Παρασκευή , 4 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Τι τρώει τα φύλλα των φυτών και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Αν παρατηρήσουμε φαγώματα στα φύλλα των φυτών, τότε υπάρχει κάτι στον κήπο, στην αύλη ή στο μπαλκόνι μας που τρέφεται με τη βλάστηση των φυτών μας.

Είναι κάμπια, κάποιο έντομο, σκαθάρι, σαλιγκάρι ή κάτι άλλο; Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε έγκαιρα την αιτία για να προστατέψουμε τα φυτά μας και να αποφύγουμε προβλήματα που μπορούν να αναπτυχθούν στην ανάπτυξή τους.

Τα φαγωμένα φύλλα τα συναντάμε σε όπως η , ο και το , σε όπως το η και το , σε όπως στην , την , την ακόμα και σε όπως στην και την .

Τα φαγώματα στα φύλλα μειώνουν την επιφάνεια φωτοσύνθεσης και εμποδίζουν τα φυτά να αναπτύξουν πλούσια βλάστηση, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανθοφορία και στην καρποφορία τους.

Ελέγχουμε, λοιπόν, τακτικά τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας, για να εντοπίσουμε άμεσα τα φαγώματα στα φύλλα, να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που τρώει τα φύλλα ώστε να μπορέσουμε να τα προστατέψουμε πριν πάθουν μεγαλύτερη ζημιά.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε αναλυτικά τι τρώει τα φύλλα των φυτών, πώς το αναγνωρίζουμε έγκαιρα, καθώς οικολογικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Τα φαγωμένα φύλλα στα φυτά προκαλούνται κατά κύριο λόγο από: 1) Διάφορα έντομα, κάμπιες και σκαθάρια που τρώνε τα φύλλα, 2) Σαλιγκάρια που τρέφονται με την τρυφερή βλάστηση των φυτών και 3) Ακρίδες που προκαλούν φαγώματα.

Ας δούμε αναλυτικά τι ζημιά κάνουν όταν τρώνε τα φύλλα των φυτών και με ποιους τρόπους τα αντιμετωπίζουμε ανά περίπτωση.

Τα έντομα είναι η κύρια αιτία που τρώνε τα φύλλα των φυτών και ιδιαίτερα οι κάμπιες τις οποίες μπορούμε να δούμε σε αρκετά φύλλα καλλωπιστικών φυτών και λαχανικών, κυρίως από την κάτω πλευρά του φυλλώματος. Οι προσβολές από κάμπια συνήθως συνοδεύονται και από εμφάνιση μετάξινων ιστών.

Επίσης, φαγώματα στα φύλλα μπορούμε να συναντήσουμε και από άλλα έντομα όπως οι βρωμούσες και τα σκαθάρια.

Για να , χρησιμοποιούμε , ένα βιολογικό σκεύασμα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα, είτε σε μορφή σκόνης για σκόνισμα, είτε σε υδατοδιαλυτή μορφή για να ψεκάσουμε το φύλλωμα.

Για τα υπόλοιπα έντομα όπως οι και τα σκαθάρια που προκαλούν φαγώματα στα φύλλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συνδυασμό και , δύο που χρησιμοποιούμε για την .

Αρκετές φορές, κάθε χρόνο, στα φύλλα των λαχανικών αλλά και των καλλωπιστικών φυτών παρατηρούνται φαγώματα από σαλιγκάρια. Αυτές τις προσβολές από σαλιγκάρια, τις συναντάμε όταν έχουμε βροχοπτώσεις ή όταν επικρατούν συνθήκες έντονης πρωινής ή νυχτερινής υγρασίας.

Ένας οικολογικός και ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για στον κήπο είναι να ρίχνουμε γύρω από τη ρίζα των φυτών δημιουργώντας ένα φυσικό «τείχος» καθώς τα σαλιγκάρια δε μπορούν να κινηθούν πάνω στη στάχτη.

Μπορούμε, επίσης, να δημιουργήσουμε αυτοσχέδιες παγίδες τοποθετώντας άδεια κεσεδάκια στην επιφάνεια του χώματος που γεμίζουμε με . Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από το άρωμα της μπύρας και οδηγούνται μέσα στην παγίδα.

Οι ακρίδες τρώνε φύλλα και βλαστούς σε λαχανικά, καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα μειώνοντας την βλάστηση και την ανάπτυξη του φυλλώματος. Αν δούμε λοιπόν φαγώματα σε φύλλα και δεν δούμε κάμπιες ή σαλιγκάρια, καλό θα ήταν να ψάξουμε ανάμεσα από το φύλλωμα των φυτών την ύπαρξη ακριδών.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παρατηρείται, όταν έχουμε επίθεση μεγάλου σμήνους ακρίδων σε περιοχές όπου προκαλείται μεγάλη οικονομική ζημιά στους καλλιεργητές.

Για την φτιάχνουμε μία οικολογική συνταγή για να ψεκάσουμε προληπτικά τα φύλλα τους: Συγκεκριμένα ανακατεύουμε 5 κουταλιές σούπας σε 500ml νερό και το αφήνουμε για 12 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε το διάλυμα και διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο ι και ψεκάζουμε όλο το φύλλωμα του φυτού.

Σε συνθήκες έντονης προσβολής από ακρίδες στον κήπο μας, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με συνδυασμό βιολογικών σκευασμάτων και που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Ορισμένες φορές οι εκτός από τα έντομα και τα σαλιγκάρια, μπορούν να προκληθούν και από μυκητολογικές ασθένειες. Αν, λοιπόν, τα φυτά μας εμφανίζουν τρύπες στα φύλλα, είναι πιθανό να μην πρόκειται για φαγώματα.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.