Πόσο θα ζήσει το φυτό που σας έφεραν στα γεννητούρια;
Στο σημερινό επεισόδιο θα ασχοληθούμε με κάτι συνηθισμένο για ένα site κηπουρικής: με φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου. Θα τα δούμε όπως από μία άλλη οπτική γωνία. Θα δούμε φυτά εσωτερικού χώρου που συχνάζουν στους διαδρόμους των μαιευτηρίων. Εκεί που όλα είναι ή ροζ ή μπλε ή μπλεροζ και μπλεμπλε ή ροζροζ ταυτόχρονα. Εκεί που τα λουλούδια συνοδεύονται από ταμπελίτσες ιτσεμπόι και ιτσεγκέρλ! Θα δούμε, πέρα από τη φροντίδα τους, και το προσδόκιμο ζωής των φυτών αυτών: πόσος χρόνος τους μένει ακόμη μόλις φύγουν από το μαιευτήριο. Συνήθως δε τους μένει και πάρα πολύς χρόνος εδώ που τα λέμε. Το Κηπολόγιο έκανε με απόλυτη μυστικότητα μία βολτίτσα με αργά βήματα στο διάδρομο ενός μαιευτηρίου και έχει το ρεπορτάζ. Πάμε να δούμε ποιο φυτό δεν έχει πολύ χρόνο ζωής; Ποιανού είναι λίγα τα ψωμιά του; Ποιο δε θα την παλέψει πολύ; Ποιο φυτό είναι ο πιο αδύναμος κρίκος; Ρρρρολόι!
Ανθούριο
Αν και έχει κόκκινα φύλλα ταιριάζει και σε ιτσεμπόι και σε ίτσεγκερλ γεννητούρια. Συνηθίζουν να το φέρνουν συγγενείς μεγάλης ηλικίας, αλλά δεν αποκλείεται να το φέρει δώρο στο μαιευτήριο και η κουμπάρα σου. Έχει πανέμορφο κόκκινο λουλούδι και μεγάλα πράσινα γυαλιστερά φύλλα. Δεν είναι εξαιρετικά δύσκολο να το διατηρήσεις στο σπίτι σου για αρκετό καιρό, αρκεί να το αλλάξεις γλάστρας αν η ήδη υπάρχουσα είναι πολύ μικρή. Πράγμα που είναι δύσκολο εως αδύνατο να γίνει, όταν είσαι γονιός νεογέννητου. Επισης, πρέπει να φροντίζεις να στραγγίξει καλά το νερό ανάμεσα στα ποτίσματα. Αν μένει πολύ υγρασία στο χώμσ, θα το καταλάβεις γιατί το φυτό θα βγάλει καφέ κηλίδες στα φύλλα. Προσδόκιμο ζωής: 6 μήνες, δηλαδή όταν το μωρό θα αρχίσει να τρώει φρουτόκρεμες, λαχανόσουοπες και δημητριακά σε κρέμα.
Γαρδένια
Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται γιατί και χωρίς να έχεις νεογέννητο είναι σχετικά δύσκολο να φτουρίσει γαρδένια εκτός θερμοκηπίου. Αυτός που θα σου φέρει στα γεννητούρια δώρο μία γαρδένια θέλει αν σε δοκιμάσει: να δει αν μπορείς να αντέξεις αϋπνία, άγχος, κούραση και συνάμα νεύρα προσπαθώντας να φροντίσεις τη γαρδένια που δεν ξέρει τι θέλει. Ενδεικτικά θα σου πω ότι πρέπει να της ρίχνεις νεράκι μόνο όταν στεγνώσει καλά το χώμα επιφανειακά και λίδο βαθύτερα. Όταν γυρίσεις από το μαιευτήριο μη την παρατήσεις αλαφιασμένος έξω στο (ηλιόλουστο) μπαλκόνι. Βάλτην σε ένα σκιερό ή ημισκιερό μέρος. Προσδόκιμο ζωής: θα προλάβει να δει το μωρό να σαραντίζει αλλά χλωμό να προλάβει να δει το μωρό να γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα. Θεόχλωμο.
Γκουσμάνια
Πάρα πολύ old school φυτό που κουβαλούσαν όλοι στις επισκέψεις τη δεκαετία του ’80 μέχρι και αρχές του ’90. Εντυπωσιακό φυτό και μπορεί, παρ’ όλη την ροζ ή κόκκινη κορυφή του, να σταθεί άνετα δίπλα σε μπλε μπαλόνια ιτσεμπόι. Αλλά μπορεί δε μπορεί να σταθεί, δεν έχει σημασία. Δε θα σταθεί. Θα αντέξει όπως όπως λίγο καιρό και μετά θα αρχίσει να μαραγκιάζει η κορυφή, μετά θα μιζεριάζουν τα φύλλα. Αλλά ποιος θα το δώσει σημασία, άλλωστε; Εσύ που θα είσαι με το ένα χέρι στο πάμπερς και το άλλο στη σουντοκρέμ; Όχι. Προσδόκιμο ζωής: όταν εκεί στο δίμηνο θα βάλεις το μωρό πρώτη φορά στο ριλάξ, θα γυρίσεις να κοιτάξεις την γκουσμάνια και ωωωω, θα πάθεις ντουβρουτζά που θα την δει να πνέει τα λοίσθια.
