Lasagna gardening – κηπουρική χωρίς σκάψιμο
Μια τεχνική κηπουρικής χωρίς σκάψιμο που προσπαθεί να μιμηθεί τις διαδικασίες καλλιέργειας ενός φυσικού δάσους που αν συνδυαστεί και με άλλες αρχές της αεικαλλιέργειας (permaculture) μπορεί να δημιουργήσει υγειή, παραγωγικά και χαμηλής συντήρησης οικοσυστήματα.
Η παρακάτω τεχνική καλλιέργειας είναι ιδανική για χρήση σε άγονα εδάφη και έχει την ιδιότητα να τα καθιστά γόνιμα με το πέρασμα του χρόνου.
Η διαμόρφωση του εδάφους γίνεται με υλικά που απλώνονται σε στρώσεις, ακριβώς όπως όταν ετοιμάζουμε ένα ταψί με λαζάνια (ή μουσακά κατά το ελληνικότερο).
Το τελικό αποτέλεσμα μας δίνει έναν χώρο όπου θα μεγαλώσουν τα φυτά μας χωρίς να ενοχλούνται από ζιζάνια τα οποία τα καταστέλουμε με το χαρτόνι και τα αδρανή υλικά, ενώ παράλληλα με την αποσύνθεση των οργανικών υλικών τους παρέχουμε θρεπτικά συστατικά.
Στα προτερήματά της πρέπει να προσθέσουμε την οικονομία νερού αφού το σύνολο των στρωμάτων λειτουργεί σαν εδαφοκάλυψη αλλά και γενικότερα το χαμηλό κόστος συντήρησης.
Υλικά
- Κομπόστ ή / και κοπριά.
- Χοντρά χαρτόνια από χαρτόκουτα συσκευασίας. Επιλέγουμε χαρτόκουτα με όσο το δυνατόν λιγότερο τύπωμα και αφαιρούμε τις πλαστικές ταινίες συσκευασίας.
- Οργανική ύλη. Ξερά φύλλα, χόρτα ή ότι άλλο έχουμε στη διάθεσή μας.
- Άχυρο. Φροντίζουμε το άχυρο που θα προμηθευτούμε να είναι απαλαγμένο από σπόρους.
- Καλής ποιότητας χώμα. Μικρή ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί στο τελικό στάδιο της φύτευσης των σπορόφυτων.
Εκτέλεση
- Προετοιμαζουμε το έδαφος κόβωντας ή τσαλαπατώντας τα χόρτα. Δεν τα αφαιρούμε – δεν τα ξεριζώνουμε.
- Απλώνουμε περίπου δύο εκατοστά κομπόστ ή κοπριά.
- Βουτάμε τα χαρτόνια σε ενα βαρέλι με νερό και τα απλώνουμε έτσι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Θα πρέπει το ένα χαρτόνι να επικαλύπτει το άλλο τουλάχιστον είκοσι εκατοστά.
- Απλώνουμε άλλα δύο εκατοστά κομπόστ ή κοπριά.
- Αρχίζουμε να τοποθετούμε σε στρώματα οργανική ύλη που έχουμε διαθέσιμη. Καλό είναι να ξεκινήσουμε με ξερά φύλα, χόρτα, κλαδάκια που έχουν αρχίσει να κομποστοποιούνται και να τα εναλλάσουμε μεταξύ τους.
- Προαιρετικά μπορούμε να απλώσουμε άλλη μια στρώση χαρτονιών για να καταστείλουμε ζιζάνια που πιθανόν υπάρχουν στα στρώματα της οργανικής ύλης.
- Στρώνουμε το τελικό στρώμα περίπου 10 εκατοστά με άχυρο.
- Ανοίγουμε τρύπες στο στρώμα του άχυρου και στο στρώμα του χαρτονιού κάτω από αυτό, βάζουμε λίγο χώμα και φυτεύουμε.
Συχνές ερωτήσεις
Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα χαρτόνια δεν θα βλάψουν τα φυτά μας ή δεν θα περάσουν στην τροφή μας;
Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνονται χαρτόνια με όσο το δυνατόν λιγότερο τυπωμένο χώρο. Επίσης προτιμήστε τα μπεζ – καφέ χαρτόκουτα και όχι τα λευκά στων οποίων την διαδικασία λεύκανσης χρησιμοποιείται χλώριο. Τέλος, οι μικροοργανισμοί του “οικοσυστήματος” που θα δημιουργήσουμε έχουν την ικανότητα να διασπούν τις βλαβερές χημικές ενώσεις.
Πόσο χρόνο χρειάζεται να περιμένω για να ετοιμαστεί το παρτέρι μου και να αρχίσω να φυτεύω;
Μπορείτε να φυτέψετε αμέσως μετά την κατασκευή του. Το πρώτο χώμα που προσθέτουμε στην τρύπα κάθε φυτού είναι αρκετό για το ξεκίνημα του. Μέχρι να μεγαλώσει, οι ρίζες του θα βρουν τον δρόμο τους μέσα στα βαθύτερα στρώματα και θα πάρουν και από εκεί θρεπτικές ουσίες.
Φωτογραφίες
Η κατασκευή του παρτεριού χωρίς σκάψιμο έγινε από τους περιαστικούς καλλιεργητές, στις 4 Μαϊου 2014, στην Περ.Κα. 2 στο πάρκο Καρατάσιου, στα πλαίσια της 2ης Τοπικής Γιορτής Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.
Μπορείτε να δείτε όλη την διαδικασία βήμα βήμα σε φωτογραφίες στο άλμπουμ φωτογραφιών
Βίντεο
Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ένα βίντεο από ανάλογο εγχείρημα.
Οι παραπάνω πληροφορίες συλλέγονται, και ταξινομούνται μετά από διαδικτυακή έρευνα, προσωπικά συμπεράσματα από την εφαρμογή τους ή και ανταλλαγή απόψεων βασισμένων σε προσωπικές εμπειρίες. Οι πληροφορίες αυτές είναι γενικές και δεν αποτελούν απαράβατους κανόνες. Πριν την εφαρμογή τους πρέπει να αξιολογηθούν και πιθανόν να προσαρμοστούν στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες.