Μαϊντανός, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Ο μαϊντανός είναι από τα αγαπημένα μυρωδικά που καλλιεργούμε στον κήπο και σε γλάστρα. Αν και είναι φυτό ψυχρής εποχής που προτιμά το δροσερό κλίμα, φυτεύεται όλες τις εποχές του χρόνου.
Πρόκειται για ένα διετές που καλλιεργείται σαν ετήσιο για το καταπράσινο φύλλωμα του. Κατά τον δεύτερο χρόνο μας δίνει σπόρο, αν θέλουμε να τον κρατήσουμε για να φυτέψουμε την επόμενη χρονιά.
Ο μαϊντανός ξεχωρίζει για τα υπέροχα αρωματικά του φύλλα που τα κόβουμε φρέσκα για να τα χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, σε πίτες αλλά και σε ξεχωριστές συνταγές μαγειρικής.
Μαζί με τον και το που ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών, αλλά και μαζί με το και το , αποτελούν τις πιο βασικές αρωματικές πρώτες ύλες της μεσογειακής διατροφής.
Θεωρείται μυρωδικό με υψηλή διατροφική αξία καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες.
Ας δούμε αναλυτικά πώς φυτεύουμε μαϊντανό και τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του, ώστε να έχουμε φυτά με πλούσιο φύλλωμα για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα στην κουζίνα μας.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαϊντανού (Petroselinum crispum) για να φυτέψουμε, οι οποίες διαχωρίζονται σε πλατύφυλλες και σε σγουρόφυλλες.
Οι πλατύφυλλες ποικιλίες μαϊντανού είναι πιο ανθεκτικές στο κρύο, έχουν καλύτερη γεύση και άρωμα, ωστόσο συντηρούνται μόνο με αποξήρανση.
Οι πιο χαρακτηριστικές ποικιλίες μαϊντανού για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας είναι οι εξής:
Ο μαϊντανός θέλει γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να αναπτύξει πλούσιο φύλλωμα.
Προτιμά δροσερό καιρό και φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις με θερμοκρασίες 10-20°C. Kατά την περίοδο του καλοκαιριού, προτιμάμε τη φύτευση σε ημισκιερές θέσεις για τον μαϊντανό, προκειμένου να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μην εκπτύξει πρόωρα ανθοφόρους βλαστούς που σταματάνε την παραγωγή νέων φύλλων.
Πριν τη φύτευση του μαϊντανού, φροντίζουμε να εμπλουτίσουμε το χώμα με , και βιολογικό για να βελτιώσουμε τη γονιμότητά του.
Ο μαϊντανός πολλαπλασιάζεται με σπόρο και μπορεί να φυτευτεί σε σπορείο ή κατευθείαν στο χωράφι με σπόρο σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστού. Ο σπόρος του μαϊντανού φυτρώνει σε διάστημα 10-15 μερών.
Μπορεί να φυτευτεί σε σχεδόν όλο το χρόνο και να τον μεταφυτέψουμε μετά από 5-6 εβδομάδες στον κήπο μας.
Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε πιο γρήγορα, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα γλαστράκια μαϊντανού από φυτώρια και να τα μεταφυτεύσουμε άμεσα.
Φυτεύουμε τα φυτά στις κατάλληλες , 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
Προτιμούμε την αραιή σπορά και φύτευση του μαϊντανού, απαραίτητη για να αποφύγουμε την πυκνή ανάπτυξη των φυτών που φέρνει κακό αερισμό και ασθένειες.
Η καλλιέργεια του μαϊντανού μπορεί να συνδυαστεί άψογα με την , την και την , καθώς ο μαϊντανός αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερά μέρη την περίοδο του καλοκαιριού. Καθώς, ο μαϊντανός έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα δεν παρουσιάζει ανταγωνισμό με τα συγκεκριμένα .
Η του μαϊντανού στο λαχανόκηπο είναι ιδιαίτερα αποδοτική, καθώς εξοικονομούμε χώρο, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουμε αύξηση της παραγωγικότητας και καλύτερη αξιοποίηση νερού και θρεπτικών στοιχείων.
Ο μαϊντανός φυτεύεται με σπόρο κατευθείαν στη γλάστρα σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστού.
Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, τοποθετούμε την γλάστρα σε εσωτερικό χώρο και τη διατηρούμε εκεί μέχρι να φυτρώσει το φυτό μας. Όταν φυτρώσει ο σπόρος, αραιώνουμε τα φυτά για να αποφύγουμε την πυκνή φύτευση. Αφού μεγαλώσει o μαϊντανός, μεταφέρουμε τη γλάστρα σε εξωτερικό χώρο.
Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε από φυτώρια 3-4 φυτά μαϊντανού και να τα φυτέψουμε σε αποστάσεις περίπου 10 εκατοστών σε μια στρογγυλή γλάστρα διαμέτρου 20 εκατοστών ή σε μία ζαρντινιέρα.
Η μεταφύτευση των φυτών μαϊντανού καλό είναι να γίνεται μέσα στο φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το φύλλωμα τους.
Για τη μεταφύτευση του μαϊντανού σε μεγαλύτερη γλάστρα, χρησιμοποιούμε εμπουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει θρεπτικά συστατικά και . Στη βάση της γλάστρας, καλό είναι να προσθέτουμε μία στρώση χαλικιών για να διευκολύνουμε την απομάκρυνση του νερού που περισσεύει κατά το πότισμα.
Ο μαϊντανός χρειάζεται συχνό σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει μαύρισμα και σάπισμα στα φύλλα του μαιντανού.
Ποτίζουμε λοιπόν κάθε 2-3 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ μέσα στο καλοκαίρι φροντίζουμε να ποτίζουμε συχνότερα.
Το πότισμα των φυτων τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού μπορεί να γίνει και καθημερινό για να αντιμετωπίσουν τις υψηλες θερμοκρασίες που μπορούν να προκαλέσουν και ξήρανση στα φύλλα.
Για την λίπανση του μαϊντανού, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε για να εξασφαλίσουμε ζωηρό πλούσιο φύλλωμα.
Συγκεκριμένα, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας λιπάσματος, μία φορά το μήνα, την οποία ενσωματώνουμε μέσα στο χώμα.
Συμπληρωματικά, μπορούμε να προσθέσουμε στα φυτά του μαϊντανού για να έχουν καταπράσινα φύλλα.
Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, ο μαϊντανός προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως το , η και η .
Για την αντιμετώπιση ασθενειών του μαϊντανού ψεκάζουμε τα φύλλα με που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε με σπιτικό υλικό διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού και 2 κουταλιές της σούπας σε 2 λίτρα νερό.
Για να προστατέψουμε οικολογικά τον μαϊντανό από τη , καθώς και από διάφορες , ψεκάζουμε με όπως τα και ο .
Σε ήπια μορφή προσβολής, ο ψεκασμός με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας σε 1 λίτρο νερό βοηθάει να προστατέψουμε τα φυτά μας.
Ο μαϊντανός μπορεί να εμφανίσει διάφορα προβλήματα όπως: α) το κιτρίνισμα των φύλλων, β) το μαύρισμα των φύλλων και γ) ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων.
α) του μαϊντανού;
Το υπερβολικό πότισμα του μαϊντανού όταν δεν φεύγει το νερό που περισσεύει με το πότισμα μπορεί να προκαλέσει κιτρινίσματα στα φύλλα και αδύναμους λεπτούς βλαστούς.
β) του μαϊντανού;
Τα φύλλα του μαϊντανού μπορεί να εμφανίσουν μαύρες ή καφέ κηλίδες λόγω προσβολής από μυκητολογικές ασθένειες. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν βρέχονται τα φύλλα με το πότισμα και έχουμε συγχρόνως έντονη ηλιοφάνεια.
γ) Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων του μαϊντανού;
Η υπερβολική λίπανση με μπορεί να δημιουργήσει καψίματα και ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων του μαϊντανού. Ανάλογα προβλήματα, μπορεί να εμφανιστούν όταν ποτίζουμε τα φυτά με νερό που περιέχει υψηλή ποσότητα αλάτων.
Ο μαϊντανος κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του μας δίνει πολλές συγκομιδές που ξεκινούν 2 μήνες μετά τη του φυτού.
Ανάλογα την περίοδο που θα φυτέψουμε τον μαϊντανό, η περίοδος συγκομιδής του διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο.
Συγκομίζουμε τα τρυφερά φύλλα του μαϊντανού, όταν οι βλαστοί έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος 15-20 εκατοστά.
Κόβουμε από χαμηλά το μαϊντανό για να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να αναπτυχθεί ξανά και να πραγματοποιήσουμε νέες κοπές μέχρι να έρθει η εποχή για να αναπτύξει το ανθοφόρο στέλεχος. Σε αυτή την περίοδο, οι βλαστοί γίνονται πικροί και σκληροί, ενώ το φυτό του μαϊντανού δεν βγάζει νέα φύλλα.
Ο φρέσκος μαϊντανός διατηρείται μόνο για λίγες μέρες σε νάιλον σακουλάκι σε ψυγείο. Αν όμως τοποθετήσουμε τα φύλλα μέσα σε γυάλινο βάζο, στο οποίο εσωτερικά έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας, ο βασιλικός μπορεί να συντηρηθεί μέχρι και ένα μήνα.