Τρίτη , 22 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

Ρόκα: Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

Η ρόκα είναι ένα από πιο αρωματικά και πικάντικα μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας με μοναδική γεύση, που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε πράσινες σαλάτες και σε κρύα σάντουιτς.

Αν και έχουμε συνδέσει την καλλιέργεια της ρόκας με την λόγω της χειμωνιάτικης σαλάτας, η ρόκα ανήκει στην ίδια οικογένεια με την , την και την.

Πρόκειται για ένα φυτό χαμηλής ανάπτυξης, με χαρακτηριστικά φύλλα που θυμίζουν σχήμα φτερού. Η ρόκα είναι ετήσιο λαχανικό, δηλαδή η καλλιέργεια και η συγκομιδή του ολοκληρώνεται εντός ενός χρόνου.

Θεωρείται τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες και σε μέταλλα ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου.

Κι αν δεν έχουμε κήπο για να καλλιεργήσουμε ρόκα, μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε και σε ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι.

Η καλλιέργεια της ρόκας έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα, φυτρώνει εύκολα και μας δίνει πλούσια παραγωγή χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα για πρωτάρηδες κηπουρούς, καθώς και για μικρά παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην .

Ας δούμε αναλυτικά, ποια εποχή φυτεύουμε ρόκα, ποιες είναι οι κυριότερες ποικιλίες ρόκας για να φυτέψουμε, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα της ρόκας ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια συγκομιδή με φρέσκα φύλλα γεμάτα γεύση από τον κήπο μας.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρόκας για να φυτέψουμε, με περισσότερο αρωματική ή πιο πικάντικη γεύση. Οι βασικές ποικιλίες ρόκας που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι οι εξής:

Αξίζει να αναζητήσουμε και ποικιλίες ρόκας με κοκκινοπράσινο φύλλωμα που παρουσιάζουν αρκετό, καθώς επίσης ποικιλίες baby leaf με μικρά τραγανά καταπράσινα φύλλα.

Η πιο κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε ρόκα είναι το φθινόπωρο. Μπορεί να φυτευτεί και την εποχή του χειμώνα, ακόμα και στις αρχές της άνοιξης πριν ανέβει πολύ η θερμοκρασία.

Την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, η καλλιέργεια της ρόκας αναπτύσσεται καλύτερα σε σχετικά ψυχρές και ηλιοφανείς θέσεις.

Αν θέλουμε να φυτέψουμε ρόκα στις αρχές της άνοιξης, προτιμάμε ημισκιερές θέσεις, καθώς ο έντονος ήλιος συντέλει στην πρόωρη ανάπτυξη του ανθοφόρου βλαστού που σταματάει τη βλάστηση και την παραγωγή τρυφερών φύλλων.

Η ρόκα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το χώμα που καλλιεργείται και προσαρμόζεται εύκολα στα περισσότερα είδη εδαφών.

Το όργωμα του κήπου και η ενσωμάτωση και χωνεμένης πριν τη φύτευση, βοηθάει στο να έχουμε πλουσιότερη παραγωγή.

Ο πολλαπλασιασμός της ρόκας γίνεται πολύ εύκολα με σπόρο.

Ο σπόρος της ρόκας βλαστάνει πολύ γρήγορα, μέσα σε 4-5 μέρες, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των 10°C. Θεωρείται από τους σπόρους με τη μεγαλύτερη φυτρωτικότητα ανάμεσα στους σπόρους των κηπευτικών.

