Δευτέρα , 7 Ιουλίου 2025
Breaking News

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Καλλιέργεια σκόρδου σε κήπο και σε γλάστρα

Τι έντονο άρωμα και τι πικάντικη γεύση! Το σκόρδο, ένα από τα δημοφιλέστερα αρωματικά κηπευτικά της μεσογειακής κουζίνας, καλλιεργείται, όπως και το κρεμμύδι, για το φρέσκο φύλλωμα και για τους ξερούς βολβούς του. Κι αν δεν έχουμε κήπο, δεν στενοχωριόμαστε! Μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε σκόρδο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας και να το απολαμβάνουμε σε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Πότε και πώς φυτεύουμε το σκόρδο και με ποια φυτά συγκαλλιεργείται; Η κατάλληλη εποχή φύτευσης του σκόρδου, στα πιο ζεστά νότια μέρη, ξεκινά την εποχή Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, ενώ στα πιο ψυχρά και ορεινά κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μάρτίου. Τα σκόρδα ευδοκιμούν σε δροσερό καιρό κατά την ανάπτυξη του φυλλώματος τους και σε πιο υψηλές θερμοκρασίες κατά το σχηματισμό των βολβών. Για να τα φυτέψουμε, χρησιμοποιήσουμε σκελίδες σκόρδου, τις οποίες φυτεύουμε σε βάθος 2-3 εκατοστών, ανά διαστήματα 10-15 εκατοστών μεταξύ των σκελίδων, ενώ οι γραμμές φύτευσης του σκόρδου θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 20-30 εκατοστών. Το σκόρδο μπορεί να συγκαλλιεργηθεί και να μας δώσει πολύ καλή παραγωγή μαζί με μαρούλια, σπανάκι, αρακά, μαϊντανό και σέλινο. Άλλωστε τα οφέλη από τη συγκαλλιέργειας φυτών στο λαχανόκηπο είναι πολύ σημαντικά, από καλύτερη αξιοποίηση χώρου που καλλιεργούμε μέχρι οικονομία σε νερό και θρεπτικά συστατικά. 


Τι έδαφος χρειάζεται για την φύτευση του σκόρδου και πώς το προετοιμάζουμε; Το σκόρδο προτιμά περιοχές με ξηρό και ήπιο κλίμα χωρίς έντονους παγετούς, χωρίς πολλές βροχοπτώσεις και υψηλή υγρασία. Η καλλιέργεια του σκόρδου απαιτεί ελαφριά και αφράτα γόνιμα εδάφη για να ευδοκιμήσει. Τα σκόρδα φυτεύονται σε εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση, καθώς σε βαριά αργιλώδη που κρατούν πολλή υγρασία θα σαπίσουν ή θα έχουμε παραγωγή μικρότερων κεφαλών σκόρδου. Πριν φυτέψουμε τις σκελίδες του σκόρδου, οργώνουμε το χωράφι μας σε βάθος 20-30 εκατοστών και να ενσωματώσουμε άφθονο κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά ή πλήρες βιολογικό λίπασμα για να μεγαλώσουν οι κεφαλές του παραγόμενου σκόρδου. Για να φυτέψουμε το σκόρδο σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρες με βάθος τουλάχιστον 15 εκατοστά και φυτόχωμα γενικής χρήσης, αρκετά αφράτο που να περιέχει περλίτη. Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η καλλιέργεια του σκόρδου; Όσον αφορά το πότισμα, τα σκόρδα είναι σχετικά ανθεκτικά στην ξηρασία και δεν χρειάζονται νερό πολύ συχνά. Το υπερβολικό πότισμα ειδικά μετά τη φύτευση μπορεί να σαπίσει το φυτό μας. Επίσης, μέσα στην άνοιξη, 2-3 βδομάδες πριν το τελικό στάδιο συγκομιδής, το πότισμα θα πρέπει να σταματήσει για να ωριμάσουν σωστά οι κεφαλές του σκόρδου. Το σκόρδο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση πέραν της αρχικής ενσωμάτωσης κομπόστ, κοπριάς ή λιπάσματος. Παραδοσιακά οι καλλιεργητές ρίχνουν και στάχτη επιφανειακά στις θέσεις φύτευσης του σκόρδου για να περιορίσουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων χόρτων (ζιζάνια), ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο προσθέτουν και θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος. Ποια είναι τα κυριότερα έντομα και ασθένειες που προσβάλλουν το σκόρδο; Ο κακός αερισμός και οι συνθήκες υψηλής υγρασίας κατά την καλλιέργεια του σκόρδου ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών όπως περονόσπορος, βοτρύτης και σκωρίαση. Το σκόνισμα των φύλλων με θειοχαλκίνη ή ο ψεκασμός με οικολογικό διάλυμα χαλκού και θειαφιού βοηθά στην προληπτική αντιμετώπιση των ασθενειών. Για την αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλλουν το σκόρδο, όπως η μύγα του κρεμμυδιού, η λιριόμυζα, ο θρίπα και η μελίγκρα ψεκάζουμε προληπτικά με οικολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου. Ποια είναι η διαδικασία συγκομιδής και αποξήρανσης του σκόρδου; Το φρέσκο σκόρδο συγκομίζεται 2-3 μήνες μετά τη φύτευση, όταν το ύψος του φυλλώματος φτάνει περίπου στα 20 εκατοστά. Η συγκομιδή του ξερού σκόρδου γίνεται 6-8 μήνες μετά τη φύτευση, όταν τα περισσότερα φύλλα του κιτρινίσουν και πλαγιάσουν προς το έδαφος. Κατά την εξαγωγή των βολβών του σκόρδου, προσέχουμε να μην τους τραυματίσουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν μετά τη συλλογή. Στη συνέχεια, αφήνουμε τους βολβούς του σκόρδου πάνω στο χώμα για να τους αποξηράνουμε και τους καλύπτουμε με τα ξεραμένα φύλλα τους, για να μην έχουμε προβλήματα εγκαύματος από τον ήλιο. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα σκόρδα μας σε τελάρα ή μπορούμε να τα κρεμάσουμε σε πλεξούδες για να εξασφαλίσουν καλό αερισμό. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια σκόρδου Οι εξωτερικές σκελίδες του σκόρδου όταν φυτεύονται για ξερό σκόρδο δίνουν μεγαλύτερου μεγέθους κεφαλές (βολβούς) σε σχέση με τις εσωτερικές σκελίδες του σκόρδου. Επομένως, προτιμούμε τις εξωτερικές σκελίδες να τις φυτεύουμε για ξερό σκόρδο σε ξεχωριστή γραμμή φύτευσης, ενώ τις εσωτερικές σκελίδες του σκόρδου τις φυτεύουμε για φρέσκο σκόρδο. 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.