ΚΑΛΑΜΙΑ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ…. ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υλικό κατασκευής.
Τα καλάμια ψαρέματος κατασκευάζονται σήμερα κυρίως από καθαρό γραφίτη ή CARBON. Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο υλικών είναι το μικρό βάρος που προσδίδουν στην όλη κατασκευή σε συνδυασμό με την μεγάλη αντοχή. Αποφεύγεται σε καλάμια σειράς η χρήση καθαρού γραφίτη, διότι στελέχη κατασκευασμένα από αυτό το υλικό, αν και είναι αξεπέραστα τόσο σε πολύ μικρό βάρος όσο και σε αντοχές στις στρεβλώσεις, είναι πολύ εύθραυστα στις πτώσεις, σπάνε εύκολα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις χρήσεις carbon η σκληρότητα και οι στρεβλώσεις εξαρτώνται καθαρά από την πυκνότητα στρώσις/εων του carbon που είναι σε μορφή ταινίας, όπου το κάθε εργοστάσιο επιδιώκει το βέλτιστο αποτέλεσμα, τόσο σε βάρος, όσο και σε αντοχές με μειωμένο φυσικά κόστος παραγωγής. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόσμειξη ειδικών ρητινών σε αναλογίες υπολογισμένες με πειραματικές διαδικασίες, προσφέρουν άριστης ποιότητας καλάμια ψαρέματος, ειδικά σε αυτά που χρησιμοποιούνται στην συρτή, για το ψάρεμα μεγάλων ψαριών.
Στελέχη.
Τα καλάμια ψαρέματος χωρίζονται ανάλογα με την ποσότητα και εφαρμογή των στελεχών στις εξής βασικές κατηγορίες. Μονοκόμματα, όπου κύριοι αντιπρόσωποι αυτών είναι, τα καλάμια συρτής για μεγάλα πελαγίσια ψάρια. Καλάμια ψαρέματος που τα διακρίνει το μικρό μήκος, η στιβαρότητα στο σύνολο τους για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ‘κεφάλια’ μεγάλων ψαριών.
Πολύσπαστα.
Καλάμια ψαρέματος κατασκευασμένα από δύο-τρία συνήθως στελέχη. Μοναδικό μειονέκτημα τους είναι η δύσκολη αποθήκευση τους, λόγω μήκους. Πλεονεκτήματα τους πάρα πολλά, από την μεγάλη στιβαρότητα σε συνδυασμό με το ελάχιστο βάρος, την δυνατότητα τους για πολύ μακρινές ρήψεις, την γρήγορη απόκριση σε κάθε δυνατό ‘κεφάλι’ που δίνει στον ερασιτέχνη την δυνατότητα για χρήση ακόμη ποιο λεπτών πετονιών, την ελάχιστη τριβή στα δακτυλίδια, μιας και είναι όλα τέλεια ευθυγραμμισμένα σε ομάδες και η πετονιά περνά τελείως ευθεία ανάμεσα σε αυτά και φυσικά την μεγάλη αντοχή σε σπασίματα. Φυσικά η παραγωγή στελεχών σε μήκη άνω των 90 εκατοστών αυξάνει το κόστος αυτών, πράγμα που θεωρείται φυσικό για αυτής της ποιότητας καλάμια ψαρέματος.
Τηλεσκοπικά.
Τα περισσότερα της Αγοράς ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Καλάμια ψαρέματος με πολλά στελέχη, εύκολα στην αποθήκευση τους, πολύ ελαφρά που υστερούν ελάχιστα από τα πολύσπαστα. Τα περισσότερα καλάμια σειράς είναι φτηνές, αλλά, αξιοπρεπείς κατασκευές με μειονεκτήματα πολλά, όπως στελέχη από φτηνά υλικά που σπάνε εύκολα και δυστυχώς την ‘μονοκόμματη’ αντίδρασή τους πάνω στο ψάρεμα. Είναι όμως ιδανικά για τους νέους ερασιτέχνες που μπορούν με ελάχιστα χρήματα να έχουν ένα σωστό εξοπλισμό. Όσο ανεβαίνουμε σε αξία και ποιότητα έχουμε καλάμια με υπολογισμένα μήκη στελεχών για σωστή αντίδραση κάθε στελέχους στην ρήψη, όσο και στο παίξιμο με το πιασμένο ψάρι, μεγάλη στιβαρότητα με πολλαπλές στρώσεις carbon και ενισχύσεις στα κατάλληλα σημεία, ώστε να διατηρείται το βάρος χαμηλά. Συνήθως αγοράζονται από ερασιτέχνες που έχουν αρκετά μεγάλο διάστημα ασχοληθεί με το hobby του ψαρέματος και γνωρίζουν επακριβώς την ζητούν από το κάθε καλάμι να τους αποδώσει. Στα καλάμια ψαρέματος παραγωγής τα σκήπτρα διατηρούνται στα καλάμια για surf-casting- rock fishing και απίκο. Στα χειροποίητα καλάμια προβάδισμα με ανώτερα χαρακτηριστικά έχουν τα καλάμια για εγγλέζικο και bologneze.
