Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα (video)
Πολλές φορές θαυμάζουμε ένα φυτό, ένα λουλούδι σε ένα κήπο και θέλουμε να έχουμε ένα ολόιδιο. Υπάρχει τρόπος, εύκολος και οικονομικός. Ο πολλαπλασιασμός των φυτών με μοσχεύματα είναι ένας απλός και γρήγορος τρόπος δημιουργίας νέων φυτών, καλλωπιστικών, αρωματικών ή καρποφόρων θάμνων και δέντρων. Τα μοσχεύματα είναι τμήματα βλαστών των φυτών που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν ριζικό σύστημα υπό κατάλληλες συνθήκες και να δώσουν νέα φυτά που διαθέτουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με τα μητρικά φυτά από τα οποία τα κόψαμε.
Πώς διακρίνονται τα μοσχεύματα ανάλογα με την εποχή που τα κόβουμε
Τα μοσχεύματα ανάλογα με την εποχή κοπής τους διακρίνονται σε τρεις βασικούς τύπους:
• Φυλλώδη μοσχεύματα
Μοσχεύματα που λαμβάνουμε από τα φυτά κατά την αρχική βλάστηση, την εποχή της άνοιξης. Πρόκειται για μαλακούς πράσινους που κόβονται από τα φυτά κατά τους μήνες Μάρτιο ως Μάιο.
• Ημιξυλώδη μοσχεύματα
Μοσχεύματα που λαμβάνονται από τα φυτά κατά την καλοκαιρινή βλάστηση. Πρόκειται για βλαστούς που έχουν μερικώς ξυλοποιηθεί και κόβονται από τα φυτά κατά τους μήνες Ιούνιο ως Σεπτέμβριο.
• Ξυλώδη μοσχεύματα
Μοσχεύματα που λαμβάνουμε κατά την χειμερινή περίοδο του λήθαργου των φυτών. Πρόκειται για βλαστούς που έχουν ξυλοποιηθεί και κόβονται από τα φυτά κατά τους μήνες Οκτώβριο ως Φεβρουάριο.
Πώς προετοιμάζουμε τα μοσχεύματα πριν τη φύτευση;
Κόβουμε τα μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών από δυνατούς βλαστούς που δεν έχουν άνθη και καρπούς, λίγα χιλιοστά κάτω από το μάτι. Απομακρύνουμε τα φύλλα, από τη βάση των μοσχευμάτων μέχρι τα 2/3 του μήκους. Διατηρουμε λίγα φύλλα για να μπορεί να φωτοσυνθέτει το φυτό. Βρέχουμε σε νερό τη βάση τoυ μοσχεύματος και τη βάζουμε σε ορμόνη ριζοβολίας, τινάζοντας ελαφρά. Η ορμόνη ριζοβολίας είναι μια ουσία που βοηθα το φυτό να βγάλει ρίζες και προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Να σημειώσουμε ότι και το μέλι είναι μια φυσική ορμόνη ριζοβολίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλλά υπολείπεται σε αποτελεσματικότητα.
Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση των μοσχευμάτων;
Ανοίγουμε με ένα καλαμάκι ή με ένα μολύβι μια τρύπα στο χώμα και φυτεύουμε το μόσχευμα σε μία μικρή γλάστρα που περιέχει αφράτο φυτόχωμα. Αν χρησιμοποιήσουμε χώμα του κήπου, προσθέτουμε αρκετή άμμο και περλίτη για να το ελαφρύνουμε. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη γλάστρα με το μόσχευμα σε φωτεινό δροσερό περιβάλλον που δεν το κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Ποτίζουμε τα μοσχεύματα και ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα, κάθε 2 μέρες για να διατηρήσουμε μια σχετική υγρασία στο χώμα και στο περιβάλλον. Μετά από 2-3 μήνες, το φυτό μας θα έχει ριζώσει και θα μπορεί να μεταφυτευτεί στην οριστική του θέση.
Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό των φυτών με μοσχεύματα
Για να βοηθήσουμε το φυτό να ριζώσει γρηγορότερα, μπορούμε να σκεπάσουμε τη γλάστρα με το μόσχευμα με μια νάυλον σακούλα για 2 βδομάδες. Η ναύλον σακούλα στηρίζεται σε 3-4 καλαμάκια που έχουμε καρφώσει στο χώμα έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το μόσχευμα. Ανοίγουμε τη σακούλα για λίγο καθε 3-4 μέρες για να ποτίζουμε το φυτό και για να αερίζεται.