Αζαλέα
Πανέμορφη, δε μπορείς να πεις. Νομίζω είναι ό,τι πρέπει για ιτσεγκέρλ γεννητούρια, μιας και η αζαλέα έχει ροζ, κόκκινα και φουξ εντυπωσιακά άνθη. Της αρέσει ένα σκιερό ή ημισκιερό μέρος στο μπαλκόνι σου και θα χαρείς για πολύ καιρό τα λουλούδια της με τα οποία θα είναι φορτωμένη όταν θα σου την χαρίσουν. Μην το παρακάνεις με το νερό και θα καταφέρεις να την έχεις για πολύ καιρό κοντά σου την αζαλέα. Προσδόκιμο ζωής: αν είσαι λίγο τυχερός η αζαλέα σου θα είναι παρούσα στα δεύτερα ίσως και τρία γενέθλια του παιδιού σου.
Ορχιδέα
Αν σε επισκεφτούν σε μαιευτήριο και δε σου φέρει έστω και ένας μία ορχιδέα και μάλιστα φαλαινόψις, τότε κάτι δεν πάει καλά. Κάποια συνομωσία παίζει γύρω σου. Οι ορχιδέες τα τελευταία χρόνια δίνουν και παίρνουν σε γιορτές, γεννητούρια, γενέθλια, εγκαίνια, συγχαρητήρια. Βγαίνουν σε πολλά χρώματα και ταιριάζουν και σε ιτσεμπόι και σε ιτσεγκέρλ. Τα άνθη της ορχιδέας κρατάνε πολύ καιρό πάνω στους ανθοφόρους βλαστούς της, ίσως και 2-3 μήνες. Το σημαντικό είναι να την ποτίζεις με το σωστό τρόπο. Οι ορχιδέες δεν είναι φυτεμένες σε χώμα, αλλά μέσα σε κομματάκια φλοιού πεύκου. Οι ρίζες της ορχιδέας θα βρουν νερό πάνω στον φλοιό πεύκου, άρα αυτός είναι που πρέπει να ενυδατωθεί. Για να γίνει σωστά αυτό θα πρέπει να βουτήξεις το πλαστικό γλαστράκι της ορχιδέας μέσα σε ένα κουβαδάκι με νερό και να το αφήσεις εκεί μέσα 10 λεπτά. Μετά το βγάζεις και το αφήνεις να στραγγίξει και το επιστρέφεις στο κασπώ του. Προσδόκιμο ζωής λουλουδιών: 3-4 μήνες. Προσδόκιμο ζωής φυτού: αν το ποτίζεις με τον παραπάνω τρόπο, θα ζήσει πολύ καιρό (το μωρό σου μπορεί να αρχίσει να περπατάει και να σκαρφαλώνει και στον καναπέ) και ίσως ξανανθίσει στο μέλλον.
Καλαγχόη
Αρχικά θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι κατάλληλο φυτό για γεννητούρια, γιατί είναι μικρό και όχι πολύ εντυπωσιακό και φαντεζί και “ουάου να σας ζήσει να το καμαρώσετε όπως ποθείτε”. Είναι όμως ίσως η καλύτερη επιλογή, καθώς με ελάχιστη φροντίδα θα μπορείτε να χαρείτε την καλαγχόη για πολλά χρόνια και να την δείτε να ξανανθίζει και να μεγαλώνει και να προοδεύει στη ζωή της. Λίγο νερό ζητάει μόνο από εσάς, κάτι που μπορείτε να το κάνετε όσο απασχολημένοι κι αν είστε. Εκεί ανάμεσα στις αποστειρώσεις και τα σιδερώματα των μικροσκοπικών ρούχων, μπορείτε άνετα να ρίξετε λίγες σταγονίτσες νερού στην φίλη σας την καλαγχόη. Όταν ξεραθούν όλα τα λουλούδια της θα τα κόψετε και αυτή θα συνεχίσει να μεγαλώνει ακάθεκτη. Προσδόκιμο ζωής: με λίγη αγάπη παραπάνω, όταν το παιδάκι σας αρχίσει να γράφει αντιγραφή στην πρώτη δημοτικού θα υπάρχει ακόμη η καλαγχόη σας. Για την τριανταφυλλιά που βλέπουμε στην ίδια φωτογραφία με την καλαγχόη δε θα σχολιάσω το προσδόκιμο ζωής. Αν προλάβει να ζήσει πριν αλλάξετε νούμερο πάμπερς από το 1 στο 2 και δεν πάθει η μίνι τριανταφυλλιά ταυτόχρονο ωίδιο, τετράνυχο, πεντάνυχο, μελανή κηλίδωση και διάφορα άλλα, θα είστε πολύ τυχεροί.