Κυριακή , 6 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Γιατί πέφτουν τα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Τι σημαίνει όταν βλέπουμε πεσμένα φύλλα στις γλάστρες και στον κήπο μας;

Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούμε να πέφτουν τα φύλλα στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας και αναρωτιόμαστε τι πρόβλημα υπάρχει κι αν δεν τα φροντίζουμε σωστά.

Η πτώση των φύλλων συμβαίνει συχνά σε και όπως ο , η και η , σε αρκετά όπως η , το και η , καθώς επίσης σε όπως ο και το .

Όταν πέφτουν τα φύλλα των φυτών, μειώνεται η φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα, η βλαστική ανάπτυξη και ο σχηματισμός λουλουδιών, ενώ παράλληλα μειώνεται η καρποφορία και υποβαθμίζεται η ποιότητα της παραγωγής.

Στην περίπτωση των φυτών εσωτερικών χώρου και γενικότερα των καλλωπιστικών φυτών, η πτώση φύλλων μειώνει την καλλωπιστική τους αξία δημιουργώντας ένα άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα που μας δημιουργεί απογοήτευση.

Αρκετές φορές τα φύλλα των φυτών πέφτουν, αφού πρώτα παρατηρούμε κι άλλα συμπτώματα όπως το , το , το και το .

Ας δούμε αναλυτικά γιατί πέφτουν τα φύλλα των φυτών, σε ποιες περιπτώσεις είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε, ώστε να απολαμβάνουμε όμορφα και υγιή φυτά στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις που η πτώση των φύλλων στα φυτά είναι φυσιολογική και δεν εμπνέει κάποια ανησυχία για την ανάπτυξή τους.

Αρχικά, τα φυλλοβόλα φυτά που μέσα στο φθινόπωρο ξεκινούν να χάνουν τα φύλλα τους, αφού πρώτα κιτρινίσουν ή κοκκινίσουν. Με την πτώση των φύλλων ετοιμάζονται να εισέλθουν σε κατάσταση λήθαργου μέσα στο χειμώνα. Πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία που έχουν για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες κρύου και παγωνιάς.

Επιπλέον, αρκετοί αειθαλείς θάμνοι και δέντρα που διατηρούν το φύλλωμα τους όλες τις εποχές του χρόνου κατά περιόδους εμφανίζουν πτώση των γερασμένων φύλλων που βρίσκονται στους χαμηλότερους βλαστούς, ένα φαινόμενο που είναι επίσης φυσιολογικό.

Αν ένα φυτό χάνει τα φύλλα του και δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες φυτών που αναφέραμε, τότε είναι σημάδι πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο περιβάλλον που αναπτύσσεται.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν πτώση των φύλλων στα φυτά όπως η έλλειψη νερού, η υπερβολική λίπανση, ο μειωμένος φωτισμός, οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι δυνατοί άνεμοι και η προσβολή από ασθένειες.

Όταν δεν γίνεται και υποφέρουν από έλλειψη νερού, ειδικά σε συνθήκες ξηρασίας και έντονης ηλιοφάνειας είναι πιθανό να αρχίσουν να χάνουν τα φύλλα του,ς καθώς το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για τα να πραγματοποιήσουν την φωτοσύνθεση και άλλες βασικές λειτουργίες.

Ποτίζουμε λοιπόν τακτικά τα φυτά με την κατάλληλη ποσότητα και συχνότητα για να διατηρούνται υγιή, ζωηρά και καταπράσινα χωρίς να χάνουν το φύλλωμα τους.

Φροντίζουμε να τοποθετούμε στον κήπο μας για να ποτίζονται τα φυτά πιο αποτελεσματικά, ενώ για το σπίτι και το γραφείο μας μπορούμε να επιλέξουμε προκειμένου να τα απολαμβάνουμε πιο ξένοιαστα.

