Παρασκευή , 27 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Σαρακένια: Ένα σαρκοφάγο φυτό με παγίδες σε σχήμα τρομπέτας

Ένα από τα δημοφιλή σαρκοφάγα φυτά σαρκοφάγα φυτά σε όλο τον κόσμο είναι η σαρακένια.

Τα φυτά του γένους σαρακένια (Sarracenia sp) είναι γνωστά για τη μοναδική ικανότητα που έχουν να παγιδεύουν έντομα και στη συνέχεια να τα αξιοποιούν ως τροφή.

Τα χαρακτηριστικά σωληνοειδή φύλλα τους μοιάζουν με όρθιες τρομπέτες ή κανάτες και χρησιμεύουν ως παγίδες για τα θηράματά τους.

Τα έντομα προσελκύονται από το νέκταρ που παράγεται στο χείλος αυτών των παγίδων. Μόλις πέσουν μέσα, δεν μπορούν να βγουν λόγω των ολισθηρών τοιχωμάτων και των τριχιδίων.

Για να αφομοιώσει τα έντομα που συλλαμβάνει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά τους, η σαρακένια εκκρίνει διάφορα ένζυμα.

Τα είδη της σαρακένια είναι δημοφιλή φυτά σε κήπους και σε μπαλκόνια, ακόμα και για συλλογή σαρκοφάγων φυτών σε εσωτερικό χώρο, καθώς διαθέτουν εντυπωσιακή εμφάνιση και μοναδική συμπεριφορά.

Ας δούμε αναλυτικές πληροφορίες για τη φροντίδα της σαρακένια, για να τη διατηρήσουμε υγιή και να να τη θαυμάζουμε για πολλά χρόνια.

H σαρακένια χρειάζεται άμεσο ηλιακό φως για τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα. Αν το φυτό βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, το τοποθετούμε κοντά σε ένα παράθυρο με νότιο ή ανατολικό προσανατολισμό.

Αν δεν μπορούμε να παρέχουμε αρκετό φυσικό φως στη σαρακένια σε εσωτερικό χώρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές λάμπες φυτών LED.

Η σαρακένια ευδοκιμεί μεταξύ 20-30°C το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα χρειάζεται μια περίοδο ανάπαυσης σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου 5-10°C, για να αναγεννηθεί την επόμενη χρονιά.

Αν και τα φυτά του είδους Sarracenia αντέχουν σε χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας από άλλα σαρκοφάγα φυτά, σε κάθε περίπτωση προτιμούν υγρασία μεταξύ 50-70%.

Αν βρίσκονται σε ξηρό περιβάλλον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο ή να τοποθετήσουμε το φυτό της σαρακένια σε ένα terrarium.

Για τη της σαρακένια, χρησιμοποιούμε υπόστρωμα χωρίς θρεπτικά συστατικά, όπως μείγμα με και ή επιλέγουμε ένα απλό που δεν περιέχει λίπασμα.

Το χώμα πρέπει να είναι καλά αεριζόμενο και φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, καθώς η Sarracenia λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά από τα έντομα που παγιδεύει.

Ποτίζουμε τακτικά την σαρακένια με καθαρό αποσταγμένο ή , καθώς το νερό της βρύσης μπορεί να βλάψει το φυτό λόγω των αλάτων και των μετάλλων που περιέχει.

Φροντίζουμε να διατηρούμε το χώμα του φυτού μόνιμα υγρό, αλλά όχι πλημμυρισμένο. Συγεκριμένα, τοποθετούμε το γλαστράκι του φυτού σε ένα πιατάκι με 1-2 εκατοστά νερού, ώστε να απορροφά όσο χρειάζεται.

Η σαρακένια δεν χρειάζεται την προσθήκη λιπάσματος αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, καθώς το φυτό λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά από τα έντομα που παγιδεύει.

Αν το φυτό βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο και δεν πιάνει αρκετά έντομα, μπορούμε να του προσφέρουμε περιστασιακά μικρά έντομα, όπως μύγες ή κουνούπια.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση λιπάσματος μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις ρίζες του φυτού και να του προκαλέσει τοξικότητες.

Η σαρακένια μπορεί να προσβληθεί από μυκητολογικές ασθένειες, ειδικά σε συνθήκες υγρασίας μέσα σε εσωτερικούς χώρους που δεν έχει καλή κυκλοφορία αέρα.

Αν παρατηρήσουμε λευκές ή καφέ κηλίδες στα φύλλα, αφαιρούμε τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού και ψεκάζουμε το φύλλωμα του φυτού και τον κορμό με σκεύασμα .

Επίσης, αν παρατηρήσουμε ζωύφια στο φυτό όπως η , ο και ο , μπορούμε να ψεκάσουμε με σπιτικό διάλυμα που φτιάχουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σε ένα λίτρο νερό.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά σαρακένια με δύο βασικούς τρόπους, κάνοντας: α) και β) .

α) Πολλαπλασιασμός της σαρακένια με σπόρους: Συλλέγουμε σπόρους από τα ώριμα λουλούδια της σαρακένια και τους τοποθετούμε σε δίσκους με μίγμα τύρφης και περλίτη σε αναλογία 2:1, και τους βάζουμε σε ψυγείο για 2 μήνες.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τους σπόρους σε μικρά γλαστράκια φυτωρίου, με το ίδιο μείγμα τύρφης και περλίτη και τους διατηρούμε σε καλά φωτισμένο σημείο.

Οι σπόροι θα βλαστήσουν μετά από 2-4 εβδομάδες και σταδιακά θα αναπτυχθούν τα καινούρια φυτά ώστε μετά από λίγους μήνες να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερα γλαστράκια.

β) Πολλαπλασιασμός σαρακένια με διαίρεση ριζώματος: Η διαίρεση ριζώματος της σαρακένιας γίνεται στις αρχές της άνοιξης, όταν το φυτό ξυπνά από την περίοδο λήθαργου ή στα τέλη του φθινοπώρου, μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας.

Αφαιρούμε το φυτό της σαρακένια από τη γλάστρα και απομακρύνετε προσεκτικά το χώμα από το ρίζωμα που έχει ήδη σχηματίσει διακλαδώσεις.

Κόβουμε προσεκτικά το ρίζωμα σε κομμάτια, εξασφαλίζοντας ότι κάθε τμήμα του ριζώματος έχει τουλάχιστον έναν υγιή βλαστό και ρίζες.

Φυτεύουμε κάθε τμήμα του ριζώματος σε ξεχωριστό γλαστράκι με φρέσκο υπόστρωμα τύρφης και περλίτη διατηρώντας τα νέο φυτά σε υγρό υπόστρωμα και σε καλά φωτισμένο σημείο.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε χαμηλές θερμοκρασίες, η σαρακένια μπορεί να χάσει τα φύλλα του. Αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο και δείχνει ότι το φυτό βρίσκεται σε φάση χειμωνιάτικου λήθαργου.

About admin

Check Also

Πως-ετοιμάζω-ρόφημα-με-μουστάκια-καλαμποκιού

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν …

Μιτοχόνδρια:-Μια-πανταχού-παρούσα-και-ποικιλόμορφη-οικογένεια-οργανιδίων.

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.