Τι λαχανικά να φυτέψετε τον Οκτώβριο
Τι λαχανικά να φυτέψετε τον Οκτώβριο
Ο Οκτώβρης είναι παραδοσιακά ο μήνας της σποράς οπότε ας δούμε τι μπορείτε να φυτέψετε στο κήπο αλλά και στις γλάστρες σας
Τι λαχανικά να φυτέψετε τον Οκτώβριο
Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας της σποράς. Η γη μαλακώνει από τις βροχές του Σεπτέμβρη για να υποδεχτεί στην αγκαλιά της τους σπόρους του φθινοπώρου. Παραδοσιακά άλλωστε, μέσα στον Οκτώβρη υπάρχουν αρκετές ημέρες με καλοκαιρία που χαρίζουν στον Οκτώβριο τον χαρακτηρισμό του μικρού καλοκαιριού.
Τον Οκτώβριο σπέρνουμε ρόκα, μαρούλια, αντίδια, σπανάκια, αρακά, κουκιά, σέλινο, καρότα. Μετά τα μέσα Οκτωβρίου μπορούμε με αρχίσουμε να φυτεύουμε και τα σκόρδα μας, αν και είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι τον Νοέμβριο αν είναι δυνατόν. Επίσης δε ξεχνάμε να συνεχίσουμε να φυτεύουμε κοκκάρι ανά μια εβδομάδα για φρέσκα κρεμμυδάκια. Μη τα φυτέψετε όλα μαζί για να έχετε συνεχόμενη παραγωγή. Ακόμα κι αν δεν έχετε κήπο, τολμήστε να φυτέψετε μερικά εύκολα λαχανικά στις γλάστρες του μπαλκονιού σας.
Σπέρνουμε: Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καυκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπι, σπανάκι, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια,
Όταν φυτεύουμε σπόρους, για να έχουμε παραγωγή οποιουδήποτε φυτού με επιτυχία, πρέπει να προσέξουμε δύο παράγοντες. Την ποιότητα των σπόρων και το περιβάλλον, να είναι κατάλληλο για βλάστηση και ανάπτυξη.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Τους σπόρους πρέπει να τους φυτεύουμε σε πολύ καλό χώμα. Στους ερασιτέχνες προτείνουμε έτοιμα μείγματα σπορείου που είναι απολυμασμένα.
Έπειτα για να φυτρώσουν θέλουν την κατάλληλη υγρασία. Το νερό στον σπόρο «γεμίζει» τα κύτταρα και αρχίζουν οι απαραίτητες ορμονικές, φυτικές και χημικές αλλαγές που τον μετατρέπουν σε «έμβρυο φυτό» με ρίζα και βλαστό.
Στην αρχή με το που φυτεύουμε τους σπόρους –πάντα σε βάθος έως τρείς φορές το πλάτος τους- ποτίζουμε καλά. Μερικοί σπόροι –μικροί- θέλουν φως για να βλαστήσουν αλλά οι περισσότεροι θέλουν κάλυψη έστω 1-2 χιλιοστών. Αν οι σπόροι είναι πολύ μικροί π.χ. άνηθος ή μαϊντανός, μπορούμε να ποτίζουμε με ένα ψεκαστήρα, μέχρι να φυτρώσουν καλά. Παρακολουθούμε συχνά το χώμα ώστε να έχει πάντα υγρασία ακόμη και όταν αρχίζει η βλάστηση. Αν το χώμα έχει στεγνώσει κατά τη διάρκεια της βλάστησης οι σπόροι μας μπορεί να χαλάσουν.
Το έδαφος δεν πρέπει να είναι και πολύ υγρό διότι εμποδίζουμε έτσι την ρίζα να αναπνέει και μπορεί να αναπτυχθούν ασθένειες.
Καλό είναι να καλύψουμε το σημείο σποράς με ένα γυάλινο ή πλαστικό κάλυμμα .
Ο χρόνος σποράς έχει σημασία. Αυτό γιατί η θερμοκρασία περιβάλλοντος ανάπτυξης σπόρων είναι σημαντική τόσο στη βλάστηση όσο και στον χρόνο ανάπτυξης.
Αναλόγως το φυτό που επιλέγουμε, θέλουμε και άλλη θερμοκρασία ανάπτυξης.
Έτσι καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες σποράς του κάθε σπόρου (από το φακελάκι). Υπάρχουν σπόροι που θέλουν μία μέρα σε νερό ή στο ψυγείο για να αναπτυχθούν.
