Πατάτες : ώρα να φυτέψουμε!
Έφτασε η εποχή να προετοιμαστούμε για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια της πατάτας στο χωράφι, τον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Αν είμαστε στη νότια Ελλάδα, φυτεύουμε πατάτες τον Γενάρη, στην κεντρική Ελλάδα μέσα στον Φλεβάρη ενώ στη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Μάρτη. Από τη στιγμή της φύτευσης, η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή, ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες.
Ακολουθήστε λοιπόν τα παρακάτω βήματα για μια επιτυχημένη καλλιέργεια:
- Αγοράστε πιστοποιημένο υγιή πατατόσπορο τουλάχιστον 15-20 μέρες πριν την σπορά από το κοντινότερο γεωπονικό κατάστημα.
- Απομακρύνετε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο και τοποθετήστε τον σε τελάρα με ύψος 10-15 εκατοστών.
- Φυλάξτε τα τελάρα σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία, θερμοκρασία 16-18 °C και χαμηλό φωτισμό, ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι. Μπορείτε να τα σκεπάσετε και με μια λινάτσα.
- Στους μικρού μεγέθους κονδύλους που φυτεύονται ολόκληροι, μια μικρή τομή στη βάση βοηθάει στην ταχύτερη έκπτυξη των φυτρών.
- Ψεκασμός του πατατόσπορου με διάλυμα κρασιού ή ξυδιού με νερό σε αναλογία 1:1 επιταχύνει την έκπτυξη φυτρών.
- Αποφύγετε τον τεμαχισμό των κονδύλων προτιμώντας μικρού μεγέθους ενώ αν ο κόνδυλος είναι μεγάλου μεγέθους, τεμαχίζεται σε 2-4 κομμάτια.
- Η καλύτερη περίοδος για το κόψιμο του πατατόσπορου είναι μόλις αρχίσουν να ανοίγουν τα “μάτια”.
- Ο πατατόσπορος πρέπει να φυτεύεται αφού η κομμένη επιφάνεια φελλοποιηθεί και τα φύτρα, οι νεαροί βλαστοί, αποκτήσουν μήκος 1 – 2 εκ.
- Μετά τον τεμαχισμό ο πατατόσπορος διατηρείται για 7-10 μέρες πριν το φύτεμα, για να γίνει καλή επούλωση των τομών, σε θερμοκρασίες 18-20°C και σχετική υγρασία 85-90%.
- Τα μαχαιρίδια που χρησιμοποιούνται για τον τεμαχισμό των κονδύλων πρέπει να απολυμαίνονται με μπλε οινόπνευμα ή με διάλυμα χλωρίνης (μια κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό) ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών.
Κατά τη φύτευση της πατάτας στο χωράφι συνίσταται:
- Απομάκρυνση των υπολειμμάτων παλαιάς φυτείας πατάτας ή όποιας προηγούμενης καλλιέργειας και καταπολέμηση των ζιζανίων.
- Αποφυγή συνεχούς καλλιέργειας πατάτας ή άλλων σολανωδών (τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς) στο ίδιο χωράφι.
- Φύτευση σε έδαφος σχετικά ψιλοχωµατισµένο, με κανονική υγρασία, χωρίς μεγάλους σβόλους.
- Φύτευση σε βάθος 15-20 εκατοστών, σε αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστών μεταξύ των γραμμών και 30 – 35εκ. μεταξύ των φυτών.
- Άρδευση με σταγόνες για εξοικονόμηση νερού κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.
- Ενσωμάτωση στο έδαφος κομπόστ, καλοχωνεμένης κοπριάς και βιολογικού λιπάσματος υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.
Καλές σοδειές!
περιγράψαμε την καλή προετοιμασία του πατατόσπορου πριν τη φύτευση ενώ δώσαμε και οδηγίες για τη φύτευσή του στο χωράφι. Σήμερα, δίνουμε συμβουλές για να φυτέψουμε πατάτες στο μπαλκόνι και να πάρουμε μια ικανοποιητική παραγωγή. Ακολουθήστε, λοιπόν, τα παρακάτω βήματα:
- Eπιλέξτε μπαλκόνι με τουλάχιστον 5-6 ώρες ηλιοφάνεια αποφεύγοντας το βορεινό.
- Προμηθευτείτε πατατόσπορο
- Προμηθευτείτε μεγάλες γλάστρες, κιβώτια (από πλαστικό, ξύλο ή φενιζόλ), ειδικούς πλαστικούς σάκους που βρίσκουμε στα φυτώρια ακόμη και σακούλες σκουπιδιών. Το ύψος τους θα πρέπει οπωσδήποτε να φτάνει τα 45-50 εκατοστά.
- Εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση κάνοντας τρύπες στις πλαστικές σακούλες και στα κιβώτια (οι ειδικοί πλαστικοί σάκοι και οι γλάστρες θα έχουν ήδη)
- Τοποθετήστε στη βάση 2-3 εκατοστά ψιλό χαλίκι για να βελτιώσετε περαιτέρω την αποστράγγιση.
- Προσθέσετε φυτόχωμα ή κομπόστ ανανεμιγμένο και με χώμα του κήπου σε αναλογία 1:1 μέχρι το ύψος των 20 εκατοστών.
- Ενσωματώστε 3-4 κουταλιές της σούπας πλήρους βιολογικού λιπάσματος.
- Τοποθετούμε τον πατατόσπορο που έχει προβλαστήσει (με φύτρα μήκους 1-2 εκατοστών) σε απόσταση 25-30 εκατοστών μεταξύ τους και με τα φύτρα κατευθυνόμενα προς τα πάνω. Οι ειδικοί πλαστικοί σάκοι φύτευσης χωράνε συνήθως 3-4 πατάτες.
- Καλύπτουμε τον πατατόσπορο με στρώση μίγματος χώματος και κομπόστ ύψους 10 -15 εκατοστών.
- Ο πατατόσπορος μέσα στις επόμενες δυο βδομάδες θα εξέλθει του χώματος. Σταδιακά, ενώ το φυτό θα μεγαλώνει, προσθέτετε λίγο μίγμα χώματος από πάνω ώστε να εξασφαλίσετε πως τις πατάτες που θα παράγει το φυτό δεν θα τις βλέπει το φως και δεν θα πρασινίσουν.
- Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα τον καιρό.
- Ξαναπροσθέτουμε 3-4 κουταλιές βιολογικού λιπάσματος ή καλοχωνεμένης κοπριάς έναν μήνα αφού φυτρώσει το φυτό μας.
- Περίπου τρεις με τρεισήμισι μήνες μετά το φύτρωμα (όταν το φυτό αρχίζει να μαραίνεται ή 1-2 βδομάδες μετά την άνθιση), συγκομίζουμε τις πατάτες μας αδειάζοντας προσεκτικά τον σάκο.
- Στο χώμα που φυτέψαμε, δεν ξαναφυτεύουμε πατάτα ή φυτό από την οικογένεια των σολανοειδών (τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά).
- Αν φυτέψετε 1 κιλό πατάτες, η απόδοση θα κυμανθεί από 10-20 κιλά.
Καλή συγκομιδή! http://www.bostanistas.gr/