Πέμπτη , 21 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

Τα κατσίκια

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη γεωργική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα, αν διαθέτετε το τρίπτυχο “Χώρος – Χρόνος – Ενέργεια”, τότε μπορείτε να βιώσετε τη χαρά να μεγαλώσετε τις δικές σας κατσίκες στο χώρο σας. Ανεξάρτητα από το αν μεγαλώνετε κατσίκες για το γάλα τους, για το κρέας τους ή ως κατοικίδια ζώα, η εκτροφή αιγών μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πηγή ενθουσιασμού και χαράς. Μπορεί επίσης να προσφέρει άριστης ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και εισόδημα, εάν γίνει με ορθολογικό τρόπο και σε κλιμακωτή βάση. Το πρώτο έτος δραστηριοποίησης είναι πάντα εισαγωγικό και καλό είναι να μην περιμένουμε κάποιο εισόδημα. Το πρώτο έτος μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα πρώτα βήματα καθώς και προβλέψεις για μια μεγαλύτερη επένδυση (σε χρόνο και χρήμα) για τα επόμενα χρόνια. Σε 3-4 χρόνια, αν πραγματικά απολαμβάνουμε την εκτροφή κατσικιών και βλέπουμε κάποια αποτελέσματα, μπορούμε να επεκτείνουμε την κτηνοτροφική δραστηριότητα και να το κάνουμε ημιεπαγγελματικά, ίσως σε μια πιο κατάλληλη εγκατάσταση από την αρχική μας.

Περιττό να πούμε ότι η αφοσίωση και η αυτοπειθαρχία είναι απαραίτητες όσον αφορά την κτηνοτροφική αυτή δραστηριότητα. Η κατσίκα ή οποιοδήποτε άλλο ζωικό κεφάλαιο δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς επίβλεψη για πάνω από μία ημέρα. Έτσι, εάν σκέφτεστε να φύγετε, ας πούμε για ένα Σαββατοκύριακο, πρέπει να βρείτε έναν αξιόπιστο αντικαταστάτη σας για να φροντίσει το ζωικό σας κεφάλαιο. Κτηνοτροφία σημαίνει φροντίδα, παρακολούθηση, σίτιση, καθαρισμό των ζώων και αντιμετώπιση προβλημάτων 365 ημέρες το χρόνο. Επιπρόσθετα, ειδικά οι γαλακτοπαραγωγικές κατσίκες (κατά τη διάρκεια του θηλασμού) πρέπει να αρμέγονται μία με δύο φορές την ημέρα, αλλιώς η υγεία τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Η μέση κατσίκα ζει 10-13 χρόνια, αλλά μπορεί να αναπαραχθεί (και να παράγει γάλα) από 1-1,5 ετών έως 7-9 ετών. Υπάρχουν – φυσικά- εντυπωσιακές αποκλίσεις από αυτά τα όρια ηλικίας.

Πώς και Πού να στεγάσετε κατσίκες

Housing Goats Basics

Ξεκινάμε με το σχεδιασμό και την οικοδόμηση του χώρου που θα φιλοξενήσουμε τα κατσίκια μας, πριν αυτά έρθουν στο χώρο. Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες, χρειαζόμαστε ένα καταφύγιο-στάβλο, μια περιοχή για βόσκηση και φυσικά ένα πολύ καλό φράχτη. Τα κατσίκια δεν είναι τόσο καλοί εκσκαφείς όσο τα γουρούνια, που συχνά αρέσκονται να καταστρέφουν τους φράχτες και να διαφεύγουν σε χρόνο μηδέν. Ωστόσο, οι κατσίκες είναι πολύ καλές στην αναρρίχηση και τα άλματα. Κατά συνέπεια, χρειαζόμαστε έναν καλό ενισχυμένο φράκτη που να μη δίνει στα κατσίκια κανένα βήμα-σκαλοπάτι για να αναρριχηθούν. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 5-6 πόδια ύψος (1,5 μέτρο). Υπάρχουν για αυτό το σκοπό διάφορα πάνελς κτηνοτροφίας, καθώς και ηλεκτρικοί φράκτες που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για κατσίκες. Εάν επιλέξετε να έχετε πολλές κατσίκες στο χωράφι σας, τότε θα πρέπει να αγοράσετε ή να φτιάξετε φορητές περιφράξεις έτσι ώστε να τις εναλλάσσετε μέσα στο χωράφι και να αποφύγετε την αποψίλωση από τη βόσκηση των κατσικιών. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να προωθήσετε τη λεγόμενη εναλλασσόμενη βόσκηση. Αυτό σημαίνει ότι διαιρείτε το χωράφι σας σε 5 ή 6 ίσα μέρη και αφήνετε τις κατσίκες σας να βόσκουν για μια εβδομάδα μόνο στο μέρος 1. Στη συνέχεια, αποκλείετε την πρόσβαση στο μέρος 1 και τους αφήνετε να βόσκουν μόνο στο μέρος 2. Μια εβδομάδα μετά, αποκλείετε την πρόσβαση στο μέρος 2 και τις στέλνετε για βόσκηση στο μέρος 3 κλπ. Με το σχέδιο αυτό, η χλωρίδα σε όλα τα μέρη του αγρού θα έχει τον κατάλληλο χρόνο (τουλάχιστον 5-6 εβδομάδες) για να αναπτυχθεί ξανά και να αναβλαστήσει, χωρίς την απειλή της αποψίλωσης και της πλήρους καταστροφής.

