Παρασκευή , 11 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Γιατί δεν κάνει λεμόνια η λεμονιά;

Γιατί δεν “δένουν” τα άνθη στη ; Τι προκαλεί προβλήματα στην καρποφορία της λεμονιάς;

Η λεμονιά είναι το αγαπημένο  που συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η λεμονιά που έχουμε στον κήπο μας μπορεί να μην παράγει καρπούς, με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε τι φταίει και τι πρέπει να κάνουμε για να διορθώσουμε το πρόβλημα.

Παρατηρούμε δηλαδή λεμονιές που δε σχηματίζουν καθόλου λουλούδια, λεμονιές που ρίχνουν τα άνθη τους ή παρουσιάζουν δυσκολίες στην καρπόδεση, καθώς επίσης λεμόνια να μην ωριμάζουν κανονικά και να πέφτουν.

Ας δούμε αναλυτικά γιατί η λεμονιά δεν δίνει αρκετά λεμόνια, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να διορθώσουμε το πρόβλημα και να εξασφαλίσουμε πλούσια παραγωγή από ζουμερά λεμόνια.

Η περίοδος της ανθοφορίας είναι ιδίαιτερα κρίσιμη στην και είναι το στάδιο κατά το οποίο χρειάζεται περισσότερη φροντίδα.

Αν η λεμονιά δεν κάνει καθόλου καρπούς, αυτό μπορεί να οφείλεται στην ηλικία του δέντρου και στις θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μας.

Εφόσον η λεμονιά μας κάνει άνθη αλλά έχει πρόβλημα να τα μετασχηματίσει σε λεμόνια ή τα ρίχνει, οφείλουμε να εξετάσουμε τις καλλιεργητικές φροντίδες που δέχεται.

Οι αιτίες μπορεί να συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες, τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνει το δέντρο, αν είναι σωστό το πότισμα, αν γίνεται κατάλληλο κλάδεμα, καθώς επίσης αν υπάρχουν προβλήματα με ασθένειες και έντομα.

Μετά τη φύτευση της λεμονιάς, θα πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια, καθώς οι νεαρές λεμονιές δεν δίνουν καρποφορία.

Ανάλογα την ποικιλία, ένα δέντρο λεμονιάς αρχίζει να κάνει καρπούς μετά τα πρώτα 3-5 χρόνια.

Οι λεμονιές χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια και δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, για να ευδοκιμήσουν.

Σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και βοριάδες οι λεμονιές μπορεί να μην ανθίσουν ή να ρίξουν τα άνθη τους και να μην δέσουν καρπούς.

Την περίοδο του χειμώνα, λόγω έντονης παγωνιάς και δυνατών βοριάδων, η λεμονιά μπορεί να εμφανίσει εκτεταμένη πτώση φύλλων, κάτι που συντελεί σε μειωμένη ανάπτυξη και παραγωγή.

Την περίοδο του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες που συνοδεύονται από χαμηλά ποσοστά υγρασίας, πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στα φύλλα και τους καρπούς.

Οι λεμονιές έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζονται τακτική λίπανση για να δώσουν πλούσια καρποφορία.

Από Φεβρουάριο εως Ιούνιο, βάζουμε λίπασμα τρεις φορές, ανά δύο μήνες. Την εποχή του φθινοπώρου, προσθέτουμε λίπασμα τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.

Χρησιμοποιούμε ειδικά , κατάλληλα για , που περιέχουν , , , μαζί με και , ώστε να εξασφαλίσουμε πλούσια καρποφορία.

Συμπληρωματικά, ορισμένα όπως ο και το που εφαρμόζουμε με βοηθούν σημαντικά στην ανθοφορία και την επιτυχία της καρπόδεσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπάσματος αζώτου μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα και να δημιουργήσει προβλήματα στην καρποφορία της λεμονιάς.

Η λεμονιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα για να διατηρήσουμε την εδαφική υγρασία και να μας δώσει καρποφορία.

Όμως σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας τα φυτά δεν σχηματίζουν άνθη ή ρίχνουν τα λουλούδια τους με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη καρπόδεση.

Σε ορισμένες ποικιλίες λεμονιάς, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, οι καλλιεργητές συνηθίζουν να μειώνουν το και να προκαλούν στρεσάρισμα στα δέντρα, προκειμένου να σχηματιστεί νέα ανθοφορία που θα δώσει καρπούς.

Το σωστό ελαφρύ αποτελεί βασικό παράγοντα για την καλή ανάπτυξη, την ανθοφορία και το δέσιμο των καρπών της λεμονιάς.

Αν κάνουμε πολύ έντονο κλάδεμα στη λεμονιά, θα καθυστερήσει να αναβλαστήσει και ίσως περάσουν αρκετά χρόνια για να δώσει ξανά καρποφορία.

Αντίθετα, κάποιοι καλλιεργητές συνηθίζουν να αφήνουν ακλάδευτη τη λεμονιά στον κήπο τους για πολλά χρόνια, μία πρακτική που σταδιακά προκαλεί μείωση της παραγωγής.

Το κλάδεμα της λεμονιάς γίνεται από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τα εσωτερικά κλαδιά κατά το κλάδεμα για να βελτιώσουμε τον αερισμό του δέντρου και έχει καλύτερο φωτισμό από τις ακτίνες του ήλιου.

Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε τις λεμονιές μέσα στο χειμώνα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν και να ξεραθούν.

Η λεμονιά μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα καρποφορίας και να μην κάνει καρπούς λόγω προσβολής από ασθένειες όπως η κορυφοξήρα, και έντομα όπως ο , ο , η , ο , καθώς και ο .

Για την , ψεκάζουμε το φύλλωμα της λεμονιάς με βιολογικό .

Επιπλέον, για να προστατέψουμε τις λεμονιές από βλαβερά έντομα και τον τετράνυχου ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως η , τα  και ο .

Γίνεται μια λεμονιά να κάνει νεράτζια; Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσουμε λεμονιές που κάνουν νεράντζια ή δίνουν καρπούς που αρχικά μοιάζουν με λεμόνια αλλά δεν είναι. Το φαινόμενο εμφανίζεται σε μπολιασμένα δέντρα και οφείλεται σε βλαστούς που έχουν καρποφορήσει από το υποκείμενο της λεμονιάς, κάτω από το σημείο εμβολιασμού.

About admin

Check Also

Ποια-είναι-η-καλύτερη-βιταμίνη-για-την-προστασία-του-γηράσκοντος-εγκεφάλου-μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, …

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα; Αρχικά, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.