Πέμπτη , 21 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

Ρόκα: Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

Η ρόκα είναι ένα από πιο αρωματικά και πικάντικα μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας με μοναδική γεύση, που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε πράσινες σαλάτες και σε κρύα σάντουιτς.

Αν και έχουμε συνδέσει την καλλιέργεια της ρόκας με την λόγω της χειμωνιάτικης σαλάτας, η ρόκα ανήκει στην ίδια οικογένεια με την , την και την.

Πρόκειται για ένα φυτό χαμηλής ανάπτυξης, με χαρακτηριστικά φύλλα που θυμίζουν σχήμα φτερού. Η ρόκα είναι ετήσιο λαχανικό, δηλαδή η καλλιέργεια και η συγκομιδή του ολοκληρώνεται εντός ενός χρόνου.

Θεωρείται τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες και σε μέταλλα ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου.

Κι αν δεν έχουμε κήπο για να καλλιεργήσουμε ρόκα, μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε και σε ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι.

Η καλλιέργεια της ρόκας έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα, φυτρώνει εύκολα και μας δίνει πλούσια παραγωγή χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα για πρωτάρηδες κηπουρούς, καθώς και για μικρά παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην .

Ας δούμε αναλυτικά, ποια εποχή φυτεύουμε ρόκα, ποιες είναι οι κυριότερες ποικιλίες ρόκας για να φυτέψουμε, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα της ρόκας ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια συγκομιδή με φρέσκα φύλλα γεμάτα γεύση από τον κήπο μας.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρόκας για να φυτέψουμε, με περισσότερο αρωματική ή πιο πικάντικη γεύση. Οι βασικές ποικιλίες ρόκας που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι οι εξής:

Αξίζει να αναζητήσουμε και ποικιλίες ρόκας με κοκκινοπράσινο φύλλωμα που παρουσιάζουν αρκετό, καθώς επίσης ποικιλίες baby leaf με μικρά τραγανά καταπράσινα φύλλα.

Η πιο κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε ρόκα είναι το φθινόπωρο. Μπορεί να φυτευτεί και την εποχή του χειμώνα, ακόμα και στις αρχές της άνοιξης πριν ανέβει πολύ η θερμοκρασία.

Την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, η καλλιέργεια της ρόκας αναπτύσσεται καλύτερα σε σχετικά ψυχρές και ηλιοφανείς θέσεις.

Αν θέλουμε να φυτέψουμε ρόκα στις αρχές της άνοιξης, προτιμάμε ημισκιερές θέσεις, καθώς ο έντονος ήλιος συντέλει στην πρόωρη ανάπτυξη του ανθοφόρου βλαστού που σταματάει τη βλάστηση και την παραγωγή τρυφερών φύλλων.

Η ρόκα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το χώμα που καλλιεργείται και προσαρμόζεται εύκολα στα περισσότερα είδη εδαφών.

Το όργωμα του κήπου και η ενσωμάτωση και χωνεμένης πριν τη φύτευση, βοηθάει στο να έχουμε πλουσιότερη παραγωγή.

Ο πολλαπλασιασμός της ρόκας γίνεται πολύ εύκολα με σπόρο.

Ο σπόρος της ρόκας βλαστάνει πολύ γρήγορα, μέσα σε 4-5 μέρες, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των 10°C. Θεωρείται από τους σπόρους με τη μεγαλύτερη φυτρωτικότητα ανάμεσα στους σπόρους των κηπευτικών.

Η ρόκα φυτεύεται αραιά με σπόρο που τοποθετούμε σε βάθος 1-2 εκατοστών. Περίπου 2 βδομάδες μετά το φύτρωμα, αραιώνουμε τα νεαρά φυτά σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν αφήσουμε τα φυτά της ρόκας να ανθίσουν στον κήπο μας και να κάνουν σπόρο, ο σπόρος θα πέσει στο χώμα και την επόμενη χρονιά θα έχουμε πολλά νέα φυτά ρόκας χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Μπορούμε να φυτέψουμε έτοιμα φυτά ρόκας που θα προμηθευτούμε από φυτώριο, σε κατάλληλες 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Η ρόκα θέλει συχνό πότισμα σε μικρές δόσεις, ειδικά κατά την αρχική περίοδο ανάπτυξης το φυτού για να έχει πλούσια βλάστηση.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αν ποτίσουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται τη ρόκα υπάρχει κίνδυνος να μαυρίσουν τα φύλλα και να σαπίσουν.

