Τετάρτη , 3 Σεπτεμβρίου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

Είδη μελιού που παγώνουν το Χειμώνα και ταχύτητα κρυστάλλωσης!

Τα μέλια που κρυσταλλώνουν το χειμώνα είναι κυρίως τα ανθόμελα δηλαδή αυτά που προέρχονται από νέκταρ φυτών και λουλουδίων. Αντιθέτως τα μέλια που προέρχονται από μελιτώματα, δηλαδή μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων πάνω στα δέντρα κρυσταλλώνουν πολύ αργά έως καθόλου. Τα μελιτώματα είναι πυκνά στη σύνθεση τους (παχύρρευστο μέλι) και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το περίφημο μέλι ελάτου, που δεν κρυσταλλώνει ποτέ και διατηρεί την παχύρρευστη μορφή του ακόμη και δεκάδες χρόνια μετά.
Μέλισσες και η οργάνωση του μελισσιού

Μέλια όπως της πορτοκαλιάς, του ρεικιού, του βαμβακιού, του ηλίανθου κ.α κρυσταλλώνουν μέσα σε 2-3 μήνες από την παραγωγή τους και τον τρύγο. Δηλαδή το Χειμώνα θα είναι όλα παγωμένα. Η κρυστάλλωση είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία, και γίνεται λόγω της περιεκτικότητας σε γλυκόζη, όσο περισσότερη τόσο πιο γρήγορο και το κρυστάλλωμα.

Για το κρυστάλλωμα πρώτιστος παράγοντας είναι η θερμοκρασία. Το χειμώνα που οι θερμοκρασίες πέφτουν επιταχύνεται η διαδικασία κρυσταλλοποίησης, και το μέλι παγώνει. Μάλιστα μερικοί που δοκιμάζουν να βάλουν το μέλι στο ψυγείο το κάνουν να κρυσταλλώσει ακόμη πιο γρήγορα ακόμη και το Καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι πολύ ψηλές. Συνεπώς όσο χαμηλότερες οι θερμοκρασίες τόσο πιο γρήγορο το κρυστάλλωμα και ποτέ στο ψυγείο. Το μέλι δε χαλά ποτέ!

Τώρα όσον αφορά την ταχύτητα κρυστάλλωσης υπάρχουν μέλια που κρυσταλλώνουν αργά έως καθόλου. Μάλιστα υπάρχουν ανθόμελα που λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, κρυσταλλώνουν πολύ αργά όπως πχ το θυμαρίσιο που κρυσταλλώνει σε 6-18 μήνες.

Επίσης να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι όσα ανθόμελα προέρχονται από ανάμειξη με πεύκο η άλλο μελίτωμα δεν κρυσταλλώνουν εύκολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πευκοθύμαρο, το ρείκι-πεύκο κλπ. Τώρα θα σας απαριθμήσουμε μερικά απο τα πιο γνωστά μέλια και τον χρόνο κρυστάλλωσης που παρουσιάζεται στο καθένα χωριστά:

Τα πιο γνωστά μέλια και ταχύτητα κρυστάλλωσης:

  • Βαμβακιού – 1-2 μήνες
  • Ηλίανθου – 1-2 μήνες
  • Ερείκης – 2-3 μήνες
  • Κουμαριάς – 2-4 μήνες
  • Πορτοκαλιάς 1-3 μήνες
  • Θυμαριού – 6-18 μήνες
  • Καστανιάς – 1-2 χρόνια
  • Πευκόμελο – 2 χρόνια
  • Ελάτης – Δεν κρυσταλλώνει
  • Βελανιδιά – Δύσκολα κρυσταλλώνει

Άλλα μέλια:

  • Ευκάλυπτος – Κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Φακελωτή – Κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Παλιούρι – Κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Τριφύλλι – Δε κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Κρόκος Κοζάνης – Κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Λυγαριά – 6-8 μήνες

https://www.orinimelissa.com/2015/12/blog-post_16.html

About admin

Check Also

Φτιάχνω Yδρόμελι… το πανάρχαιο σπιτικό κρασί

Το υδρόμελι ή mead, δεν είναι μόνο ένα δυναμωτικό ποτό με ιστορία, είναι ένα ιδιαίτερα …

Τρέιλερ μεταφοράς κυψελών: Πατέντα επαγγελματία μελισσοκόμου.

Δείτε πως ασκεί νομαδική μελισσοκομία χωρίς να αγοράσει φορτηγό Έφτιαξε το απόλυτο εργαλείο μεταφοράς κυψελών. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.