Δακτυλίδια.
Μονή στήριξης, διπλής, roller… Ανάλογα με το τύπο του καλαμιού ψαρέματος, έχουμε και αντίστοιχα δακτυλίδια. Τα διακρίνει η διάμετρος της οπής που περνά η πετονιά, το υλικό κατασκευής του μπράτσου τους για να είναι άντοχο στον χρόνο και την διάβρωση και η επίστρωση του δακτυλιδιού για να μην μπορεί να χαρακτεί εύκολα από την πετονιά. Σήμερα ειδικά στα καλάμια ποιότητας χρησιμοποιούνται κεραμικά υλικά στα δακτυλίδια με αντοχές στο χάραγμα εφάμιλλο του διαμαντιού.
Δέσιμο.
Ανάλογα με την ποιότητα των καλαμιών για ψάρεμα χρησιμοποιείται για το δέσιμο των δακτυλιδιών πάνω στα στελέχη, χαλκός – νήμα – ακριλικό που καλύπτονται με εποξική κόλλα δύο συστατικών για την αντοχή στην αλμύρα. Μειονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι προσδίδει κάποιο βάρος στο στέλεχος με αποτέλεσμα την μη αρμονική φόρτιση όλων των στελεχών κατά την στιγμή της φόρτισης τους στο πέταγμα. Να σημειώσουμε εδώ ότι σε καλάμια ψαρέματος με action άνω των 60 γραμ. δεν υφίσταται η μη αρμονική παραμόρφωση, λόγω, του συνολικού βάρους του καλαμιού που έχει επίτηδες κατασκευαστεί για μεγάλα φορτία. Περισσότερο πρόβλημα δημιουργείται σε περίπτωση που κάποιο δακτυλίδι σπάσει να πληγώνει και το στέλεχος που έχει εφαρμοστεί, λόγω πολύ ισχυρής πρόσφυσης πάνω σε αυτό. Στα ανώτερης ποιότητας καλάμια συνήθως χειροποίητα χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ νήμα από μετάξι μονής στρώσης με επικάλυψη ρητινούχο μανόν (κάτι σαν το μανόν νυχιών). Μεγάλο πλεονέκτημα είναι το ελάχιστο βάρος που προσδίδουν στο στέλεχος και σε περίπτωση κτυπήματος η εύκολη αντικατάσταση χωρίς κίνδυνο να πληγωθεί το αντίστοιχο στέλεχος. Επίσης επειδή τα περισσότερα χειροποίητα καλάμια ψαρέματος έχουν μικρό action, εδώ έχει μεγάλη σημασία η συνολική αρμονική αντίδραση του στην διάρκεια της φόρτισης και αυτό επιτυγχάνεται με την όσο το δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση των στελεχών με οποιοδήποτε βάρος. Στα καλάμια συρτής χρησιμοποιούνται συνήθως roller για ελάχιστες τριβές σε μεγάλα φορτία με ειδική κατασκευή στον οδηγό και χάλκινα δεσίματα για μεγιστοποίηση της στιβαρότητας. Εδώ μας ενδιαφέρει μόνο η αντοχή, το ζύγισμα για πολύωρη «μάχη» και η γρήγορες αντιδράσεις σε πραγματικά μεγάλα φορτία που επιβάλλονται από το αγκιστρωμένο ψάρι.
Βάση μηχανισμού.