Λάβετε υπόψη ότι αν ένα δέντρο βρίσκεται μέσα και κοντά στην περίφραξη του αγρού σας, ακόμα και αν ο φράκτης σας είναι ενισχυμένος και κατασκευασμένος σωστά, οι κατσίκες σίγουρα θα προσπαθήσουν να αναρριχηθούν στο δέντρο και να βγουν από την ιδιοκτησία σας. Τέλος, όσον αφορά τον φράκτη, εάν η εγκατάσταση σας αντιμετωπίζει κινδύνους αρπακτικών (λύκοι κλπ.), Θα πρέπει να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις (σκύλοι κλπ.).

Όσον αφορά το καταφύγιο (στάβλος), δεν χρειάζεται να χτίσετε κάποια περίπλοκη κατασκευή. Ένα καταφύγιο τριών πλευρών από ξύλινες παλέτες και μια σταθερή στέγη είναι αρκετό. Πρέπει να αερίζεται καλά και να διατηρείται καθαρό. Λάβετε υπόψη ότι το καταφύγιο πρέπει να είναι ευρύχωρο, έτσι ώστε οι αίγες να μην συνωστίζονται (περίπου 30 τετραγωνικά πόδια ή 3 τετραγωνικά μέτρα ανά κατσίκα).

Επιλέγοντας Κατσίκια για Γάλα και για Κρέας

How to select Goats for Milk or Meat

Ακριβώς όπως στην χοιροτροφία, ένα κοινό λάθος των άπειρων κτηνοτροφών είναι ότι συχνά αρχίζουν να μεγαλώνουν μόνο μία κατσίκα. Η κατσίκα είναι ένα πολύ κοινωνικό ζώο, που είναι στη φύση της να ζει σε κοπάδι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια κατσίκα που μεγαλώνει κάπου εντελώς μόνη της θα καταλήξει σε μια αγχωτική κατάσταση, θα είναι εξαιρετικά θορυβώδης (θα βελάζει προσπαθώντας να καλέσει άλλες κατσίκες) και θα προσπαθεί να καταστρέψει το καταφύγιο, κάτι που πιθανώς θα έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό της. Ως εκ τούτου, είναι καλό να ξεκινήσουμε την κτηνοτροφική μας δραστηριότητα με την αγορά τουλάχιστον 2-3 αιγών. Η μέση κατσίκα ζει 10-13 χρόνια, αλλά μπορεί να αναπαραχθεί (και να παράγει γάλα) από 1-1,5 έως 7-9 ετών. Υπάρχουν – φυσικά- εντυπωσιακές αποκλίσεις από αυτά τα όρια ηλικίας.

Γενικά υπάρχουν διαφορετικές φυλές και διαφορετικές στρατηγικές για διαφορετικές ανάγκες και επίπεδα εμπειρίας. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να μεγαλώσουμε κατσίκες για γάλα και / ή για κρέας. Οι φυλές Alpine, Lamancha, Nubian, Saanen, Toggenburg και Oberhasli είναι οι πιο συνηθισμένες φυλές αιγών γαλακτοπαραγωγής. Οι φυλές Boer, Beetal, Fainting, Kiko, Somali και Napoletana είναι γνωστές κρεατοπαραγωγικές φυλές κατσικιών.

