Παρασκευή , 9 Μαΐου 2025
Breaking News

Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Εξαιρετικά ανθεκτικό, αποτελεί το ιδανικό φυτό για δημιουργία πυκνού φράχτη στον κήπο μας. Και το όνομα του; Ράμνος!Γνωστός και ως...
Περισσότερα
Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

Η ψευδοπιπεριά είναι ένα ψηλό καλλωπιστικό στον κήπο μας.Γνωστή και ως πιπερόδεντρο ή βραζιλιάνικο πιπέρι, η ψευδοπιπεριά (Schinus molle) κατάγεται...
Περισσότερα
Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Γκουάβα, το πιο αρωματικό εξωτικό φρούτο

Εξωτικό τροπικό φρούτο με μοναδικό έντονο άρωμα! Η γκουάβα είναι ίσως ο πιο αρωματικός καρπός του κόσμου. Με το που το κόψουμε από το δέντρο μοσχοβολάει χαρίζοντας το υπέροχο άρωμα της στο σπίτι. Με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, η γκουάβα που ανήκει στα υποτροπικά φυτά, ένα μικρό αειθαλές δέντρο που σχηματίζει χαρακτηριστικούς αρωματικούς καρπούς σε σχήμα αχλαδιού και σε κίτρινο ή ροζέ ή κόκκινο χρώμα. Ο καρπός της γκουάβα θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας, πλούσιος και εξαιρετικά ισορροπημένος σε βιταμίνες, ενώ περιέχει πενταπλάσια ποσότητα βιταμίνη C σε σχέση με το πορτοκάλι. Περιέχει ακόμη λίπη, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνησιο ενώ περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών. Η γκουάβα έχει μια ιδιαίτερη γλυκόξινη γεύση, πολύ ευχάριστη, ενώ είναι κατάλληλη και για δίαιτες καθώς έχει πολύ λίγες θερμίδες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γκουάβα με διαφορετική γεύση που κατά περίπτωση θυμίζουν γεύση φράουλας, μήλου ή ανανά. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια γκουάβα; Η γκουάβα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο σε αμμώδη εδάφη όσο και σε βαριά αργιλώδη. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ξηρασία και μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική και στην αλατότητα. Είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε δυνατούς βοριάδες που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στο φύλλωμα της. Σε γενικές γραμμές, η γκουάβα θέλει ζεστό κλίμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει. Οι αποστάσεις φύτευσης της γκουάβα είναι περίπου 6 μέτρα μεταξύ των δενδρυλλίων και 6-7 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης. H γκουάβα μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα (διάμέτρου περίπου 50 εκατοστών τουλάχιστον και θα δώσει καρποφορία αν και θε έχει μικρότερη ανάπτυξη περίπου 2-3 μέτρα ύψος αντί για 4-5 μέτρα που έχει όταν φυτεύεται στο έδαφος. 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια γκουάβα; H γκουάβα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό για να μας δώσει παραγωγή. Όμως τα τακτικά ποτίσματα κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού θα ενισχύσουν την παραγωγή και την καρποφορία της τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο. Χρειάζεται προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος ενισχυμένο σε ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βορίου στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές τυυ καλοκαιριού. Για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, μπορεί να γίνει και διαφυλλικός ψεκασμός με ιχνοστοιχεία στο φύλλωμα της γκουάβα. Πώς κλαδεύεται και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γκουάβα; Τα νεαρά δενδρύλλια γκουάβας διαμορφώνονται σε κυπελλοειδές σχήμα για να έχουν καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Κατά το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται μέσα στην άνοιξη αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, διατηρούμε το σχήμα του δέντρου, αφαιρούμε ξερούς, άρρωστους και αδύναμους βλαστούς καθώς και παραφυάδες προσπαθώντας να πετύχουμε καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό του δέντρου. Η γκουάβα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο αν και δεν προκύπτουν ολόιδα φυτά με την ποικιλία που προέχεται ο σπόρος. Ο πολλαπλασιασμός της συνήθως γίνεται με μοσχεύματα ή με εμβολιασμό των επιθυμητών ποικιλιών γκουάβα σε υποκείμενα σπορόφυτα (φυτά που προέρχονται από σπόρο). Κι ένα μυστικό για τη γκουάβα Η συγκομιδή της γκουάβα ξεκινά στις αρχές του καλοκαιριού και συνήθως διαρκεί για 2 μήνες. Συγκομίζουμε σταδιακά τους καρπούς της γκουάβα όταν ωριμάσουν και πάρει κίτρινο σρώμα ο φλοιός εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό του καρπού αρχίζει να μαλακώνει. Μαζεύουμε τους καρπούς της γκουάβα με το χέρι προκειμένου να μην τους τραυματίσουμε. Περισσότερα υποτροπικά φυτά και superfood 

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.