Κυριακή , 19 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Καρπούζι: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τα καρπούζια είναι φυτά μονοετή και υπάγονται στην οικογένεια των κολοκυνθωδών. Τα φύλλα τους είναι παλαμοειδή και σχισμένα οι βλαστοί λεπτοί και πολύ μακριοί έρποντες, τα δε άνθη μικρά κίτρινα, χωρισμένα τα αρσενικά από τα θηλυκά, όπως συμβαίνει στις αγγουριές και πεπονιές.
Ο καρπός γίνεται στρογγυλός, μακρουλός, κυλινδρικός ή ωοειδής, με φλοιό βερνικώδη και γυαλιστερό, με χρώμα, από σκούρο πράσινο ως λευκοπράσινο. Οι σπόροι είναι μικροί ή ποιό μεγάλοι, διαφόρων αποχρώσεων, λευκοί, καφέ, σκούροι, παρδαλοί, αναλόγως των ποικιλιών που ανήκουν.Η καλλιέργεια των καρπουζιών είναι σχεδόν η ίδια που γίνεται για τα πεπόνια. Αυτά όμως φοβούνται περισσότερο το κρύο και απαιτούν εδάφη δροσερότερα και συχνότερα ποτίσματα. Στα ελαφρά χώματα δίνουν καλύτερη ποιότητα καρπών, αλλά στα γόνιμα ή τα πολύ κοπρισμένα παρουσιάζουν πλουσιότερες αποδόσεις και κατώτερη παραγωγή.Η σπορά των καρπουζιών γίνεται απ’ ευθείας επί τόπου κατ’ Απρίλιο-Μάιο ή σε θερμοσπορεία κατά το Μάρτιο. Ο τρόπος της προετοιμασίας της γης, το κόπρισμα και το σύστημα της καλλιέργειας δεν διαφέρει καθόλου από τα πεπόνια, παρά ότι πρέπει να φυτεύονται αραιότερα και να μη κλαδεύονται, γιατί σταματά η βλάστησή τους.
Μετά το δέσιμο των λουλουδιών, σε έκαστη ρίζα πρέπει να διατηρούνται ελάχιστα καρπούζια 1-3, το πολύ, για να γίνονται πρώιμα και μεγάλα. Για τον ίδιο σκοπό, συντελεί πολύ και η χρήση χημικών λιπασμάτων του τύπου 4 – 10 – 10, σε ποσό 60 – 80 οκάδες, στο στρέμμα, προς συμπλήρωση της κοπριάς.
Η ωρίμανση των καρπουζιών διακρίνεται από τον χαρακτηριστικό κρότο, ο οποίος τότε είναι υπόκωφος, ενώ στα άγουρα είναι ξηρός και μεταλλικός. Επίσης από το τρίξιμο της σαρκός, το οποίο παράγεται όταν το καρπούζι πιέζεται μεταξύ των χειρών. Για εκείνα όμως τα οποία δεν είναι κομμένα, ο τρόπος αυτός πρέπει να θεωρείτε επιβλαβής και καλό είναι να αποφεύγεται. Ως τόσο πολύ θετικό και εύκολο γνώρισμα της ωριμάνσεως, είναι επίσης το κιτρίνισμα και η αποξήρανση του μικρού φύλλου που συνοδεύι το χοτσάνι. Το χαράκωμα, η συστροφή και άλλα τεχνητά μέσα, που επιταχύνουν την ωρίμανση, καταστρέφουν όμως την ποιότητα και λιγοστεύουν την παραγωγή.
Στην αμειψισπορά τα καρπούζια διαδέχονται τα σιτηρά και τα ψυχανθή, συγκαλλιεργούντε δε επιτυχώς με τα πεπόνια, τα γυφτοφάσουλα, το καλαμπόκι κλπ. αρκεί να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις.Παραγωγή σπόρου καρπουζιού
Για την απόκτηση εκλεκτού σπόρου, πρέπει να διαλέγονται τα καλλίτερα, σε σχήμα, μέγεθος και ποιότητα, καρπούζια, τα οποία αφήνονται να ωριμάζουν φυσιολογικώς. Όταν αρχίσει η υπερωρίμανση (κουφιάζουν) αφαιρούνται οι σπόροι, πλένονται και αφού στεγνώσουν σε σκιερό μέρος, διατηρούνται σε περιβάλλον ξηρό και σκοτεινό. Η βλαστική των δύναμις διαρκεί 5-6 έτη.Ποικιλίες καρπουζιώνΤα καρπούζια έχουν πολυάριθμες ποικιλίες και παραλλαγές, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται. Μεταξύ των διακρίνονται από το σχήμα, το σύνηθες μέγεθος, το χρώμα του φλοιού, την σάρκα, τους σπόρους κλπ, Εξ αυτών οι σπουδαιότερες είναι οι κατωτέρω:Καρπούζια μοσχάτα. Αυτά λαμβάνουν σχήμα μακρουλό ή στρογγυλό, με φλοιό συνήθως σκούρο – πράσινο. Διακρίνονται μόνον από τη σάρκα, η οποία έχει χρώμα αχυρώδες και είναι σχετικώς γλυκεία και αρωματώδης. Οι σπόροι, συνήθως, είναι υπόξανθοι ή και μαύροι.

