Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του δυόσμου με μοσχεύματα
Πολλές φορές χρειαζόμαστε φρέσκα φύλλα δυόσμου για τις συνταγές μαγειρικής καθως και για να βάλουμε την περίοδο του καλοκαιριού σε δροσερά ποτά μοχίτο. Άλλωστε, ο δυόσμος είναι ένα από τα δημοφιλέστερα βότανα της μεσογειακής κουζίνας που συναντάμε σε γλάστρα σχεδόν σε κάθε σπίτι. Μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά δυόσμου με τρεις τρόπους: χρησιμοποιώντας σπόρους, με διαίρεση των ριζωμάτων κατά την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου, καθώς και με την μέθοδο των μοσχευμάτων. Ας δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε για να φτιάξουμε νέα φυτά δυόσμου με την μεθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Ποια μοσχεύματα είναι κατάλληλα για τον πολλαπλασιασμό του δυόσμου; Κατά την περίοδο της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου, βρίσκουμε μαλακούς βλαστούς (μοσχεύματα) μήκους 10-12 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση υγιών βλαστών δυόσμου που δεν έχουν προσβολές από έντομα και ασθένειες. Είναι βασικό να επιλέξουμε κλαδάκια που δεν έχουν άνθη, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Στη συνέχεια απομακρύνουμε περίπου τα 2/3 του φυλλών κατά μήκος του μοσχεύματος του δυόσμου, ξεκινώντας από τη βάση του βλαστού. Είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε 4-5 φύλλα στην κορυφή του βλαστού, τα οποία μας είναι πολύ χρήσιμα κατά την διαδικασία του πολλαπλασιασμού, προκειμένου μέσω της φωτοσύνθεσης να σχηματίσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ριζοβολία του μοσχεύματος του δυόσμου.
Ποια είναι τα βήματα για την φύτευση των μοσχευμάτων του δυόσμου; Για τη διαδικασία του πολλαπλασιασμού των μοσχευμάτων, προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης που χρησιμοποιούμε σε μικρές γλάστες φυτωρίου για τους κομμένους βλαστούς του δυόσμου. Εναλλακτικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτοσχέδιο μίγμα αξιοποιώντας δικά μας υλικά όπως αφράτο χώμα από τον κήπο, κοπριά και άμμο σε αναλογία 1:1:1. Πριν φυτέψουμε τα μοσχεύματα του δυόσμου, βουτάμε την βάση μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας, για να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Είναι σημαντικό να τοποθετούμε τη γλάστρα με το μόσχευμα του δυόσμου σε φωτεινό σημείο, προστατευμένο από το απευθείας ηλιακό φως. Ποτίζουμε και διαβρέχουμε το φύλλωμα του δυόσμου καθημερινά για να διατηρήσουμε την υγρασία σε σχετικά υψηλό επίπεδο. Αν όλα πάνε καλά, μετά από διάστημα 5-6 εβδομάδων, το καινούργιο φυτό δυόσμου θα έχει ριζώσει και μπορεί να φυτευτεί στον κήπο ή σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του δυόσμου Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες πολλαπλασιασμού δυόσμου με μοσχεύματα, μπορούμε να καλύψουμε το μόσχευμα με μια ναύλον σακούλα για να αυξήσουμε τις συνθήκες υγρασίας. Είναι σημαντικό να κάνουμε 2-3 μικρές τρύπες στη σακούλα για να έχουμε καλύτερο αερισμό και να ξεσκεπάζουμε το φυτό ανά 3-4 μέρες για μερικές ώρες προκειμένου να αποφύγουμε σάπισμα στα φύλλα του φυτού.