Κυριακή , 19 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Είδη μελιού που παγώνουν το Χειμώνα και ταχύτητα κρυστάλλωσης!

Τα μέλια που κρυσταλλώνουν το χειμώνα είναι κυρίως τα ανθόμελα δηλαδή αυτά που προέρχονται από νέκταρ φυτών και λουλουδίων. Αντιθέτως τα μέλια που προέρχονται από μελιτώματα, δηλαδή μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων πάνω στα δέντρα κρυσταλλώνουν πολύ αργά έως καθόλου. Τα μελιτώματα είναι πυκνά στη σύνθεση τους (παχύρρευστο μέλι) και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το περίφημο μέλι ελάτου, που δεν κρυσταλλώνει ποτέ και διατηρεί την παχύρρευστη μορφή του ακόμη και δεκάδες χρόνια μετά.
Μέλισσες και η οργάνωση του μελισσιού

Μέλια όπως της πορτοκαλιάς, του ρεικιού, του βαμβακιού, του ηλίανθου κ.α κρυσταλλώνουν μέσα σε 2-3 μήνες από την παραγωγή τους και τον τρύγο. Δηλαδή το Χειμώνα θα είναι όλα παγωμένα. Η κρυστάλλωση είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία, και γίνεται λόγω της περιεκτικότητας σε γλυκόζη, όσο περισσότερη τόσο πιο γρήγορο και το κρυστάλλωμα.

Για το κρυστάλλωμα πρώτιστος παράγοντας είναι η θερμοκρασία. Το χειμώνα που οι θερμοκρασίες πέφτουν επιταχύνεται η διαδικασία κρυσταλλοποίησης, και το μέλι παγώνει. Μάλιστα μερικοί που δοκιμάζουν να βάλουν το μέλι στο ψυγείο το κάνουν να κρυσταλλώσει ακόμη πιο γρήγορα ακόμη και το Καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι πολύ ψηλές. Συνεπώς όσο χαμηλότερες οι θερμοκρασίες τόσο πιο γρήγορο το κρυστάλλωμα και ποτέ στο ψυγείο. Το μέλι δε χαλά ποτέ!

Τώρα όσον αφορά την ταχύτητα κρυστάλλωσης υπάρχουν μέλια που κρυσταλλώνουν αργά έως καθόλου. Μάλιστα υπάρχουν ανθόμελα που λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, κρυσταλλώνουν πολύ αργά όπως πχ το θυμαρίσιο που κρυσταλλώνει σε 6-18 μήνες.

Επίσης να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι όσα ανθόμελα προέρχονται από ανάμειξη με πεύκο η άλλο μελίτωμα δεν κρυσταλλώνουν εύκολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πευκοθύμαρο, το ρείκι-πεύκο κλπ. Τώρα θα σας απαριθμήσουμε μερικά απο τα πιο γνωστά μέλια και τον χρόνο κρυστάλλωσης που παρουσιάζεται στο καθένα χωριστά:

Τα πιο γνωστά μέλια και ταχύτητα κρυστάλλωσης:

  • Βαμβακιού – 1-2 μήνες
  • Ηλίανθου – 1-2 μήνες
  • Ερείκης – 2-3 μήνες
  • Κουμαριάς – 2-4 μήνες
  • Πορτοκαλιάς 1-3 μήνες
  • Θυμαριού – 6-18 μήνες
  • Καστανιάς – 1-2 χρόνια
  • Πευκόμελο – 2 χρόνια
  • Ελάτης – Δεν κρυσταλλώνει
  • Βελανιδιά – Δύσκολα κρυσταλλώνει

Άλλα μέλια:

  • Ευκάλυπτος – Κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Φακελωτή – Κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Παλιούρι – Κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Τριφύλλι – Δε κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Κρόκος Κοζάνης – Κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Λυγαριά – 6-8 μήνες

https://www.orinimelissa.com/2015/12/blog-post_16.html

About admin

Check Also

Φτιάχνω Yδρόμελι… το πανάρχαιο σπιτικό κρασί

Το υδρόμελι ή mead, δεν είναι μόνο ένα δυναμωτικό ποτό με ιστορία, είναι ένα ιδιαίτερα …

Τρέιλερ μεταφοράς κυψελών: Πατέντα επαγγελματία μελισσοκόμου.

Δείτε πως ασκεί νομαδική μελισσοκομία χωρίς να αγοράσει φορτηγό Έφτιαξε το απόλυτο εργαλείο μεταφοράς κυψελών. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.