Ειδικά για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια της ρόκας, το συχνό πότισμα είναι απαραίτητο στις αρχές της άνοιξης που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες για να αποφύγουμε την πρόωρη ανθοφορία και την ολοκλήρωση της καλλιέργειας.

Η ρόκα δεν έχει ιδαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση. Η προσθήκη χωνεμένης και πριν τη φύτευση αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για να έχουμε μια πλούσια συγκομιδή.

Συμπληρωματικά, προσθέτουμε μία φορά, μετά τη πρώτη συγκομιδή για να ενισχύσουμε τη βλάστηση και το καταπράσινο δροσερό φύλλωμα της.

Η ρόκα είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό που σπάνια παρουσιάζει προβλήματα.

Ωστόσο, σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού μπορούν να αναπτυχθούν μυκητολογικές ασθένειες που της ρόκας.

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών της ρόκας, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τη φύτευση σε κοντινές αποστάσεις και να ψεκάζουμε προληπτικά με σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Επίσης, είναι σημαντικό να φροντίζουμε για την του κήπου που τρώνε τα τρυφερά φύλλα της ρόκας. Η προσθήκη της ρόκας είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική οικολογική λύση για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών.

Η καλλιέργεια της ρόκας απαιτεί ξεβοτάνισμα, δηλαδή την έγκαιρη απομάκρυνση των που βρίσκονται στο έδαφος (ξεβοτάνισμα), όσο ακόμα βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης των νεαρών φυτών.

Το ξεβοτάνισμα της ρόκας είναι απαραίτητο για να έχουμε καλή παραγωγή και μπορεί να γίνει με το χέρι ή με ένα μικρό σκαλιστήρι.

Μπορούμε να κόψουμε τα πρώτα φρέσκα φύλλα ρόκας περίπου 2 μήνες μετά τη σπορά ή 1-1,5 μήνα μετά την μεταφύτευση έτοιμων φυτών. Κόβουμε τα τρυφερά φύλλα της ρόκας κάθε λίγες μέρες για να τα απολαύσουμε ολόφρεσκα και μυρωδάτα στην κουζίνα μας.

Κατά τη συγκομιδή δεν ξεριζώνουμε τα φυτά ρόκας, καθώς το φυτό έχει την τάση να δίνει συνεχώς νέο φύλλωμα και έτσι έχουμε νέα παραγωγή χωρίς να χρειάζεται να φυτέψουμε ξανά.

Η ρόκα όπως και τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά συντηρούνται για λίγες μέρες στο ψυγείο.

Για να τη διατηρήσουμε περισσότερες μέρες, πλένουμε καλά τα φύλλα της ρόκας, τα αφήνουμε να στεγνώσει καλά και στη συνέχεις μπορούμε να τη φυλάξουμε σε βάζο ή σε τάπερ που έχουμε τοποθετήσει εσωτερικά, απορροφητικό χαρτί.

Αν καθυστερήσουμε να κάνουμε τη συγκομιδή της ρόκας, το φυτό ανθίσει νωρίτερα και η παραγωγή νέων φύλλων σταματάει. Σε αυτή την περίπτωση, αφαιρούμε το λουλούδι της ρόκας μόλις εμφανιστεί για να μπορέσουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια συγκομιδής.

About admin

Check Also

Πως-να-βοηθήσουμε-το-σώμα-μας-να-ανακτήσει-αλλά-και-να-ανανεώνει-την-προσωπική-μας-ενέργεια

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια …

Μαϊντανός-και-πως-ετοιμάζω-ένα-γρήγορο-και-αναζωογονητικό-φυσικό-ρόφημα

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.