Κυριακή , 19 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Γουλιά – ρέβες: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τα λαχανικά αυτά είναι δυο ομάδες του είδους της μάπας, με κορμό χονδρό και σαρκώδη. Στα γουλιά, το στέλεχος εξογκώνεται αμέσως επάνω από το λαιμό και λαμβάνει σχήμα σφαιρικό, με βλάστησή φύλλων από τη βάση μέχρι τη κορυφή. Η σάρκα είναι ασπροπράσινη, κλειστή (τραγανή) και τρώγεται χλωρή ή βρασμένη. Για να είναι τρυφερή, όμως, πρέπει η συγκομιδή να γίνεται πολύ πριν ωριμάσει, περίπου 1 ½ -2 μήνες μετά τη φυτεία.Στις ρέβες, εξογκώνεται η ρίζα και σχηματίζει κόνδυλο κοντόχονδρο ή λίγο μακρύ, με πολλά δευτερεύοντα ριζίδια προς τη βάση. Τα φύλλα είναι στενότερα από εκείνα των γουλιών, με πολλές εντομές και βλαστάνουν όλα μαζί στην κορυφή. Η σάρκα είναι πολύ λευκή και χρησιμοποιείται νωπή ή στη μαγειρική.Η καλλιέργεια και των δύο αυτών λαχανικών είναι σχεδόν η ίδια. Αρέσκονται και δίνουν καλές αποδόσεις σε χώματα μετρίως ελαφρά, βαθιά και δροσερά, απαραιτήτως δε ποτιστικά. Στην ξηρασία δεν επιτυγχάνουν, την δε υπερβολική υγρασία την φοβούνται και εξ αυτής σαπίζουν. Επίσης έχουν ανάγκη καλής λιπάνσεως με αρκετά χωνεμένη κοπριά.
Για τα γουλιά, η σπορά μπορεί να γίνεται σε όλες τις εποχές. Καλλίτερα μάλιστα τμηματικώς κατά μήνα, ώστε να υπάρχουν πάντοτε φρέσκα και τρυφερά.Η θερινή καλλιέργεια δεν δίνει καλά αποτελέσματα και απαιτεί πολλά ποτίσματα. Εξ άλλου την εποχή αυτή δεν ξοδεύονται πολύ εύκολα. Για την φθινοπωρινή, η πρώτη σπορά γίνεται κατά τον Ιούλιο, επί τόπου, στα πεταχτά ή κατά γραμμές.
Σε όλες τις περιπτώσεις, μετά την βλάστηση, τα φυτά πρέπει να αραιώνονται σε αποστάσεις 20-25 πόντους, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας να σκαλίζονται 2-3 φορές και να ποτίζονται συχνά, για να γίνονται τα κεφάλια γλυκά και τρυφερά.Για τη χειμωνιάτικη καλλιέργεια, η σπορά γίνεται πιο αργότερα, κατά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, εντός σπορείων ζεστών ή ανοικτών. Τα νέα φυτά, μόλις δώσουν 5-6 φύλλα, μεταφυτεύονται σε βραγιές, κατ’ αποστάσεις 25-30 πόντους. Η συγκομιδή διαρκεί καθ’ όλο τον χειμώνα. Με τις πρώτες ζέστες βλαστάνουν πάλι, αλλά συνήθως κουφιάζουν και γίνονται ακατάλληλα για κατανάλωση.
Η σπορά και η καλλιέργεια στις ρέβες μπορούν να γίνουν λίγο νωρίτερα.Παραγωγή σπόρου
Ως μάνες, πρέπει να διαλέγονται τα καλύτερα φυτά από το φθινόπωρο και να διατηρούνται προφυλαγμένα όλο το χειμώνα. Την άνοιξη μεταφυτεύονται σε αραιότερες αποστάσεις 50-60 πόντους, σε κοπρισμένο και καλοδουλευμένο μέρος.
Μετά την καρποφορία και ωρίμανση, συλλέγονται οι λοβοί και αποξηραίνονται σε περιβάλλον σκιερό και φυλάγονται μέχρις ότου χρειασθούν. Τότε οι σπόροι αποχωρίζονται με ελαφρό κοπάνισμα. Η βλαστική δύναμη αυτών διαρκεί 5-6 έτη.Ποικιλίες. Στα γουλιά οι σπουδαιότερες ποικιλίες είναι:Γουλιά πρώιμα Βιέννης: Αυτά κάνουν κεφάλια πολύ μεγάλα και σάρκα τρυφερή και λευκή.
Γουλιά Βιολέ: Τα κεφάλια αυτών γίνονται ακόμη μεγαλύτερα και αποκτούν χρώμα ελαφρώς ρόδινο.
Γουλιά άσπρα Γολιάθ: Αυτά χαρακτηρίζονται από τα εξαιρετικώς ογκώδη κεφάλαια, τα οποία γίνονται πολύ αργά.Στην ομάδα των ρεβών, πιο συνήθεις ποικιλίες είναι:
Ρέβες λευκές: Οι ρίζες γίνονται κοντόχονδρες, άσπρες με σάρκα κλειστή (πολύ τραγανή) και πολύ ανθεκτική.
Ρέβες πλάκες: Οι ρίζες γίνονται πολύ πλακερές με σάρκα τρυφερή, καλής ποιότητας. Είναι ποικιλία πρώιμη.
Ρέβες κόκκινες Μιλάνου: Οι ρίζες αποκτούν πλακερό κανονικό σχήμα, με χρώμα κοκκινωπό προς την κορυφή. Υπάρχει και παραλλαγή αυτών με χρώμα εντελώς λευκό.
Ρέβες μακριές: Οι ρίζες γίνονται μακριές ή πολύ μακριές συνήθως κυλινδρικές και ομαλές με χρώμα λευκό ή κόκκινο, ανάλογα των παραλλαγών.Ασθένειες
Οι αρρώστιες που προσβάλουν και τα δυο αυτά είδη, είναι οι ίδιες των κουνουπιδιών και των κραμβολαχάνων. Καταπολεμούνται ή προλαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο.

About admin

Check Also

10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες

Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την στον …

Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το φυτό αγγουριάς διαθέτει αρσενικά και θηλυκά άνθη (λουλούδια). Με τη βοήθεια εντόμων επικονιαστών, τα θηλυκά άνθη γονιμοποιούνται από τη γύρη που μεταφέρεται σε αυτά από τα αρσενικά άνθη. Τα θηλυκά άνθη είναι αυτά που μας δίνουν τα αγγούρια. Αν για όποιο λόγο, δεν υπάρχει επικονίαση, αυτό που παρατηρούμε ως καλλιεργητές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.