Πέμπτη , 21 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

Κοκοφοίνικας σε γλάστρα, ένα εξωτικό φυτό για το σπίτι

Τι θα λέγατε να φυτέψουμε μία καρύδα σε γλάστρα και να προσθέσουμε στο σαλόνι μας ένα φυτό εξωτικής ομορφιάς; Ο κοκοφοίνικας είναι ένα από τα πιο διάσημα τροπικά φυτά που έχουμε συνδέσει με εικόνες από μακρινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς και μαγευτικές παραλίες. Στο φυσικό του περιβάλλον, το δέντρο του κοκοφοίνικα ξεπερνά σε ύψος τα 30 μέτρα και μας δίνει πλούσια παραγωγή από πεντανόστιμες καρύδες, γι’ αυτό και είναι επίσης γνωστό με την ονομασία φυτό καρύδα ή δέντρο καρύδα.

Σε νότιες περιοχές της χώρας μας, όπου το κλίμα είναι πιο ζεστό και επικρατούν σχετικά ήπιοι χειμώνες, οι κοκοφοίνικες μπορούν να φυτευθούν σε εξωτερικό χώρο και στον κήπο. Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον κοκοφοίνικα σε γλάστρα ως διακοσμητικό και θα μάθουμε τι φροντίδα χρειάζεται για να τον απολαμβάνουμε μέσα στο σπίτι. Ακόμα κι αν δε μπορούμε να έχουμε τη δική μας παραγωγή καρύδας, το αισθητικό αποτέλεσμα ενός κοκοφοίνικα σε γλάστρα σίγουρα θα μας ανταμείψει.

Καταρχήν, μπορούμε να προμηθευτούμε ένα έτοιμο κοκοφοίνικα σε γλάστρα από φυτώρια. Μπορούμε, βέβαια, σχετικά εύκολα να δημιουργήσουμε μόνοι μας το δικό μας φυτό καρύδας σε γλάστρα για να χαρούμε τη διαδικασία από την αρχή. Τα βασικά στάδια της διαδικασίας φύτευσης του κοκοφοίνικα είναι ανάλογα είτε ο κοκοφοίνικας φυτεύεται σε γλάστρα ή απευθείας στο χώμα. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα βήματα που απαιτούνται για την φύτευσης κοκοφοίνικα σε γλάστρα.

– Aρχικά θα χρειαστούμε μία φρέσκια καρύδα με το κέλυφος μαζί.
– Κουνάμε την καρύδα για να βεβαιωθούμε ότι έχει υγρό μέσα και στη συνέχεια τη βάζουμε σε νερό για 2-3 μέρες.
– Προμηθευόμαστε μία γλάστρα διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 40 εκατοστών για να μπορούν να αναπτυχθούν οι ρίζες του κοκοφοίνικα.
– Επιλέγουμε που να διαθέτει καλή αποστράγγιση και προσθέτουμε άμμο σε αναλογία 3 μέρη φυτόχωμα – 1 μέρος άμμο.
– Φυτεύουμε την καρύδα με το μυτερό σημείο από την κάτω πλευρά, έτσι ώστε να αφήνουμε το ένα τρίτο του κοκοφοίνικα πάνω από το χώμα.
– Αφού φυτέψουμε την καρύδα στη γλάστρα, τη μεταφέρουμε σε ένα καλά φωτιζόμενο ζεστό σημείο μέσα στο σπίτι.
– Ποτίζουμε καλά τη γλάστρα με τον κοκοφοίνικα και επαναλαμβάνουμε το πότισμα πριν στεγνώσει το χώμα. Αποφεύγουμε να λιμνιάζει το χώμα για να μη δημιουργηθούν προβλήματα.
– O κοκοφοίνικας θα αρχίσει να βλαστάνει μέσα σε χρονικό διάστημα 3-6 μηνών και θα αναπτύξει σταδιακά το εντυπωσιακό του φύλλωμα.

Αφού βλαστήσει ο κοκοφοίνικας στη γλάστρα, χρειάζεται αρκετή φροντίδα για να διατηρήσουμε υγιές το φυτό με ζωηρή βλάστηση και πράσινο φύλλωμα. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά τι θέση χρειάζεται ο κοκοφοίνικας μέσα στο σπίτι, πόσο συχνά ποτίζουμε, κάθε πότε θέλει λίπασμα και τι προστασία χρειάζεται από ασθένειες και έντομα.

– Θέση φύτευσης του κοκοφοίνικα σε γλάστρα

Ο κοκοφοίνικας αγαπάει τη ζέστη και το φως. Για να διατηρήσουμε το φυτό του κοκοφοίνικα μέσα στο σπίτι μας ως φυτό εσωτερικού χώρου, χρειαζόμαστε ένα ζεστό και φωτεινό χώρο. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τη γλάστρα κοντά σε ψυχρά ρεύματα και σε κλιματιστικά.

– Πότισμα του κοκοφοίνικα σε γλάστρα

Ποτίζουμε σε συχνά διαστήματα περίπου 2 φορές την εβδομάδα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και μία φορά την εβδομάδα την περίοδο του χειμώνα. Παράλληλα είναι σημαντικό να ψεκάζουμε τα φύλλα του την περίοδο του καλοκαιριού με ένα ψεκαστηράκι για να εξασφαλίζουμε σχετική υγρασία στο χώρο.

– Λίπασμα για τον κοκοφοίνικα σε γλάστρα

Προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά από αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα στον κοκοφοίνικα.

– Προστασία από ασθένειες και έντομα

Για την προστασία από το έντομο της και από την που προσβάλλουν το φύλλωμα του κοκοφοίνικα ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σε ένα λίτρο νερό.

H φυσιολογική διάρκεια ζωής ενός κοκοφοίνικα σε γλάστρα είναι περίπου 5-6 χρόνια, καθώς σπάνια αντέχει περισσότερο. Όταν φτάσει σε αυτή την ηλικία, ειδικά αν ζούμε σε νότιες περιοχές της χώρας, μπορούμε έγκαιρα να τον μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του και να μας ανταμείψει με την καρποφορία του.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.