Όταν τα φυτάρια μας φτάσουν να έχουν ικανό ύψος 4-10 πόντους και φύλλα, μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στην οριστική τους θέση
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα
Να προσέχουμε τις αποστάσεις φύτευσης Όταν δεν υπάρχει χώμα σε κήπο ή εδαφικό υπόστρωμα σε ταράτσα ή ζαρντινιέρα, υπάρχουν έτοιμοι σάκοι φύτευσης. Το χωμα που θα φυτέψουμε πρέπει να είναι καλά δουλεμένο και αφράτο.
Μεταφυτεύουμε: Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες, καρότα
Αν τα έχουμε στο σπορείο τα βάζουμε στην οριστική θέση για να δέσουν και να αναπτυχθούν
Η αγκινάρα επίσης πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες που «φυτρώνουν» στο λαιμό έως και 30 εκατοστά, μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Τις αφαιρούμε και τις φυτεύουμε. Αφήνουμε 1-3 στο φυτό. Φυτεύονται σε έδαφος γόνιμο με αρκετή οργανική ουσία-εδαφοβελτιωτικό, κοπριά και βιολογικά ή χημικά λιπάσματα– που έχει οργωθεί βαθιά και φυτεύεται σε αυλάκια. Οι αποστάσεις είναι 1 μέτρο ανά γραμμή και 60 εκατοστά με 1 μέτρο στην σειρά τους.
Για καλύτερα αποτελέσματα στην καλλιέργειά μας, χρησιμοποιούμε
- εδαφοβελτιωτικό το οποίο : βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Βελτιώνει τον αερισμό. Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού. Μειώνει την διάβρωση. Βελτιώνει την ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων για να συγκρατεί τα θρεπτικά στοιχεία. Ενισχύει την ικανότητα ρύθμισης του ΡΗ. Αυξάνει τον οργανικό άνθρακα.
- Οργανικό μίγμα αμινοξέων το οποίο: μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του φυτού.Ενισχύει τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης
Αυξάνει την παραγόμενη χλωροφύλλη (έντονο πράσινο χρώμα, γράγορη ανάπτυξη
των βλαστών)
Διεγείρει και προωθεί το φύτρωμα των σπόρων.
Αυξάνει την καρποφορία και την καρπόδεση.
Μειώνει την ανθόπτωση και καρπόπτωση.
Αυξάνει την παραγωγή.
Ενεργοποιεί τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς.
Ενισχύει την αντοχή των φυτών σε ακραίες συνθήκες stress (πάγος, ξηρασία,
φυτοφάρμακα, επίθεση ζιζανίων).
Διευκολύνει την άμεση σύνθεση πρωτεϊνών.
Ενισχύει τη διατηρησιμότητα και εμφάνιση των προϊόντων. Βελτιώνει το έδαφος.
Αυξάνει το ριζικό σύστημα, βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους.
Ενεργοποιεί και υποβοηθά τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Αυξάνει τη δραστηκότητα των λιπασμάτων.
Διευκολύνει την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων
Προσδίδει οικονομικό όφελος στον παραγωγό.
- Οργανικό κοκκώδες λίπασμα φυτικής προέλευσης (βιολογικό) το οποίο: μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στη βασική όσο και στην επιφανειακή λίπανση με ελαφρά ενσωμάτωση (10 εκ.) και ομοιόμορφη κατανομή του στον εδαφικό χώρο, για κάλυψη αναγκών σε άζωτο και κυρίως σε οργανική ουσία. Συγχρόνως διεγείρει την παραγωγή και τον πολλαπλασιασμό της ωφέλιμης μικροχλωρίδας στο έδαφος. Όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του δεν αναμένεται αρνητική επίδραση στις καλλιέργειες. Σε πολύ ευαίσθητους τύπους φυτών είναι προτιμότερο να εφαρμόζεται 3-5 μέρες πριν από τη σπορά ή τη μεταφύτευση.
Συγκομιδή:
Καρύδια, ρόδια, ελιές, λεμόνια, λοτούς, κυδώνια, αχλάδια.
Τα καρύδια πρέπει να τα λιάσουμε περίπου 1-2 βδομάδες για να φύγει η υγρασία αλλιώς θα μας χαλάσουν πολύ γρήγορα.
Τους λοτούς του κόβουμε όταν είναι σκληροί ακόμα και τους τρώμε όταν γίνουν.
Τα ρόδια εύκολα διατηρούνται αρκετό καιρό και εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος.
Τα κυδώνια και τα αχλάδια πρέπει να τα μαζεύουμε όταν δεν είναι εντελώς ώριμα. Τα αφήνουμε να ωριμάσουν σπίτι μας και να τα συντηρούμε στο ψυγείο μας αν έχουμε πολλά.