαμιού πρέπει να είναι ευαίσθητη για να παίρνει τις τσιμπιές και να καρφώνει κατευθείαν. Συνήθως αυτά τα καλάμια είναι carbon τηλεκοπικά, γύρω στα 3 μέτρα και έχουν μασίφ μύτες fiberglass αποσπώμενες απ’το υπόλοιπο καλάμι.

About admin

Check Also

Ψάρεμα Απαγορευμένες Μέθοδοι και Εργαλεία

1. Καταδυτικές συσκευές:Δεν επιτρέπονται οι καταδυτικές συσκευές παροχής αέρα για οποιαδήποτε μορφή αλιείας (πλην σπόγγων …

Ψάρεμα λυθρίνι: Θέλει τεχνική… και δόλωμα

Τα λυθρίνια – Ψάρεμα

Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων (sparidae) και στο λεπτό και επίμηκες σώμα του συναντώνται όλες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.