Συρτή με Downrigger – μηχανισµό καταβύθισης
H συρτή με downrigger ήταν ένα ψάρεμα που μεσουράνησε κατά τη δεκαετία του ‘90, αλλά σήμερα είναι ελαφρώς ξεπερασμένο, καθώς οι περισσότερες συρτές πλέον γίνονται με μολύβι-φύλακα. Η φιλοσοφία του downrigger ήρθε από την Αμερική και αφορά στη χρήση ενός μεγάλου μηχανήματος που μπορεί και ανεβο-κατεβάζει το μολύβι μας με ακρίβεια στο επιθυμητό βάθος (χρήση βυθομέτρου απαραίτητη). Το μολύβι αυτό είναι τόσο μεγάλο και βαρύ που χωρίς downrigger δεν θα μπορύσαμε να το χειριστούμε. Μόλις πιαστεί ψάρι, η αρματωσιά απελευθερώνεται αυτόματα από το μολύβι και απο’κει και πέρα ψαρεύουμε κανονικά με το κάλαμι μας.
Η συρτή αυτή ψαρεύει στα μεσόνερα (ποτέ στον πυθμένα) και απευθύνεται σε μεγάλα θηράματα, όπως τούνα, ξιφίας, μαγιάτικο, συναγρίδα και στήρα.
Ο Εξοπλισμός
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα downrigger από 4 πράγματα: μηχάνημα, σύρμα, μολύβι, απελευθερωτής. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα καλό καλάμι με μηχανάκι συρτής.
Το μηχάνημα downrigger μπορεί να είναι είτε ηλεκτρικό ή χειροκίνητο. Τα ηλεκτρικά προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια και άνεση, αλλά έχουν τριπλάσια τιμή από τα χειροκίνητα.
Όλα αυτά τα μηχανήματα διαθέτουν μια μεγάλη μπομπίνα την οποία την γεμίζουμε με χοντρό σύρμα (50 ως 150 μέτρα) αντοχής 150 Lb. Στο τέλος του σύρματος βάζουμε ένα 5κιλο μολύβι, σφαιρικό με φτερό.
Περίπου 1 μέτρο πάνω απ’το μολύβι προσαρμόζουμε ένα ειδικό απελευθερωτή, ο οποίος κρατάει τη μισινέζα που έρχεται από το καλάμι μας. Αυτοί οι απελευθερωτές είναι σαν ρυθμιζόμενα μανταλάκια: απ’τη μία μεριά πιάνουν σταθερά το σύρμα κι απ’την άλλη πιάνουν την αόρατη πετονιά της αρματωσιάς.
Όταν πιαστεί ψάρι, η πετονιά απελευθερώνεται αμέσως και πλέον δεν ξανασχολούμαστε με το downrigger – ψαρεύουμε κανονικά με το κάλαμι μας. Ο μοναδικός σκοπός του downrigger είναι να κατεβάζει το 5κιλο μολύβι στο βάθος που επιθυμούμε.
Απο’κει και πέρα, το καλάμι μας πρέπει να είναι συρτής αφρού, δηλαδή να έχει roller (όχι δαχτυλίδια) και να είναι κοντό (περίπου 1,80) stand-up. Αντιστοίχως, το μηχανάκι πρέπει κι αυτό να είναι μεγάλο (χρυσό ή μαύρο) και να βγάζει ίδιες λίμπρες με το καλάμι (30-50lb). Το γεμίζουμε με μισινέζα 50lb και στο τελείωμα δένουμε με σρτιφτάρι μερικά μέτρα αόρατη 80άρα. Στο τέλος της αόρατης βάζουμε το δόλωμα μας, το οποίο μπορεί να είναι είτε φρέσκο ή, ακόμα καλύτερα, τεχνητό: ένα ψαράκι 18cm με μεταλλική ή πλαστική γλώσσα.