Πέμπτη , 21 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

Αγγελική, ένας ανθεκτικός θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη

Αγγελική, ένα ανθεκτικό φυτό ιδανικό για φύτευση σε φράχτη, καθώς επίσης ως μεμονωμένο φυτό στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Η αγγελική έχει πολλές ονομασίες και εκτός από αγγελικούλα θα την ακούσουμε επίσης ως πιττόσπορο, γιαπωνέζικο πιττόσπορο ή αυστραλιανή δάφνη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλή καλλωπιστικό θάμνο με εξαιρετική προσαρμογή στις μεσογειακές συνθήκες της χώρας μας.

Με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία, η αγγελική ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά, λεία, δερματώδη φύλλα της και το καταπράσινο φύλλωμα της. Αν και έχει αργή σχετικά ανάπτυξη, η αγγελική μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και να αποκτήσει τη μορφή μικρού δέντρου.

Η αγγελική εμφανίζει την ανθοφορία της κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου σχηματίζοντας μικρά, λευκά λουλούδια που φέρουν ένα διακριτικό άρωμα πορτοκαλιού.

Έχοντας έλαχιστες απαιτήσεις σε περιποίηση, η αγγελική είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική και καταφέρνει να επιβιώνει τόσο κοντά στη θάλασσα, όσο και σε ορεινές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Ας δούμε αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται η αγγελική για να την απολαμβάνουμε υπέροχη και λαμπερή στην αυλή, στον κήπο και στο μπαλκόνι μας για πολλά χρόνια.

Στα φυτώρια θα συναντήσουμε πολλά είδη και ποικιλίες αγγελικής για να φυτέψουμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας. Όλες οι ποικιλίες αγγελικής διαθέτουν γυαλιστερά φύλλα αν και μπορεί να έχουν διαφορετική ανάπτυξη σε ύψος, διαφορετικό σχήμα και μέγεθος φύλλων. Παρακάτω, βλέπουμε τα πιο δημοφιλή και διαδεδομένα είδη αγγελικής για να επιλέξουμε.

H αγγελική προτιμά καλύτερα τις ημισκιερές θέσεις για να έχει ζωηρή βλάστηση και να αποκτήσει συμπαγές σχήμα ενώ η έντονη ηλιοφάνεια καθηλώνει την ανάπτυξη της. Eίναι πολύ ανθεκτική σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, ειδικά αν δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις μεσημεριανές ακτίνες ενώ παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες και βοριάδες.

Αρκετά συχνά, θα συναντήσουμε την αγγελική να επιλέγεται για φύτευση σε πεζοδρόμια, σε άκρες δρόμων και εθνικών οδών καθώς είναι ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές λόγω της ανθεκτικότητας στην αλατότητα του εδάφους και του νερού ποτίσματος.

Η αγγελική μπορεί να φυτευτεί όλα τα είδη εδαφών, ακόμα και σε αυτά που παρουσιάζουν ξηρασία λόγω του ισχυρού ριζικού συστήματος που διαθέτει. Ωστόσο έχει καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερο φύλλωμα σε ελαφρά γόνιμα εδάφη που περιέχουν αρκετή .

Η αγγελική μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας αν και σε αυτή την περίπτωση έχει σχετικά μικρότερη ανάπτυξη. Αποφεύγουμε σημεία με έκθεση στον έντονο ήλιο και προτιμούμε ημισκιερές θέσεις δηλαδή μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.

Για τη φύτευση της αγγελικής, επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστά σε διάμετρο και ύψος για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα. Προμηθευόμαστε γενικής χρήσης που να περιέχει και για να έχει καλό αερισμό και να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

H αγγελική έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα και μπορεί να επιβιώσει αρκετές μέρες χωρίς νερό καθώς είναι ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία. Την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου, η αγγελική χρειάζεται πότισμα 1-2 φορά τη βδομάδα, ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, σε συνθήκες καύσωνα, ποτίζουμε 2-3 φορές τη βδομάδα.

Για φυτά αγγελικής που μόλις έχουμε φυτέψει θα πρέπει να κάνουμε τακτικό πότισμα, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, για να σχηματίσουν ικανοποιητική ριζικό σύστημα και να έχουν καλή ανάπτυξη. Επίσης, τακτικό πότισμα χρειάζονται και τα φυτά αγγελικής που έχουμε σε γλάστρα. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο αφού στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα της αγγελικής.

Η αγγελική δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπασμα για να έχει πλούσια βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα. Για φυτά αγγελικής που έχουμε φυτέψει στον κήπο, μεμονωμένα ή σε φράκτη, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα σε τρεις φάσεις: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Για φυτά αγγελικής που έχουμε σε γλάστρα προτιμούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης ως στα τέλη του φθινοπώρου. Αν παρατηρήσουμε στις αγγελικές είναι μία ένδειξη ότι χρειάζεται συμπληρωματική λίπανση με για να εξασφαλίσουμε το πρασίνισμα των φύλλων.