Οι νέοι κτηνοτρόφοι συνήθως  ξεκινούν μεγαλώνοντας μόνο θηλυκές κατσίκες για γάλα, επειδή οι αρσενικές αίγες χρειάζονται ειδικό χειρισμό και αποκλειστικά δικό τους χώρο. Στην περίπτωση αυτή, οι νέοι κτηνοτρόφοι αγοράζουν συχνά 3-4 θηλυκές αίγες – διαφορετικής ηλικίας, αλλά σχεδόν 6 μηνών – και αρχίζουν να τις μεγαλώνουν. Όταν οι κατσίκες φθάνουν στην αναπαραγωγική ηλικίας των 1-1,5 ετών, οι ιδιοκτήτες τους τις βάζουν να ζευγαρώσουν με αρσενικές κατσίκες από άλλο κοπάδι (ίσως χρειαστεί να πληρώσετε κάποια αμοιβή για αυτό).

Κάθε κατσίκα γεννά συνήθως 1-3 κατσίκες. Όταν μια κατσίκα (μετά την περίοδο εγκυμοσύνης 5 μηνών) γεννά μια θηλυκή κατσίκα, οι περισσότεροι αγρότες κρατούν το μωρό για να επεκτείνουν το κοπάδι τους και συλλέγουν το γάλα από την μητέρα κατσίκα (η μέση κατσίκα παράγει γάλα για 10 μήνες μετά τη γέννα). Όταν μια κατσίκα γεννά ένα αρσενικό κατσίκι (50:50 πιθανότητα), οι ιδιοκτήτες τους είτε πουλάνε το μωρό αρσενικό κατσίκι, είτε το μεγαλώνουν φυσικά είτε το ευνουχίζουν (σε ηλικία 3 εβδομάδων) και το μεγαλώνουν μόνο για κρέας ή ως κατοικίδιο ζώο. Είναι βέβαιο ότι -ότι εκείνη τη στιγμή- οι κτηνοτρόφοι θα έχουν σίγουρα αρκετή εμπειρία (περισσότερο από 1 χρόνο) στη διαχείριση των αιγών, έτσι ώστε να επιλέξουν το λειτουργικό μοντέλο που μπορούν να υποστηρίξουν.

Συνοψίζοντας, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ξεκινούν με την εκτροφή των θηλυκών κατσικιών μόνο για το γάλα και – μετά από κάποιο χρονικό διάστημα – θα έχουν σίγουρα την επιλογή να επεκτείνουν το ζωικό κεφάλαιο και τις δραστηριότητές τους και στην παραγωγή κρέατος.

Πώς να ταΐσετε τις κατσίκες – Τι τρώνε οι κατσίκες

Types of Goats Feed

Σε γενικές γραμμές, οι κατσίκες αγαπούν την ποικιλία όσον αφορά την τροφή τους. Η κατσίκα είναι ένα ζώο εκ φύσεως περίεργο, είναι ένας φυσικός εξερευνητής και αγαπά να περιπλανιέται και να ψάχνει για φαγητό. Αυτή η συνεχής κατάσταση της περιπλάνησης και της αναζήτησης τροφής συνδέεται στενά με την υγεία και την ευημερία της. Το φυσικό φαγητό της κατσίκας είναι βοσκή, θάμνοι, μικρά δέντρα, σανό, φρούτα και μια μικρή ποσότητα σπόρων δημητριακών. Με τον όρο βοσκή ορίζουμε ένα ευρύ φάσμα φυτικών ειδών που η κατσίκα συνήθως βοσκάει: χόρτο, διάφορα τριφύλλια, μηδική (Medicago sativa), ραδίκια, όσπρια, θάμνοι, νεαρά δέντρα κλπ. Η βιοποικιλότητα των βοσκοτόπων συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της τροφής που καταναλώνεται (δηλαδή μεγαλύτερη ποικιλία οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα). Με τον όρο δημητριακά ορίζουμε το τμήμα σπόρων των δημητριακών (όπως το καλαμπόκι) και είναι μια τροφή που οι κατσίκες έτρωγαν στην άγρια ​​φύση για αιώνες, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες σε σύγκριση με τη βοσκή. Οι κατσίκες έχουν επίσης τη δυνατότητα να στέκονται στα πίσω πόδια τους ή να ανεβαίνουν και να τρώνε διάφορα φρούτα δέντρων και βλάστηση που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το έδαφος. Ωστόσο, δεν είναι ασφαλές να αφήνετε τις κατσίκες σας να τρώνε οποιοδήποτε άγνωστο φυτό. Ορισμένα είδη Rhododendron και άλλα καλλωπιστικά φυτά (Αζαλέα) και θάμνοι έχουν βρεθεί να είναι τοξικά για τις κατσίκες και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας κατσίκας μετά από την κατανάλωση ακόμη και ενός μικρού φύλλου. Τα φύλλα λάχανου, πατάτας και τα φύλλα ντομάτας έχουν επίσης αναφερθεί ότι είναι τοξικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, ένας μελλοντικός κάτοχος κατσίκας πρέπει να προβεί σε έρευνα σχετικά με φυτά που φυτρώνουν στην περιοχή του, τα οποία μπορεί να είναι τοξικά για τις κατσίκες.

