Παρασκευή , 4 Ιουλίου 2025
Breaking News

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Λαχανάκια Βρυξελλών: Συμβουλές για καλλιέργεια

Μία εναλλακτική πρόταση στα λάχανα είναι το λαχανάκι Βρυξελλών, ένα ιδιαίτερο που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στη χώρα μας.

Το λαχανάκι Βρυξελλών καλλιεργείται στο Βέλγιο από τον 18ο αιώνα και σταδιακά διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το , το και το , ωστόσο πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό φυτό.

Διαθέτει υψηλή διατροφική αξία, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Εκτός από τον κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε λαχανάκια Βρυξελλών σε γλάστρα στο μπαλκόνι, την αυλή και την βεράντα μας.

Ας δούμε, αναλυτικά, πώς καλλιεργούμε τα λάχανα Βρυξελλών για να απολαμβάνουμε μία πλούσια και γευστική παραγωγή με πολλά υπέροχα λαχανάκια.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν πιο πικάντικη γεύση συγκριτικά με το κοινό λάχανο, είναι πιο θρεπτικά και τρώγονται μαγειρεμένα, βραστά, τηγανητά ή στον φούρνο.

Σε αντίθεση με το κοινό λάχανο το οποίο πολύ συχνά τρώγεται ώμο σε πράσινη σαλάτα, τα λαχανάκια βρυξελλών αφήνουν μία πικρή γεύση αν δεν μαγειρευτούν.

Κατά την καλλιέργεια, το κοινό λάχανο σχηματίζει ένα και μοναδικό μεγάλο κεφάλι, ενώ το λαχανάκι Βρυξελλών παράγει πολλές μικρές κεφαλές, μέχρι και εκατό, που αναπτύσσονται στις μασχάλες των φύλλων, κατά μήκος μεγάλων βλαστών.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μία πλούσια συγκομιδή με δεκάδες μικρά και πεντανόστιμα λαχανάκια.

Κατάλληλη εποχή για την φύτευση του λάχανου Βρυξελών είναι από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ανάλογα βέβαια την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που καλλιεργούμε.

Η καλλιέργεια του λάχανου Βρυξελλών θέλει δροσερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει μεταξύ 15-20 βαθμών. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιοφανείς θέσεις στον κήπο μας, όπου δίνει πλουσιότερη παραγωγή καρπών.

Προτιμά δροσερά και γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να βελτιώσουμε τη γονιμότητα του εδάφους πριν τη φύτευση, προσθέτοντας στο χώμα με και .

Το λαχανάκι Βρυξελλών πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για το φύτρωμα του σπόρου είναι μεταξύ 20-25 βαθμών Κελσίου.

Χρειάζονται 8 εβδομάδες για να φυτρώσει ο σπόρος και να είναι έτοιμα τα νεαρά φυτά για μεταφύτευση στο χωράφι.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά λάχανου Βρυξελλών από φυτώρια και να φυτέψουμε σε κατάλληλες αποστάσεις: 40-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών.

Αν δεν έχουμε μεγάλο χώρο στον κήπο μας, το λαχανάκι Βρυξελλών μπορεί να φυτευτεί πιο πυκνά και να γίνει μαζί με την , την , την , την , την και την καλλιέργεια του μάραθου.

Tο λαχανάκι Βρυξελλών μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι και να μας δώσει εντυπωσιακά μεγάλη παραγωγή, καθώς κάθε φυτό παράγει δεκάδες κεφαλές.

Για να φυτέψουμε λαχανάκια Βρυξελλών στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σχετικά μεγάλες γλάστρες, διαμέτρου και βάθους 30 εκατοστών και τοποθετούμε σε ηλιοφανές σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προκειμένου να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με ειδικό για , πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, και τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας μία στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται καλύτερα το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών θέλουν τακτικό πότισμα κατά την περίοδο του φθινοπώρου, 2 φορές την εβδομάδα, ενώ την περίοδο του χειμώνα μειώνεται το πότισμα ανάλογα βέβαια και με τις βροχοπτώσεις που επικρατούν.

Αν το έδαφος έχει υπερβολική υγρασία λόγω του ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ευαίσθητα σε μυκητολογικές ασθένειες που δημιουργούν σαπίσματα και μαυρίσματα στο φυτό.

Αν και η καλλιέργεια του λάχανου Βρυξελλών δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, χρειάζεται να προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, μία φορά το μήνα, για να εξασφαλίσουμε καλή παραγωγή.

Κατά τη φύτευση του λάχανου Βρυξελλών, συνιστούμε την προσθήκη κοπριάς και κομπόστ στο χώμα που βοηθούν στην ανάπτυξη του φυτού.

Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του λάχανου Βρυξελλών, αποφεύγουμε να προσθέτουμε πολύ , καθώς συντελεί στο μαλάκωμα και την ποιοτική υποβάθμιση των λαχανακιών.

Η καλλιέργεια του λάχανου Βρυξελλών προσβάλλεται από τις βασικές ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν την , την και την .

Για να αντιμετωπίσουμε την , τη , τον , τις και τον , ψεκάζουμε με κατάλληλα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο , τα και το .

Ένα σοβαρό πρόβλημα της καλλιέργειας του λάχανου Βρυξελλών αποτελούν τα σαλιγκάρια που τρώνε τα φύλλα του. Για να με οικολογικό τρόπο, τοποθετούμε γύρω από τα φυτά.

Οι μικρές κεφαλές του λάχανου Βρυξελλών ξεκινάνε να δημιουργούνται από τα χαμηλότερα φύλλα και σταδιακά, όπως ψηλώνει το φυτό δημιουργεί καινούριες κεφαλές προς τα πάνω στα καινούρια φύλλα.

Χρειάζεται, λοιπόν, ελαφρύ κλάδεμα κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας αφαιρώντας τα χαμηλότερα φύλλα του φυτού, καθώς και όσα φύλλα έχουν κιτρινίσει.

Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε να αναπτυχθεί καλύτερα το φυτό, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό και προστασία από ασθένειες.

Τα κεφαλάκια του λάχανου Βρυξελλών αρχίζουν να σχηματίζονται μέσα στο φθινόπωρο από το κάτω μέρος του φυτού προς την κορυφή, όπου σταδιακά ωριμάζουν και είναι έτοιμα για να τα συγκομίσουμε μετά από 4-5 μήνες, στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές του χειμώνα.

Η συγκομιδή του λάχανου Βρυξελλών γίνεται όταν τα λαχανάκια φτάσουν σε διάμετρο 3-4 εκατοστών. Αν αφήσουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών να μεγαλώσουν περισσότερο θα σκληρύνουν, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα τους και να χάσουν τη γευστικότητα και το άρωμα τους.

Το λαχανάκι Βρυξελλών συντηρείται στο ψυγείο μέσα στο ειδικό συρτάρι των λαχανικών μέχρι και 4-5 μέρες μετά τη συγκομιδή.

Για να τα διατηρήσουμε περισσότερο και να αποφύγουμε μαυρίσματα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, μπορούμε να τα τυλίξουμε σε απορροφητικό χαρτί και να τα βάλουμε σε νάιλον σακούλα.

Η απόδοση της καλλιέργειας του λάχανου Βρυξελλών εξαρτάται από την ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές, μία μέση παραγωγή κυμαίνεται 2-3 τόνους/ στρέμμα.

About admin

Check Also

Οι-αλληλεπιδράσεις-μεταξύ-του-νευρικού-και-του-ανοσοποιητικού-συστήματος

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει …

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.