Σάββατο , 5 Ιουλίου 2025
Breaking News

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Γανόδερμα

Το Gamoderma lucidum – Γανόδερμα το γυαλιστερό – είναι μια ίσκα που αναπτύσσεται πάνω σε πλατύφυλλα δένδρα σε σκιερές και υγρές περιοχές. Από αρχαιοτάτων χρόνων στη Κίνα το χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό για πολλές αρρώστιες. (http://el.wikipedia.org/wikiΣτη περιοχή της Ευρυτανίας το βρίσκουμε κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο μέσα σε σάπια πρέμνα. Την περσινή περίοδο είχα βρει αρκετά κομμάτια κι έτσι ρώτησα για τον τρόπο που μπορείς να το φτιάξεις και την δοσολογία που μπορείς να το καταναλώσεις.
Ένας γνωστός μου, παραγωγός μανιταριών ο ίδιος, με κατατόπισε πάνω στην τεχνική παρασκευής του αφεψήματος, καθώς και στις θεραπευτικές ιδιότητες που αυτό έχει.Αρχικά πλένουμε λίγο το μανιτάρι και το στεγνώνουμε. Το τεμαχίζουμε σε όσο ποιο μικρά κομμάτια μπορούμε και μοιράζουμε τη ποσότητα σε δύο ίσα μέρη. Ο τεμαχισμός γίνεται για να μπορέσουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα από τη δραστική του ουσία.Στη συνέχεια το ένα μέρος το βάζουμε σε ένα βάζο και το καλύπτουμε με όποιο οινοπνευματώδες ποτό θέλουμε. Εγώ προτίμησα να βάλω από το δικό μου τσίπουρο. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε ένα μέρος για τέσσερις περίπου μήνες. Το υπόλοιπο μέρος απ το τεμαχισμένο μανιτάρι το αποθηκεύουμε.Αφού περάσει ο καιρός παρατηρούμε ότι το διάφανο αρχικά οινόπνευμα παίρνει ένα κιτρινωπό χρώμα. Μετά τους τέσσερις μήνες παίρνουμε το υπόλοιπο μανιτάρι και το βάζουμε σε νερό και το βράζουμε για περίπου μια ώρα, ώστε να πάρουμε κι από αυτό όση περισσότερη ουσία μπορούμε.Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε, ώστε να φύγουν όσο είναι δυνατόν οι ξένες ουσίες, και μετά τη μια ώρα κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ζουμί να κρυώσει. Αφαιρούμε τα κομμάτια του βρασμένου μανιταριού και πλέον το υγρό είναι έτοιμο.Σε ένα μπουκάλι βάζουμε τέλος τα δύο υγρά, το οινόπνευμα και το βρασμένο μανιτάρι, αφού πρώτα τα περάσουμε από ένα φίλτρο, ώστε το υγρό μείγμα να είναι τελείως καθαρό.
Πλέον το αφέψημα απ το γανόδερμα είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Ένα σφηνάκι κάθε μέρα είναι αρκετό για να προσφέρει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Αυτό που έφτιαξα εγώ καταναλώθηκε σε περίπου 25 ημέρες.

About admin

Check Also

Φτιάχνω σπιτική μορταδέλα

Πως φτιάχνω σπιτική μορταδέλα: συνταγή Παίρνεις 3 οκάδες ψαχνό από μπούτι χοιρινό, το ξεκοκκαλίζεις, βγάζεις …

Παρασκευή φύτρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.