Πριν από την κυριαρχία των εμπορικών ζωοτροφών του 20ού αιώνα, οι παλιοί κτηνοτρόφοι στήριζαν τη διατροφή των αιγών τους αποκλειστικά σε βοσκή, καλαμπόκι, σανό και μερικά φρούτα (μήλα, μπανάνες). Ωστόσο, οι πιο συνηθισμένες εμπορικές φυλές που έχουν επιλεγεί σήμερα για την παραγωγή κρέατος ή / και γαλακτοκομικών προϊόντων ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις ζωοτροφές που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο. Σε γενικές γραμμές, η διατροφή μιας κατσίκας γαλακτοπαραγωγής είναι διαφορετική από αυτή μιας κατσίκας κρεατοπαραγωγής. Κατά κανόνα, οι κρεατοπαραγωγικές κατσίκες μπορούν να βασίζονται μόνο σε βοσκή, σανό και φρούτα, ενώ η διατροφή των γαλακτοπαραγωγών κατσικιών συνήθως συμπληρώνεται με ζωοτροφές εμπορίου, οι περισσότερες από τις οποίες περιέχουν ένα μίγμα δημητριακών. Φυσικά, το χωράφι μας θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει μεγάλη ποσότητα χλωρίδας κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Διαφορετικά, ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ζωοτροφές εμπορίου για όλες τις αίγες, γαλακτοπαραγωγικές ή μη. Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές όπου η μηδική και τα συναφή φυτικά είδη δεν μπορούν να αναπτυχθούν λόγω του κλίματος, πολλοί κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν κύβους μηδικής για αιγοπρόβατα.

Η πιο συνηθισμένη ζωοτροφή εμπορίου για την κατσίκα είναι μικτά σφαιρίδια και κύβοι από καλαμπόκι και βρώμη. Μια τυπική εμπορική ζωοτροφή για νεαρά και θηλάζοντα κατσίκια περιέχει δημητριακά και διάφορα ιχνοστοιχεία για να υποστηρίξει την ισχυρή παραγωγή γάλακτος και την ανάπτυξη. Τα πιο συνηθισμένα συστατικά είναι το καλαμπόκι, αλεύρι σίτου, η σόγια αλλά και η μηδική που έχει αποξηρανθεί στον ήλιο. Λάβετε υπόψη ότι οι σπόροι δημητριακών είναι απαραίτητοι μόνο για τις κατσίκες ειδικών αναγκών (νεαρά και θηλάζοντα κατσίκια κλπ.) Και πρέπει να τοποθετούνται σταδιακά και σε μικρή ποσότητα στη διατροφή των αιγών. Εάν υπερβείτε ένα συγκεκριμένο όριο, η κατσίκα πιθανότατα θα αρχίσει να έχει διάφορα προβλήματα υγείας.

Κατά μέσο όρο, στις νεαρές αίγες (ηλικίας από 1 έως 14 μηνών) προσφέρουμε συνήθως 1-2 φλιτζάνια καφέ από μίγμα σπόρων δημητριακών καθημερινά ανάλογα με το βάρος τους (διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες). Ωστόσο, ο στόχος σε αυτή την ηλικία είναι να τους ενθαρρύνουμε να μάθουν πώς να εξερευνούν και να αναζητούν το φαγητό τους, με ή χωρίς τη μητέρα τους. Προσφέρουμε επίσης σανό μία φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συμπληρώματα βοτάνων και μετάλλων προσφέρονται επίσης σε μέτρια ποσότητα. Στις ώριμες θηλυκές αίγες που δεν θηλάζουν και δεν είναι έγκυες προσφέρουμε συνήθως σανό δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μία φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ αυτές είναι ελεύθερες να ψάξουν για βοσκή το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Τους προσφέρεται επίσης μαγειρική σόδα στις ταΐστρες (η μαγειρική σόδα έχει αναφερθεί ότι βοηθά στην πέψη). Οι ώριμες θηλυκές αίγες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, προσφέρονται όλα τα παραπάνω συν 2-5 φλιτζάνια του καφέ από μίγμα σπόρων δημητριακών ημερησίως (ανάλογα με το βάρος των αιγών και την παραγωγή γάλακτος – διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες). Φυσικά, μια έγκυος κατσίκα δεν έχει την ενέργεια να περιηγείται όλη την ημέρα και να ψάχνει για τροφή, οπότε στη διατροφή της συνήθως προσθέτουμε συμπληρώματα βοτάνων (κύβους μηδικής). Στις ώριμες αρσενικές κατσίκες προσφέρονται συνήθως όλα τα παραπάνω, εκτός από τους σπόρους δημητριακών. Μερικοί κτηνοτρόφοι προσφέρουν μια μικρή ποσότητα σπόρων δημητριακών (1-2 φλιτζάνια καφέ) κάθε μέρα, ενώ άλλοι τους προσφέρουν (εκτός από τη βοσκή) σανό, συμπληρώματα μετάλλων και μερικά φυτικά συμπληρώματα διατροφής.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αίγες πρέπει να έχουν πρόσβαση 24 ώρες την ημέρα σε φρέσκο καθαρό νερό μέσα στο καταφύγιο τους. Ποτίστρες πρέπει επίσης να τοποθετούνται σε 2-3 απομακρυσμένα σημεία του αγρού σας. Θα πρέπει να αλλάξετε το νερό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα ακίνητο κύπελλο μέσα στο καταφύγιό τους, όπου μπορείτε να βάλετε μήλα, καρότα και μπανάνες. Τέλος, τα μπλοκ άλατος (που λειτουργούν ως συμπληρώματα μετάλλων) προστίθενται στα σύγχρονα προγράμματα διατροφής κατσικιών.

