Ηλιακός αποστακτήρας νερού
Η αφυδάτωση είναι μια από τις σημαντικότερες απειλές που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος σε μια κατάσταση επιβίωσης. Ο μέσος άνθρωπος χάνει καθημερινά 2 με 3 λίτρα νερού ακόμα και αν δεν ασκεί ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα, ακόμα και αν αποφεύγει τον ήλιο προτιμώντας μέρη που βρίσκονται υπό σκιά.
Αν δεν υπάρχει πηγή νερού στην περιοχή στην οποία έχουμε βρεθεί, μπορούμε να κατασκευάσουμε με απλά υλικά έναν ηλιακό αποστακτήρα προκειμένου να δημιουργήσουμε μια δική μας παραγωγή πόσιμου νερού που θα μας παρέχει νερό καθημερινά χωρίς να εξαρτόμαστε από τις καιρικές συνθήκες.
Η κατασκευή είναι πολύ απλή και ξεκινά με το σκάψιμο ενός λάκκου βάθους 1 μέτρου με πλάτος επίσης ένα μέτρο. Στο κέντρο του λάκκου θα τοποθετήσουμε ένα δοχείο στο οποίο θα συλλέγεται το νερό του αποστακτήρα, καθώς και ένα λάστιχο του οποίου η μια άκρη θα βρίσκεται μέσα στο δοχείο και η άλλη εκτός λάκκου προκειμένου να ρουφάμε νερό από το δοχείο χωρίς να χρειάζεται να ξεστήνουμε κάθε φορά την κατασκευή μας. Από επάνω θα τοποθετήσουμε ένα διάφανο πλαστικό κάλυμμα το οποίο θα στερεώσουμε βάζοντας πέτρες και χώμα περιμετρικά του λάκκου.
Στο κέντρο του διάφανου πλαστικού θα τοποθετήσουμε μια πέτρα ακριβώς επάνω από το δοχείο για να δώσουμε την κατάλληλη κλίση στο κάλυμμα ώστε οι υδρατμοί να καταλήγουν εντός του δοχείου. Η κατασκευή λειτουργεί ως θερμοκήπιο και το νερό προέρχεται από την εξάτμιση της υγρασίας της γης. Αν μάλιστα ρίξουμε και μερικά φύλλα μέσα στο λάκκο αυξάνουμε την απόδοση του αποστακτήρα.
Ένας τέτοιος ηλιακός αποστακτήρας μπορεί να απόδοση 500ml με 1 λίτρο νερού καθημερινά. Αν κατασκευάσουμε και άλλους αποστακτήρες θα μπορούμε να έχουμε διαθέσιμο ακόμα περισσότερο νερό.
Με ένα μόνο πλαστικό μπουκάλι του 1.5lt και ένα αλουμινένιο κουτάκι αναψυκτικού, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ηλιακό αποστακτήρα, ώστε να καθαρίσουμε το νερό από μια βρώμικη πηγή. Έχουμε…
πει για τους κινδύνους και μειονεκτήματα της απόσταξης νερού, σε προηγούμενο άρθρο, συνεπώς συνιστάται προσοχή στην πηγή του νερού και το τι μπορεί να περιέχει. Δείτε πως γίνετε στην συνέχεια…
Ένας ηλιάκος αποστακτήρας μπορεί να κάνει αρκετό νερό για τις ανάγκες ενός ατόμου, για 24 ώρες. Να πώς φτιάχνεται: Σκάψε μια τρύπα κωνικής διατομής με διάμετρο ένα μέτρο, μισό μέτρο βάθος. Στον πυθμένα τοποθέτησε έναν κουβά συνδεμένο εξωτερικά με ένα μικρό λάστιχο ή σωλήνα και κάλυψε τα πάντα με ένα βαρύ διάφανο πλαστικό φύλλο, γιατί κατ’αυτόν τον τρόπο οι σταγόνες του νερού εφαρμόζουν καλύτρεα. Το καλύτερο μέγεθος του φύλλου είναι δύο τετραγωνικά μέτρα. Όταν το φύλλο είναι στη θέση του, χρειάζεται ένα αντιστήριγμα στα άκρα που περιβάλλουν την τρύπα με χώμα και πέτρες για να παγιδευτεί στο εσωτερικό του η υγρασία. Βάλτε μια πέτρα ή ένα σωρό χώματος στο μέσο του πλαστικού φύλλου. Η υγρασία του χώματος θα εξατμηστεί και θα συμπυκνωθεί κάτω από το φύλλο λόγω της θέρμανσης του ήλιου, σχηματίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πολλά σταγονίδια που θα καταλήξουν στον κουβά. Μπορούμε να συλλέξουμε περίπου ενάμισι λίτρο νερού την ημέρα χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα.
Φτιάξτε τον δικό σας ηλιακό αποστακτήρα νερού
Αφαλάτωση με μηδενικό κόστος
Το Eliodomestico είναι ένας ηλιακός αποστακτήρας που φιλοδοξεί να διευκολύνει τη ζωή κατοίκων παράκτιων περιοχών, όπου το θαλασσινό νερό αφθονεί, αλλά το πόσιμο είναι δυσεύρετο. Λειτουργεί ως ανεστραμμένος διηθητήρας καφέ (κοινώς: καφετιέρα) που επιτυγχάνει την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.
Πώς; Το νερό της θάλασσας τοποθετείται σε ένα δοχείο στην κορυφή του συστήματος. Ο ήλιος θερμαίνει το θαλασσινό νερό και παράγει ατμό. Η πίεση που δημιουργείται οδηγεί τον ατμό στη μέση του συστήματος. Εκεί, το συμπυκνωμένος ατμός υγροποιείται και συλλέγεται στη βάση. Ο ηλιακός…”φούρνος” μπορεί να παράξει πέντε λίτρα πόσιμου νερού ημερησίως, ενώ το κόστος κατασκευής του ανέρχεται στα 50 δολάρια.
Ο σχεδιαστής του, Gabriele Diamanti, χρησιμοποίησε ψημένο πηλό (τερακότα) και είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να μεταφέρεται στο κεφάλι, όπως συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική. Στόχος του Diamanti ήταν η ανάπτυξη ενός τεχνολογικού σχεδίου εύκολου στην υλοποίηση, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεμονωμένων οικογενειών…
ΠΗΓΗ: www.gabrielediamanti.com
Αξίζει να σημειωθεί πως μια συσκευή καθαρισμού του νερού με τη βοήθεια του ήλιου είχε αναπτύξει η Σουηδή επιστήμονας Πέτρα Γουάντστρομ.
Η συσκευή που ακούει στο όνομα Solvatten (σσ Ηλιακό νερό) βασίζεται σε μια απλούστατη τεχνολογία: δέκα λίτρα νερού στις δύο δεξαμενές του, μερικές ώρες έκθεσης στον ήλιο και οι υπεριώδεις ακτίνες εξοντώνουν τους ανεπιθύμητους οργανισμούς καθιστώντας το νερό πόσιμο