Η ρόκα φυτεύεται αραιά με σπόρο που τοποθετούμε σε βάθος 1-2 εκατοστών. Περίπου 2 βδομάδες μετά το φύτρωμα, αραιώνουμε τα νεαρά φυτά σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν αφήσουμε τα φυτά της ρόκας να ανθίσουν στον κήπο μας και να κάνουν σπόρο, ο σπόρος θα πέσει στο χώμα και την επόμενη χρονιά θα έχουμε πολλά νέα φυτά ρόκας χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Μπορούμε να φυτέψουμε έτοιμα φυτά ρόκας που θα προμηθευτούμε από φυτώριο, σε κατάλληλες 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Η ρόκα θέλει συχνό πότισμα σε μικρές δόσεις, ειδικά κατά την αρχική περίοδο ανάπτυξης το φυτού για να έχει πλούσια βλάστηση.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αν ποτίσουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται τη ρόκα υπάρχει κίνδυνος να μαυρίσουν τα φύλλα και να σαπίσουν.

Ειδικά για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια της ρόκας, το συχνό πότισμα είναι απαραίτητο στις αρχές της άνοιξης που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες για να αποφύγουμε την πρόωρη ανθοφορία και την ολοκλήρωση της καλλιέργειας.

Η ρόκα δεν έχει ιδαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση. Η προσθήκη χωνεμένης και πριν τη φύτευση αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για να έχουμε μια πλούσια συγκομιδή.

Συμπληρωματικά, προσθέτουμε μία φορά, μετά τη πρώτη συγκομιδή για να ενισχύσουμε τη βλάστηση και το καταπράσινο δροσερό φύλλωμα της.

Η ρόκα είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό που σπάνια παρουσιάζει προβλήματα.

Ωστόσο, σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού μπορούν να αναπτυχθούν μυκητολογικές ασθένειες που της ρόκας.

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών της ρόκας, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τη φύτευση σε κοντινές αποστάσεις και να ψεκάζουμε προληπτικά με σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Επίσης, είναι σημαντικό να φροντίζουμε για την του κήπου που τρώνε τα τρυφερά φύλλα της ρόκας. Η προσθήκη της ρόκας είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική οικολογική λύση για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών.

Η καλλιέργεια της ρόκας απαιτεί ξεβοτάνισμα, δηλαδή την έγκαιρη απομάκρυνση των που βρίσκονται στο έδαφος (ξεβοτάνισμα), όσο ακόμα βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης των νεαρών φυτών.

Το ξεβοτάνισμα της ρόκας είναι απαραίτητο για να έχουμε καλή παραγωγή και μπορεί να γίνει με το χέρι ή με ένα μικρό σκαλιστήρι.

Μπορούμε να κόψουμε τα πρώτα φρέσκα φύλλα ρόκας περίπου 2 μήνες μετά τη σπορά ή 1-1,5 μήνα μετά την μεταφύτευση έτοιμων φυτών. Κόβουμε τα τρυφερά φύλλα της ρόκας κάθε λίγες μέρες για να τα απολαύσουμε ολόφρεσκα και μυρωδάτα στην κουζίνα μας.

Κατά τη συγκομιδή δεν ξεριζώνουμε τα φυτά ρόκας, καθώς το φυτό έχει την τάση να δίνει συνεχώς νέο φύλλωμα και έτσι έχουμε νέα παραγωγή χωρίς να χρειάζεται να φυτέψουμε ξανά.

Η ρόκα όπως και τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά συντηρούνται για λίγες μέρες στο ψυγείο.

Για να τη διατηρήσουμε περισσότερες μέρες, πλένουμε καλά τα φύλλα της ρόκας, τα αφήνουμε να στεγνώσει καλά και στη συνέχεις μπορούμε να τη φυλάξουμε σε βάζο ή σε τάπερ που έχουμε τοποθετήσει εσωτερικά, απορροφητικό χαρτί.

Αν καθυστερήσουμε να κάνουμε τη συγκομιδή της ρόκας, το φυτό ανθίσει νωρίτερα και η παραγωγή νέων φύλλων σταματάει. Σε αυτή την περίπτωση, αφαιρούμε το λουλούδι της ρόκας μόλις εμφανιστεί για να μπορέσουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια συγκομιδής.

About admin

Check Also

όταν-με-ρώτησαν-τι-είναι-τα-γαστρονομικά-βότανα-και-μπαχαρικά-είπα…

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για …

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.