Η προσφορά οικιακών απορριμμάτων κουζίνας σε κατσίκες είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Πολλοί κτηνοτρόφοι προσφέρουν μια μικρή ποσότητα από φλούδες φρούτων και λαχανικών ή μια μικρή φέτα ψωμιού και οι κατσίκες τους φαίνεται να το λατρεύουν αυτό. Ωστόσο, τα τρόφιμα αυτού του είδους πρέπει να δίνονται σε μικρές ποσότητες ως κέρασμα, και όχι ως βάση διατροφής για τα κατσίκια.

Ένας άπειρος κτηνοτρόφος θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τους τοπικούς εμπειρογνώμονες, τον τοπικό κτηνίατρο ή / και τον γεωπόνο για να σχηματίσουν ένα ρεαλιστικό ετήσιο πρόγραμμα διατροφής των αιγών. Σε πολλές περιπτώσεις, η χλωρίδα της περιοχής και οι καιρικές συνθήκες αποτελούν σημαντικές παραμέτρους της τελικής εξίσωσης. Λάβετε υπόψη ότι οι αλλαγές στη διατροφή των αιγών πρέπει να γίνονται σταδιακά, διαφορετικά τα ζώα θα υποφέρουν από διάρροια και άλλες διαταραχές.

Πώς και πότε να αρμέξετε την κατσίκα

Goat Milking 101

Εισαγωγή στο Άρμεγμα Κατσίκας – Πόσο διαρκεί η εγκυμοσύνη της κατσίκας – εγκυμοσύνη κατσίκας διάρκεια

Όπως προαναφέρθηκε, η μέση κατσίκα μπορεί να ζευγαρώσει σε ηλικία 1-1,5 ετών (υπάρχουν κάποιες εντυπωσιακές αποκλίσεις από αυτόν τον κανόνα). Η περίοδος εγκυμοσύνης διαρκεί περίπου 5 μήνες. Μόλις γεννήσει, η κατσίκα αρχίζει να παράγει γάλα αμέσως, αλλά δεν πρέπει να την αρμέξουμε τις πρώτες 1-2 εβδομάδες (ζητήστε οδηγίες από τον πωλητή ης κατσίκας και τον κτηνίατρό σας για τις προδιαγραφές της κάθε φυλής). Ο λόγος είναι ότι τα νεογέννητα κατσίκια χρειάζονται πραγματικά αυτό το πρωτόγαλα, το οποίο, τις περισσότερες φορές, δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Μετά από 2 εβδομάδες, μπορούμε (και πρέπει) να αρμέγουμε την κατσίκα για περίπου 9-10 μήνες, δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ), διαφορετικά θέτουμε την υγεία της σε κίνδυνο. Καλό είναι να σταματάμε το άρμεγμα της κατσίκας τουλάχιστον δύο μήνες πριν από το νέο ζευγάρωμα (ζητήστε οδηγίες από το κτηνίατρο).