Θα παρατηρήσουμε πολλές φορές τα φυτά να χάνουν τα φύλλα τους, 1-2 μέρες αφού τους έχουμε προσθέσει . Σε αυτή την περίπτωση, η υπερβολική ποσότητα λιπάσματος, και ειδικά όπως η αμμωνία, δημιουργεί πρόβλημα στο φυτό και προκαλεί απότομη πτώση των φύλλων.

Είναι σημαντικό λοιπόν να βάζουμε τις κατάλληλες ποσότητες λιπάσματος για να εξασφαλίζουμε ικανοποιητική ανάπτυξη, ανθοφορία και παραγωγή καρπών. Η χρήση υδατοδιαλυτών και υγρών λιπασμάτωμ μειώνει τον κίνδυνο να προκαλέσουμε πρόβλημα στα φυτά και να πέσουν τα φύλλα τους.

Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως έντονη παγωνιά και βοριάδες το χειμώνα, καθώς επίσης σε συνθήκες καύσωνα και ψηλών θερμοκρασιών την εποχή του καλοκαιριού.

Πολλές φορές τα φυτά εσωτερικού χώρου αναπτύσσονται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού όταν τα έχουμε σε κάπoιο δωμάτιο με πολύ περιορισμένο φως όπως στο υπνοδωμάτιο ή την κουζίνα με αποτέλεσμα να χάνουν τα φύλλα τους.

Για να προφυλάξουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου από την πτώση φύλλων, τα μεταφέρουμε σε σημεία που έχουν ικανοποιητικό φωτισμό χωρίς να δέχονται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Για τους χώρους του σπιτιού με μειωμένο φωτισμό, επιλέγουμε ανθεκτικά φυτά όπως ο , η , ο και ο .

Αρκετά φυτά είναι ευαίσθητα όταν πέφτει απότομα η θερμοκρασία και χάνουν τα φύλλα τους. Η απότομη πτώση των φύλλων συμβαίνει πολύ συχνά λόγω της παγωνιάς του χειμώνα στις λεμονιές και στις μανταρινιές που έχουμε στον κήπο μας αλλά και σε φυτά εσωτερικού χώρου όταν πέφτει χαμηλά το βράδυ η θερμοκρασία.

, χρησιμοποιούμε ειδικά αντιπαγετικά υφάσματα για να τα καλύψουμε ενώ παράλληλα προσθέτουμε υγρό λίπασμα φυκιών με το πότισμα για να τα τονώσουμε και να αντέξουν τις δυσμενείς συνθήκες των χαμηλών θερμοκρασιών.

Όταν φυσάνε δυνατοί άνεμοι κάθε κατεύθυνσης, αλλά ειδικά βοριάδες και νοτιάδες, τα φυτά ταλαιπωρούνται και χάνουν μέρος του φυλλώματος τους, ειδικά αν τα φυτά δεν είναι δυνατά και εύρωστα.

Για τα προστατέψουμε τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε προφυλαγμένα σημεία και τοποθετούμε ειδικά αντιανεμικό στα κάγκελα του μπαλκονιού μας. Στον κήπο, είναι απαραίτητο να φτιάχνουμε , ώστε να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες.

Σε περιοχές που επικρατούν έντονοι άνεμοι, επιλέγουμε .

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα φύλλα των φυτών πέφτουν λόγω προσβολής από ασθένειες όπως για παράδειγμα, στις , στις και στις

Για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες που προσβάλλουν τα φυτά και προκαλούν πτώση των φύλλων, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως ο και το που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα της περιοχής μας.

Τα πεσμένα φύλλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να και να εμπλουτίζοντάς το με θρεπτικά συστατικά. Όταν όμως τα φύλλα έχουν πέσει λόγω προσβολής από ασθένεια, αποφεύγουμε να τα τοποθετούμε στο κομπόστ, τα απομακρύνουμε και τα καίμε για να προστατέψουμε τα φυτά μας από νέες προσβολές.

About admin

Check Also

Ποια-είναι-η-καλύτερη-βιταμίνη-για-την-προστασία-του-γηράσκοντος-εγκεφάλου-μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, …

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα; Αρχικά, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.