Κυριακή , 13 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Γουλιά – ρέβες: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τα λαχανικά αυτά είναι δυο ομάδες του είδους της μάπας, με κορμό χονδρό και σαρκώδη. Στα γουλιά, το στέλεχος εξογκώνεται αμέσως επάνω από το λαιμό και λαμβάνει σχήμα σφαιρικό, με βλάστησή φύλλων από τη βάση μέχρι τη κορυφή. Η σάρκα είναι ασπροπράσινη, κλειστή (τραγανή) και τρώγεται χλωρή ή βρασμένη. Για να είναι τρυφερή, όμως, πρέπει η συγκομιδή να γίνεται πολύ πριν ωριμάσει, περίπου 1 ½ -2 μήνες μετά τη φυτεία.Στις ρέβες, εξογκώνεται η ρίζα και σχηματίζει κόνδυλο κοντόχονδρο ή λίγο μακρύ, με πολλά δευτερεύοντα ριζίδια προς τη βάση. Τα φύλλα είναι στενότερα από εκείνα των γουλιών, με πολλές εντομές και βλαστάνουν όλα μαζί στην κορυφή. Η σάρκα είναι πολύ λευκή και χρησιμοποιείται νωπή ή στη μαγειρική.Η καλλιέργεια και των δύο αυτών λαχανικών είναι σχεδόν η ίδια. Αρέσκονται και δίνουν καλές αποδόσεις σε χώματα μετρίως ελαφρά, βαθιά και δροσερά, απαραιτήτως δε ποτιστικά. Στην ξηρασία δεν επιτυγχάνουν, την δε υπερβολική υγρασία την φοβούνται και εξ αυτής σαπίζουν. Επίσης έχουν ανάγκη καλής λιπάνσεως με αρκετά χωνεμένη κοπριά.
Για τα γουλιά, η σπορά μπορεί να γίνεται σε όλες τις εποχές. Καλλίτερα μάλιστα τμηματικώς κατά μήνα, ώστε να υπάρχουν πάντοτε φρέσκα και τρυφερά.Η θερινή καλλιέργεια δεν δίνει καλά αποτελέσματα και απαιτεί πολλά ποτίσματα. Εξ άλλου την εποχή αυτή δεν ξοδεύονται πολύ εύκολα. Για την φθινοπωρινή, η πρώτη σπορά γίνεται κατά τον Ιούλιο, επί τόπου, στα πεταχτά ή κατά γραμμές.
Σε όλες τις περιπτώσεις, μετά την βλάστηση, τα φυτά πρέπει να αραιώνονται σε αποστάσεις 20-25 πόντους, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας να σκαλίζονται 2-3 φορές και να ποτίζονται συχνά, για να γίνονται τα κεφάλια γλυκά και τρυφερά.Για τη χειμωνιάτικη καλλιέργεια, η σπορά γίνεται πιο αργότερα, κατά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, εντός σπορείων ζεστών ή ανοικτών. Τα νέα φυτά, μόλις δώσουν 5-6 φύλλα, μεταφυτεύονται σε βραγιές, κατ’ αποστάσεις 25-30 πόντους. Η συγκομιδή διαρκεί καθ’ όλο τον χειμώνα. Με τις πρώτες ζέστες βλαστάνουν πάλι, αλλά συνήθως κουφιάζουν και γίνονται ακατάλληλα για κατανάλωση.
Η σπορά και η καλλιέργεια στις ρέβες μπορούν να γίνουν λίγο νωρίτερα.Παραγωγή σπόρου
Ως μάνες, πρέπει να διαλέγονται τα καλύτερα φυτά από το φθινόπωρο και να διατηρούνται προφυλαγμένα όλο το χειμώνα. Την άνοιξη μεταφυτεύονται σε αραιότερες αποστάσεις 50-60 πόντους, σε κοπρισμένο και καλοδουλευμένο μέρος.
Μετά την καρποφορία και ωρίμανση, συλλέγονται οι λοβοί και αποξηραίνονται σε περιβάλλον σκιερό και φυλάγονται μέχρις ότου χρειασθούν. Τότε οι σπόροι αποχωρίζονται με ελαφρό κοπάνισμα. Η βλαστική δύναμη αυτών διαρκεί 5-6 έτη.Ποικιλίες. Στα γουλιά οι σπουδαιότερες ποικιλίες είναι:Γουλιά πρώιμα Βιέννης: Αυτά κάνουν κεφάλια πολύ μεγάλα και σάρκα τρυφερή και λευκή.
Γουλιά Βιολέ: Τα κεφάλια αυτών γίνονται ακόμη μεγαλύτερα και αποκτούν χρώμα ελαφρώς ρόδινο.
Γουλιά άσπρα Γολιάθ: Αυτά χαρακτηρίζονται από τα εξαιρετικώς ογκώδη κεφάλαια, τα οποία γίνονται πολύ αργά.Στην ομάδα των ρεβών, πιο συνήθεις ποικιλίες είναι:
Ρέβες λευκές: Οι ρίζες γίνονται κοντόχονδρες, άσπρες με σάρκα κλειστή (πολύ τραγανή) και πολύ ανθεκτική.
Ρέβες πλάκες: Οι ρίζες γίνονται πολύ πλακερές με σάρκα τρυφερή, καλής ποιότητας. Είναι ποικιλία πρώιμη.
Ρέβες κόκκινες Μιλάνου: Οι ρίζες αποκτούν πλακερό κανονικό σχήμα, με χρώμα κοκκινωπό προς την κορυφή. Υπάρχει και παραλλαγή αυτών με χρώμα εντελώς λευκό.
Ρέβες μακριές: Οι ρίζες γίνονται μακριές ή πολύ μακριές συνήθως κυλινδρικές και ομαλές με χρώμα λευκό ή κόκκινο, ανάλογα των παραλλαγών.Ασθένειες
Οι αρρώστιες που προσβάλουν και τα δυο αυτά είδη, είναι οι ίδιες των κουνουπιδιών και των κραμβολαχάνων. Καταπολεμούνται ή προλαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο.

About admin

Check Also

10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες

Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την στον …

Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το φυτό αγγουριάς διαθέτει αρσενικά και θηλυκά άνθη (λουλούδια). Με τη βοήθεια εντόμων επικονιαστών, τα θηλυκά άνθη γονιμοποιούνται από τη γύρη που μεταφέρεται σε αυτά από τα αρσενικά άνθη. Τα θηλυκά άνθη είναι αυτά που μας δίνουν τα αγγούρια. Αν για όποιο λόγο, δεν υπάρχει επικονίαση, αυτό που παρατηρούμε ως καλλιεργητές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.