Μπορούμε να αρμέξουμε την κατσίκα μας με το χέρι ή μέσω μηχανής αρμέγματος (κόστος 200-700 $). Και στις δύο περιπτώσεις, η υγιεινή είναι τον παν! Πρέπει πρώτα να αποστειρώσουμε με βραστό νερό τον κάδο όπου θα εισρεύσει τελικά το γάλα. Στη συνέχεια, πρέπει να βάλουμε την κατσίκα στη θέση αρμέγματος, να την ακινητοποιήσουμε, κλειδώνοντας απαλά το κεφάλι της και να δέσουμε ή να συγκρατήσουμε τα πίσω πόδια (αυτό δεν είναι απαραίτητο αν η κατσίκα σας είναι πολύ ήρεμη). Πολλοί κτηνοτρόφοι προσφέρουν δημητριακά στις κατσίκες τους κατά τη διάρκεια του αρμέγματος, έτσι ώστε να τις αποσπούν και να τις κρατούν απασχολημένες. Στη συνέχεια, πρέπει να πλένουμε με ζεστό νερό τον μαστό και τις θηλές της κατσίκας. Αυτό το πλύσιμο όχι μόνο καθαρίζει τις θηλές, αλλά χαλαρώνει και την κατσίκα. Στη συνέχεια, σκουπίζουμε τις θηλές με μια στεγνή και καθαρή πετσέτα χαρτιού και ξεκινάμε τη διαδικασία αρμέγματος.

Το άρμεγμα με το χέρι συνδέεται λανθασμένα με το τράβηγμα προς τα κάτω των θηλών των αιγών. Το τράβηγμα των θηλών θα οδηγήσει σίγουρα σε τραυματισμό. Αντ ‘αυτού, πρέπει να εφαρμοστεί μια κίνηση παγίδευσης και συμπίεσης, συνήθως με τον αντίχειρα και τον δείκτη. Τα πρώτα σας αρμέγματα (με το χέρι) αναμένεται να διαρκέσουν κατά μέσο όρο 10-15 λεπτά ανά κατσίκα. Ωστόσο, μετά από μερικές εβδομάδες εμπειρίας, θα είστε σε θέση να ολοκληρώσετε το άρμεγμα κάθε κατσίκας σε 5 λεπτά (κατά μέσο όρο). Όταν τελειώσουμε, πρέπει να πλένουμε ξανά τις θηλές με νερό, σαπούνια ή ειδικά αντιμικροβιακά διαλύματα. Πολλοί κτηνοτρόφοι βυθίζουν τις θηλές των αιγών σε ειδικά αντιβακτηριδιακά διαλύματα μετά το άρμεγμα, αλλά γι αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον τοπικό κτηνίατρο για περαιτέρω οδηγίες.

Εάν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε μια μηχανή αρμέγματος, πριν και μετά από κάθε άρμεγμα πρέπει να καθαρίσουμε όλα τα μέρη της μηχανής με κατάλληλο καθαριστικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Οι περισσότερες φορητές μηχανές αρμέγματος αποτελούνται από τα θήλαστρα αρμέγματος, την αντλία και φυσικά τον κάδο γάλακτος. Θυμηθείτε ότι αν χρησιμοποιούμε μηχανή αρμέγματος, πρέπει να αρμέξουμε χειροκίνητα την πρώτη και την τελευταία σταγόνα των θηλών για διάφορους λόγους (π.χ. ελέγχουμε εάν υπάρχει αίμα στο γάλα). Όταν ενεργοποιούμε το μηχάνημα, το γάλα περνά μέσα από τα θήλαστρα, στις γραμμές και τέλος στον κάδο. Όταν τελειώσουμε, αφαιρούμε τα θήλαστρα και – όπως και στο χειροκίνητο άρμεγμα – μπορούμε να βουτήξουμε τις θηλές της κατσίκας σε ένα αντιβακτηριδιακό διάλυμα.

Λάβετε υπόψη ότι οι κατσίκες συχνά αφυδατώνονται μετά την διαδικασία αρμέγματος, οπότε πρέπει να τους προσφέρουμε φρέσκο νερό και σανό όταν τελειώσει το άρμεγμα. Κατά κανόνα, πρέπει να αποθηκεύουμε το γάλα στο ψυγείο αμέσως μετά το άρμεγμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να το παστεριώσουμε και να το ψύξουμε αργότερα.