Καρπούζια άσπρα μακριά. Αυτά γίνονται στενόμακρα( κάποτε κυλινδρικά, μέγεθος μεγάλου 10-15 οκάδες βάρους. Ο φλοιός είναι λευκοπράσινος ή με ζωηρό κεντητό λεπτό φόντο και η σάρκα ρόδινη, γλυκύτατη, με σπόρους καφέ – σκούρους η μαύρους.
Καρπούζια Άσπρα στρογγυλά. Αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως παραλλαγή της προηγούμενης ποικιλίας. Γίνονται σχεδόν στρογγυλά, μικρά ή μεγάλα, με φλοιό υπόλευκο ή πρασινωπό, μετά η δίχως αυλακώσεις. Η σάρκα είναι εντόνως ρόδινη, αλλά λιγότερο γλυκειά από των μακρουλών καρπουζιών. Οι σπόροι είναι χρώματος καφέ, λευκοί ή εντελώς μαύροι. Γενικώς ωριμάζουν πρωτύτερα όλων.
Καρπούζια στρογγυλά μαύρα. Διαφέρουν από τα προηγούμενα μόνον ως προς το χρωματισμό. Ό φλοιός αυτών λαμβάνει χρώμα πρασινόμαυρο και φέρει αυλακιές ανάβαθες η είναι εντελώς ομαλός. Ή σάρκα είναι αιματώδης και γλυκιά, αλλά συνήθως χονδροπέτσικη. Οι σπόροι είναι μαύροι ή καφέ σκούροι.
Καρπούζια κορδελάτα. Αυτά γίνονται στρογγυλά ή ελαφρώς μακρουλά, μετρίου είτε ογκώδους μεγέθους. Χαρακτηρίζονται από τον φλοιό, ο οποίος φέρει περί τις 18 πλατείες δαντελωτές γραμμές σκούρες, σε φόντο ανοικτο – πράσινο. Η σάρκα είναι ζωηρώς ρόδινη, πολύ γλυκεία και τραγανή. Οι σπόροι έχουν χρώμα καφέ η μαύρο, ενίοτε με λευκό περιθώριο.
Καρπούζια Κύπρου. Αυτά αποκτούν σχήμα μακρουλό μεγάλου μεγέθους. Έχουν φλοιό πρασινόμαυρο, λεπτό και σάρκα εντόνως ρόδινη και γλυκύτατη. Οι σπόροι είναι μαύροι συνήθως. Πρόκειται περί ποικιλίας εκλεκτής και πολύ διατηρήσιμου.
Καρπούζια μικρόσπορα άσπρα. Αυτά χαρακτηρίζονται από τους μικρούς – μικρούς σπόρους πού έχουν και την εξαιρετική ποιότητα της σαρκός. Υπάρχουν παραλλαγές διαφόρου χρώματος και σχήματος, στρογγυλές ή μακρουλές. Καλλιεργούνται πολύ στη Θεσσαλία και την Εύβοια.Ασθένειες καρπουζιώνΤα καρπούζια προσβάλλονται από τις ίδιες αρρώστιες που έχουν τα πεπόνια και τα αγγούρια. Καταπολεμούνται ή προλαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο.

About admin

Check Also

10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες

Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την στον …

Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το φυτό αγγουριάς διαθέτει αρσενικά και θηλυκά άνθη (λουλούδια). Με τη βοήθεια εντόμων επικονιαστών, τα θηλυκά άνθη γονιμοποιούνται από τη γύρη που μεταφέρεται σε αυτά από τα αρσενικά άνθη. Τα θηλυκά άνθη είναι αυτά που μας δίνουν τα αγγούρια. Αν για όποιο λόγο, δεν υπάρχει επικονίαση, αυτό που παρατηρούμε ως καλλιεργητές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.