Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και στον κήπο
Τα λίλιουμ είναι από τα πιο αγαπημένα βολβώδη λουλούδια που μας χαρίζουν υπέροχη ανθοφορία με τα μεγάλα και εντυπωσιακά κρίνα τους. Τα λουλούδια των λίλιουμ έχουν διάφορα σχήματα και τα συναντάμε σε μορφή κυπέλλου, καμπάνας ή τρομπέτας, ενώ διαθέτουν και πολλά χρώματα από άσπρο και ροζέ μέχρι πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο. Τα περισσότερα λίλιουμ ανθίζουν την περίοδο του καλοκαιριού και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για φύτευση σε γλάστρα, καθώς και για να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο πολύχρωμο σκηνικό στον κήπο μας. Οι κρίνοι των λίλιουμ είναι ιδανικά λουλούδια για να στολίσουμε σε βάζο στο σαλόνι και στο γραφείο μας, καθώς μπορούν να διατηρηθούν για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, ειδικά αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές για να διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες. Ας δούμε αναλυτικά ποια ειναι τα γνωστότερα είδη λίλιουμ και τι περιποίηση χρειάζονται για να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια σε γλάστρα και στον κήπο. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες λίλιουμ; Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες λίλιουμ, από κρίνα που συναντάμε άγρια στην εξοχή μέχρι τα καλλιεργούμενα που φυτεύουμε σε γλάστρα και στον κήπο. Οι πιο γνωστοί και διαδεδομένοι κρίνοι που φυτεύουμε είναι οι ασιάτικοι κρίνοι που είναι πολύ ανθεκτικοί και αναπτύσσονται πολύ εύκολα δίνοντας μια όμορφη ανθοφορία στον κήπο μας. Αυτοί που κερδίζουν τα τελευταία χρόνια τις εντυπώσεις των φίλων της κηπουρικής είναι οι κρίνοι της Ανατολής (Oriental) που ξεχωρίζουν καθώς διαθέτουν μεγάλα λουλούδια και ένα έντονο γλυκό άρωμα. Ένα άλλο ιδιαίτερα γνωστό είδος λίλιουμ, είναι ο κρίνος της Παναγίας με τα υπέροχα λευκά άνθη και το ξεχωριστό άρωμα.
Τι συνθήκες θέλει το λίλιουμ για να ανθοφορήσει; Τα λίλιουμ χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια, με περισσότερες απο 8 ώρες έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως καθημερινά για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους. Για να φυτέψουμε λίλιουμ σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες λίλιουμ που ανθίζουν σε ημισκιά, ωστόσο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού οι ανθοφόροι βλαστοί των λίλιουμ γίνονται λεπτοί και αδύναμοι, ενώ τα λουλούδια έχουν μικρότερο μέγεθος και δεν διαρκούν πολύ. Τα λίλιουμ για να ευδοκιμήσουν θέλουν αφράτο έδαφος που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Για φύτευση σε γλάστρα επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιεχει αρκετό περλίτη. Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε τα λίλιουμ σε γλάστρα και στον κήπο; Οι περισσότεροι βολβοί των λίλιουμ φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης και ανθίζουν μεσα στο καλοκαίρι ενώ υπάρχουν και μερικοί, οπώς ο κρίνος της Παναγίας, που φυτεύονται το φθινόπωρο και ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης. Για εντυπωσιακότερα αποτελέσματα κατά την άνθιση, φυτεύουμε να φυτέψουμε τους βολβούς λίλιουμ σε ομάδες 4-5 βολβών. Οι βολβοί των λίλιουμ φυτεύονται σε απόσταση 20 εκατοστών μεταξύ τους και σε βάθος περίπου 10-15 εκατοστών. Το βάθος φύτευσης του λίλιουμ καθορίζεται από το μέγεθος του βολβού και πρέπει να είναι περίπου τριπλάσιο της διαμέτρου του βολβού.
Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα το λίλιουμ; Τα λίλιουμ χρειάζονται αρκετή υγρασία για να έχουν καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Προσέχουμε να μην ποτίσουμε υπερβολικά κατά την φύτευση του βολβού, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί μυκητολογική ασθένεια και να σαπίσει ο βολβός. Κατά την περίοδο ανάπτυξης του ανθικού στελέχους, στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι, ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα. Σχετικά με τις ανάγκες των λίλιουμ σε θρεπτικά συστατικά, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα κατά τη φύτευση και υγρό λίπασμα στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.
Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν το λίλιουμ; Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού, ο βολβός, τα φύλλα και το ανθικό στέλεχος του λίλιουμ μπορεί να αποκτήσει μία γκρίζα μούχλα λόγω ανάπτυξης της μυκητολογικής ασθένειας του βοτρύτη που είναι αρκετά συχνή. Για να το αντιμετωπίσουμε ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού το φύλλωμα του λίλιουμ. Επίσης, για την αντιμετώπιση του εντόμου της μελίγκρας που προσβάλλει τους βλαστούς, τα μπουμπούκια και τα λουλούδια των λίλιουμ, ψεκάζουμε με οικολογικό διαλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλια της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερο. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός των λίλιουμ; Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά λίλιουμ με σπόρους, με διαίρεση φυτού, καθώς και με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πολλαπλασιασμός με φύτευση σπόρων λίλιουμ καθυστερεί αρκετά, καθώς χρειάζονται 3-5 χρόνια μέχρι να ανθίσει ο βολβός του λίλιουμ που θα σχηματιστεί. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι με τη διαίρεση του φυτού του λίλιουμ, κατά την περίοδο του φθινοπώρου που το φυτό μπαίνει σε λήθαργο, όπου διαχωρίζουμε μικρότερους και μεγαλύτερους βολβούς που έχουν σχηματιστεί δίπλα στον αρχικό βολβό και τους φυτεύουμε εκ νέου στο χώμα ή σε γλάστρα. Ένας ιδιαίτερος τρόπος πολλαπλασιασμού για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά λίλιουμ είναι μετά το τέλος της ανθοφορίας τους, να κόψουμε πράσινα φύλλα και στη βάση του φύλλου να βάλουμε ορμονη ριζοβολίας και να τα φυτέψουμε σε γλαστράκι φυτωρίου με βρεγμένη άμμο σε βάθος 5 εκατοστών. Σταδιακά, μετά από 2 μήνες θα σχηματιστούν βολβοί ενώ ο σχηματισμός ανθοφορίας θα γίνει μετά από 2 χρόνια.
Κι ένα μυστικό για το λίλιουμ Τα λίλιουμ θεωρούνται επικίνδυνα φυτά για τις γάτες και θέλουν προσοχή να μην δαγκώσουν τα φύλλα τους, να μην γλείψουν τη γύρη τους καθώς και να μην πιουν νερό από βάζο που έχουμε λουλούδια λίλιουμ.