Φροντίδα και Υγιεινή της Κατσίκας

Goat Care Basics

Δυστυχώς, οι κατσίκες υποφέρουν συχνά από διάφορα βακτήρια και παράσιτα. Είναι καλό να αποπαρασιτώνουμε τις κατσίκες μας συχνά (συμβουλευτείτε τον τοπικό κτηνίατρο). Σε ειδικά καταστήματα μπορείτε να βρείτε αντιπαρασιτικά χάπια που θανατώνουν τα κυριότερα γαστροοισοφαγικά παράσιτα που απαντώνται συχνότερα στις κατσίκες. Οι σύγχρονες μέθοδοι αποπαρασίτωσης είναι πολύ ασφαλείς για τις κατσίκες και τους ανθρώπους, εφόσον ακολουθήσετε τις οδηγίες των ειδικών. Θα πρέπει επίσης να εμβολιάζουμε τις αίγες σας μία φορά το χρόνο κατά μέσο όρο, πάντα μετά από συζήτηση με τον κτηνίατρό σας.

Επιπλέον, πρέπει να ελέγχουμε τακτικά την καθημερινή υγεία και κατάσταση των αιγών μας. Η διάρροια είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα κάποιας ασθένειας της κατσίκας. Η απομόνωση από το κοπάδι, η αδυναμία να μασήσει ή να πιει νερό, το να έχει υδαρή μάτια, το να κοιμάται όλη την ημέρα και να μην είναι σε θέση να σηκωθεί είναι επίσης μερικές από τις ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντα να έχουμε εύκαιρο τον τηλεφωνικό αριθμό του τοπικού κτηνιάτρου. Ο κτηνίατρος συνήθως θα σας ρωτήσει εάν η θερμοκρασία του σώματος της κατσίκας είναι φυσιολογική, πριν αποφασίσει αν θα επισκεφθεί την φάρμα σας ή όχι. Λάβετε υπόψη ότι η κανονική θερμοκρασία σώματος για τις κατσίκες είναι 101,3-103,5 ° F (38,5-39,7 ° C).

Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει επίσης να φροντίζουν και να περιποιούνται τις οπλές των αιγών, προκειμένου να αποτρέψουν τις μολύνσεις. Πρέπει να ελέγξουμε τις οπλές τους κάθε εβδομάδα, αλλά ένα μικρό κόψιμο πρέπει να πραγματοποιείται λογικά κάθε 2 μήνες. Τέλος, ορισμένοι κτηνοτρόφοι πλένουν και βουρτσίζουν τις κατσίκες τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, κατά προτίμηση πριν από τη θερινή ζέστη, με ένα ειδικό σαμπουάν.

Παραγωγή Κοπριάς από την Κατσίκα και Διαχείριση αυτής

Το να κρατάμε το αγρόκτημα μας καθαρό είναι το κλειδί για να μεγαλώσουμε υγιή κατσίκια. Πρέπει καθημερινά να απομακρύνουμε τα περιττώματα μέσα από το καταφύγιο, επειδή προσελκύουν μύγες και έντομα. Τα περιττώματα της κατσίκας όταν πέφτουν σε σανό είναι το τέλειο περιβάλλον για τις μύγες να εναποθέσουν τα αυγά τους. Έτσι, ένα καθημερινό σκούπισμα του καταφυγίου κρατάει το χώρο και τις κατσίκες καθαρές και απαλλαγμένες από διάφορα παράσιτα. Κατά τη διάρκεια της ακραίας θερινής ζέστης, είναι καλό να τοποθετηθεί ένας ανεμιστήρας μέσα στο καταφύγιο έτσι ώστε να προωθείται ο καλός εξαερισμός.

Οι κτηνοτρόφοι συνήθως εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επωφεληθούν από τα περιττώματα των αιγών τους. Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως κοπριά στις καλλιέργειές τους, να τα δωρίσουν σε μια τοπική ένωση αγροτών ή να τα πουλήσουν σε έναν τοπικό έμπορο. Η κοπριά κατσίκας είναι ένα εξαιρετικό λίπασμα για λαχανικά, δέντρα και πολλές άλλες καλλιέργειες. Η κοπριά της κατσίκας είναι γνωστή για την αύξηση της ικανότητας συγκράτησης νερού του εδάφους, μεταξύ άλλων.

Μην υποτιμάτε την ποσότητα των περιττωμάτων που μπορεί να παράγει μια και μόνο κατσίκα. Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση, η κοπριά μιας κατσίκας, μαζί με τα απορρίμματα φαγητού και σανό, μπορεί να υπερβούν τις 2200 λίβρες. (1000 kg) ετησίως. Συνεπώς, έχοντας εκ των προτέρων μια σταθερή πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων, θα μας εξασφαλίσει ασφάλεια έναντι περιβαλλοντικών κινδύνων (π.χ. ρύπανσης των υδάτων) και προβλημάτων υγείας ή παραβιάσεως των τοπικών νόμων.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για Κατσίκες

Οι κατσίκες εκτρέφονται κυρίως για το γάλα και το κρέας. Πολλοί άνθρωποι εκτρέφουν επίσης κατσίκες ως κατοικίδια ζώα. Τέλος, μια μικρή μερίδα κτηνοτροφών εκτρέφουν κατσίκες ως ζώα εργασίας (π.χ. σέρνουν μικρά άροτρα) και μερικοί άλλοι εκμεταλλεύονται το μαλλί και τα απόβλητα των αιγών.