Η βάση του μηχανισμού στα καλάμια ψαρέματος είναι ο μηχανισμός στήριξης του μουλινέ. Κατασκευάζεται κυρίως από αλουμίνιο, αν και τώρα τελευταία χρησιμοποιείται και η ρητίνη. Εδώ μας ενδιαφέρει συνήθως το υλικό κατασκευής και το σημείο τοποθέτησης πάνω στο πρώτο στέλεχος, ώστε, να έχουμε ένα καλό σχετικά ζύγισμα και ταυτόχρονα μεγάλο υπομόχλιο για δυνατές ρήψεις. Δείτε στα καλάμια για surf- casting ότι πίσω από την βάση έως την τάπα έχουμε συνήθως ελεύθερο στέλεχος της τάξης άνω των 50 εκατοστών. Στα χειροποίητα καλάμια όμως, επειδή θέλουμε δυνατές ρίψεις με ελάχιστα συνολικά βάρη δολώματος – βαριδιών και φελλού δίνεται μεγάλη σημασία στην απόσταση από την βάση έως την τάπα και στο ζύγισμα βάσει του σωματότυπου του ερασιτέχνη ιδιοκτήτη του.
Τάπα.
Συνήθως μεταλλική αποσπώμενη με βασική χρήση στα καλάμια παραγωγής το άνοιγμα για καθαρισμό και την εξαγωγή πιθανώς κάποιου στελέχους που έχει πληγωθεί σχετικά εύκολα. Σε ειδικές κατασκευές όπως και στα χειροποίητα καλάμια ψαρέματος χρησιμοποιείται όμως και για άλλη μία βασική χρήση. Την αύξηση της ροπής ρήψεως, χωρίς να βάζουμε μεγάλη δύναμη. Πως γίνεται αυτό; Με την αύξηση του βάρους της τάπας, είτε με μασίφ χαλκό, είτε με θάλαμο γεμάτο με σκάγια.
Ζύγισμα.
Όλα τα καλάμια παραγωγής έχουν ζυγιστεί στο περίπου με περισσότερη έμφαση στην αρμονική εικόνα που πρέπει να έχει ο υποψήφιος αγοραστής για αυτά. Στα χειροποίητα καλάμια είναι το βασικότερο στοιχείο της ποιότητας τους, επομένως, ο συνδυασμός ζύγισμα και εύκολη ρήψη εξαρτάται απόλυτα από το συνολικό μήκος, το σημείο πρόσδεσης της βάσης του μηχανισμού, το υπόλοιπο μήκος ελεύθερο από τον μηχανισμό έως την τάπα και φυσικά την ίδια την τάπα. Αυτό δυστυχώς για να το καταλάβετε πρέπει να έχετε πιάσει στα χέρια σας ένα χειροποίητο καλάμι για ψάρεμα, όπου φαίνεται η τεράστια διαφορά από τα καλάμια παραγωγής.
Action.
Υποδηλώνει τα πόσα γραμμάρια μέγιστο βαριδιού και δολώματος που μπορεί να ρίξει ένα καλάμι. Είναι αρκετά πολύπλοκο και έχει σχέση με την ενίσχυση των στελεχών το μήκος του καλαμιού, την συνολική φόρτιση στην διάρκεια της ρίψης και την αδράνεια του βαριδιού στην αρχική στιγμή της φόρτισης. Για να μην κουράζεστε απλά σας λέμε ότι αν υπερβούμε το βάρος του βαριδιού πάνω από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής στο action του, υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το καλάμι μας, αν δεν σπάσει η πετονιά κατά την διάρκεια της ρίψης. Επομένως προσέχουμε για να έχουμε. Εννοείται ότι όσο ποιο μεγάλο action έχει ένα καλάμι τόσο ποιο σκληρό είναι σε φυσιολογική χρήση.Επίσης αν δοκιμάσουμε να ρίξουμε με ένα καλάμι χρησιμοποιοντας βάρος μικρότερο απο το ελάχιστο action που προτείνει ο κατασκευαστής θα δούμε ότι δεν θα πετύχουμε και πολλά πράγματα στην απόσταση βολής μιας και δεν θα μπορέσουμε να “φορτίσουμε” το καλάμι κατά την ρίψη.
Δράση μύτης, παραβολή.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με την συνολική παραμόρφωση του καλαμιού από ένα συγκεκριμένο φορτίο. Αλλά καλάμια δημιουργούν μία ολόκληρη αν μπορούμε να το πούμε καμπύλη από το πρώτο στέλεχος έως την μύτη τους κάτω από φορτίο και τα λέμε παραβολικά και άλλα, δημιουργούν καμπύλη μόνο στα πρώτα στελέχη της μύτης τους και τα λέμε ημιπαραβολικά. Αλλά πάλι δημιουργούν μέγιστη καμπύλη μόνο στο πρώτο στέλεχος της μύτης και αυτά λέμε ότι έχουν δράση κορυφής.
https://www.fishingspot.gr/ta-nea-mas/epilegmena-kalamia-psarematos-gia-olous.html