Η αγγελική ανήκει στους καλλωπιστικούς θάμνους που δεν προσβάλλονται εύκολα σε ασθένειες και έντομα. Ωστόσο, σε συνθήκες πυκνής φύτευσης, αυξημένης υγρασίας και κακού αερισμού, μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Αρχικά, μπορεί να παρατηρήσουμε διάφορες γκρι, καφέ, κόκκινες ή μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα της αγγελικής που μπορεί να οφείλεται σε εγκαύματα από τον ήλιο ή σε προβολή από μυκητολογικές ασθένειες. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών, ψεκάζουμε με σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Αν έχουμε αφήσει ακλάδευτες τις αγγελικές ή είναι πυκνά φυτεμένες, μπορεί να έχουμε προσβολή από το έντομο της που σχηματίζουν ιστούς σαν βαμβάκι στα φύλλα ή από που είναι σαν πεταλίδες, προσβάλλουν την κάτω επιφάνεια του φυλλώματος και σχηματίζουν και κόλλα.

Για την καταπολέμηση των εντόμων της βαμβακάδας, των κοκκοειδών αλλά και της που σε κάποιες περιπτώσεις προσβάλλει τα φύλλα και τους βλαστούς της αγγελικής, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής περεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε προληπτικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλλουν την αγγελική, μπορούμε να ψεκάζουμε τα φυτά με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

H αγγελική κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης μόλις περάσουν οι τελευταίοι παγετοί του χειμώνα. Mε το κλάδεμα αφαιρούμε ξερά κλαδιά στο εσωτερικό της κόμης, διατηρούμε το σχήμα του φυτού, περιορίζοντας την ακανόνιστη βλάστηση. Στα τέλη του φθινοπώρου, κάνουμε συμπληρωματικό κλάδεμα της αγγελικής, αφαιρώντας ξερούς βλαστούς και αραιώνουμε τα πυκνά εσωτερικά κλαδιά.

Για να διαμορφώσουμε τα φυτά της αγγελικής σε μικρά δέντρα, στις αρχές της άνοιξης, κλαδεύουμε κάθε χρόνο έτσι ώστε να διατηρήσουμε ένα κεντρικό κορμό και 4-5 κεντρικούς βλαστούς που αναπτύσσονται από αυτόν σε κυπελλοειδές σχήμα. Αφού διαμορφώσουμε τις αγγελικές σε σχήμα δέντρου, μπορούμε να τις δώσουμε και το σχήμα ομπρέλας κλαδεύοντας κατάλληλα την κορυφαία βλάστηση του φυτού.

Αν τα φυτά της αγγελικής είναι διαμορφωμένα σε φράκτη (μπορντούρα) κλαδεύουμε την κορυφαία βλάστηση στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Με αυτό το συχνό κλάδεμα, βοηθάμε τα φυτά να μην αναπτύσσονται ακαθόριστα ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε πλούσια βλάστηση και στα χαμηλότερα σημεία του φυτού.

Μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας φυτά αγγελικής για να φυτέψουμε σε φράκτες εύκολα και οικονομικά. Αν και η αγγελική μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, προτιμούμε για να δημιουργήσουμε νέα φυτά τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα που είναι πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τους τρόπους πολλαπλασιασμού της αγγελικής:

α) Πολλαπλασιασμός της αγγελικής με σπόρους

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αγγελικής από σπόρο, θα πρέπει πρώτα να συλλέξουμε μέσα στο φθινόπωρο τους καρπούς της αγγελικής που φέρουν μέσα τους σπόρους. Οι σπόροι θα φυτευτούν στις αρχές της άνοιξης σε γλάστρες φυτωρίου με μίγμα τύρφης και περλίτη 1:1 αφού πρώτα ξύσουμε εξωτερικά το περίβλημα τους για να σπάσουμε το λήθαργο τους και να φυτρώσουν. Οι σπόροι για να φυτρώσουν θα χρειαστεί να περάσει διάστημα δύο μηνών.

β) Πολλαπλασιασμός της αγγελικής με μοσχεύματα

Για τον πολλαπλασιασμό της αγγελικής, παίρνουμε ημιξυλώδη τμήματα βλαστών (μοσχεύματα), μήκους περίπου 15 εκατοστών, στα τέλη του καλοκαιριού ή μέσα στο φθινόπωρο αφαιρώντας τα 2/3 του φυλλώματος από τη βάση του βλαστού. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρα φυτωρίου που περιέχει τύρφη και περλίτη σε αναλογία 2:1 χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας στη βάσης του μοσχεύματος για να αυξήσουμε την επιτυχία του πολλαπλασιασμού.

Για να διατηρούν το γυαλιστερό φύλλωμα οι αγγελικές που έχουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, καλό είναι να απομακρύνουμε τη σκόνη από τα φύλλωμά τους καθαρίζοντάς τα με ένα βρεγμένο πανί ή καταβρέχοντας το φύλλωμα τους κατά το σούρουπο.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.