Οι θηλυκές κατσίκες έχουν κέρατα;

Ναι, κάποιες θηλυκές κατσίκες συγκεκριμένων φυλών έχουν κέρατα, επομένως δεν μπορείτε να ορίσετε το φύλο μιας κατσίκας ανάλογα με την παρουσία ή την απουσία κεράτων.

Οι θηλυκές αίγες έχουν γένια;

Ναι, ακριβώς όπως τα κέρατα, κάποιες θηλυκές αίγες συγκεκριμένων φυλών έχουν γενειάδα, οπότε δεν μπορείτε να ορίσετε το φύλο μιας κατσίκα ανάλογα με την παρουσία ή την απουσία γενειάδας.

Μπορούν οι κατσίκες να φάνε τα πάντα;

Όχι, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ώριμες αίγες είναι πιο επιλεκτικές στο φαγητό από άλλα οικόσιτα ζώα. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι ειδικά οι νεαρές κατσίκες είναι πολύ περίεργες και σίγουρα θα προσπαθήσουν να δοκιμάσουν μια μεγάλη γκάμα μη βρώσιμων ειδών (π.χ. πλαστικά, ρούχα κ.λπ.).

Πόσα χρόνια ζουν οι κατσίκες;

Η μέση κατσίκα ζει 10-13 χρόνια, αλλά μπορεί να αναπαραχθεί (και τα θηλυκά να παράγουν γάλα) από 1-1,5 έως 7-9 ετών. Υπάρχουν – φυσικά- εντυπωσιακές αποκλίσεις από αυτά τα όρια ηλικίας. Γενικά, οι θηλυκές κατσίκες τείνουν να ζουν λίγο περισσότερο από τις αρσενικές.

Πόσο είναι το μέσο βάρος μιας κατσίκας;

Κανένας δεν μπορεί να εξάγει το μέσο βάρος της κατσίκας, επειδή το βάρος εξαρτάται από τη φυλή, το φύλο και την ηλικία. Υπάρχουν περισσότερες από 230 διαφορετικές φυλές παγκοσμίως και κανείς δεν ξέρει ακριβώς τον πληθυσμό κάθε φυλής. Οι περισσότερες ενήλικες θηλυκές αίγες ζυγίζουν μεταξύ 120 και 170 λίβρες (55 – 77 κιλά), ενώ οι περισσότερες μεγάλες αρσενικές αίγες ζυγίζουν μεταξύ 150 και 200 ​​κιλών (70 – 90 κιλά). Ορισμένες μεγαλόσωμες κατσίκες που εκτρέφονται για κρέας μπορούν να υπερβούν τα 280 κιλά (130 κιλά).

Μπορούν τα κατσίκια να φάνε κρέας;

Ορισμένοι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι προσφέρουν καθημερινά κρέας στα κατσίκια τους και πάντα φαίνονται υγιή και χαρούμενα. Κάθε φυτοφάγο ζώο μπορεί να φάει κρέας, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται το κρέας. Είναι απλά σπατάλη πόρων.

Είναι τα κατσίκια ζώα κοπαδιού/αγέλης;

Ναι, και θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να απομονώσετε σε ένα χώρο μια κατσίκα μόνη της, γιατί αυτή η κατσίκα μάλλον θα καταλήξει σε στρες και κατάθλιψη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα υγείας.

Πόσα φυλές αιγών υπάρχουν στον κόσμο;

Περίπου 230

Τι τρώνε τα άγρια ​​κατσίκια;

Βοσκή, μικρούς θάμνους, νεαρά δέντρα, σανό, φρούτα.

Ποια είναι η κανονική θερμοκρασία του σώματος των κατσικιών;

101,3-103,5 ° F (38,5-39,7 ° C)

πηγη

About admin

Check Also

Ελληνικές φυλές βοδιών

Τα βόδια της Ελλάδος όπως και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου έχουν ως προέλευση την Ασιατική …

Κατεργασία κουνελοδερμάτων

Για να κατεργαστούμε το δέρμα με το λάδι, κάνουμε ως έξης: Αφού στεγνώσει καλά το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.