Κυριακή , 16 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

και τι μας συμβουλεύουν τα βότανα ντίνα; – θα είχες κάτι ακόμα να μας πεις για την κανέλα;

…ναι βέβαια – και είναι μια γυναικεία, αποκλειστικά, υπόθεση:  “η κανέλα μειώνει και την ένταση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας”  …αυτό το...
Περισσότερα
και τι μας συμβουλεύουν τα βότανα ντίνα; – θα είχες κάτι ακόμα να μας πεις για την κανέλα;

Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Αναλυτικός Οδηγός Γνωρίζατε ότι το σκόρδο μέλι λεμόνι αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδυασμούς της φύσης; Έρευνες έχουν δείξει...
Περισσότερα
Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

…κάθε αναπαράσταση μιας κίνησης αφυπνίζει σε κάποιο βαθμό, την πραγματική κίνηση… Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο...
Περισσότερα
Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Μπατζίνα, άλλη μια περίφημη και απολαυστική “γυμνή πίτα”

Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα, δηλαδή πίτα χωρίς φύλλο, της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας.  Τα υλικά της είναι τόσο απλά όσο και η προέλευσή της. Μια απλή πίτα στη Θεσσαλία γινόταν από αλεύρι,  τυρί,  γάλα,  αυγά.  Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέμε μπατζίνα.  Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζος που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία.  Έχει λεπτή ζύμη, ψημένη στο φούρνο, με αποτέλεσμα να γίνεται τραγανή.  Η παραδοσιακή μπατζίνα είναι αρκετά λεπτή, για δύο λόγους.  Πρώτον για να ψηθεί γρήγορα και  δεύτερον για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες ή και μέρες. Για ένα ταψί μπατζίνα – τα υλικά είναι στο περίπου, ώστε να δώσουν έναν παχύρευστο χυλό! 500 gr κολοκυθάκια 200 gr φέτα 200gr καλαμποκάλευρο – ή όσο πάρει για να γίνει παχύρευστος χυλός! 60 ml ελαιόλαδο –  100 ml φρέσκο γάλα 2 αβγά 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα αρκετό άνηθο και μάραθο αλάτι, μαύρο πιπέρι, τζίντζερ σε σκόνη και κουρκούμι* – όλα τα μπαχαρικά μου σε ποσότητες που μου αρέσουν * όλες οι συνταγές, εξελίσσονται και πάντα προσαρμόζονται στις εποχές και στους πολιτισμούς! Τον κυριότερο όμως λόγο έχει η φαντασία και η αγάπη του κάθε ατόμου που μαγειρεύει, το οποίο προσθέτει πάντα τη δική του πινελιά! Εκτέλεση -. πλένω τα κολοκυθάκια μου και τα τρίβω στην χοντρή πλευρά του τρίφτη,  τα αλατίζω,  τα βάζω σε σουρωτήρι και τα αφήνω να βγάλουν τα νερά τους όση ώρα εγώ ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά για την μπατζίνα. -. ψιλοκόβω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μάραθο, -. αν έχω ανθούς από τα κολοκυθάκια τους ψιλοκόβω και αυτούς -. ρίχνω όλα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά μου σε ένα μεγάλο μπολ, τα αφήνω στην άκρη. -. σε ένα αναλόγου μεγέθους μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο,  το γάλα,  τα αυγά και όλα μου τα μπαχάρια τα χτυπάω καλά με πιρούνι. -. προσθέτω όλα μου τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύω και -. προσθέτω τα τριμμένα κολοκυθάκια, τα οποία έχουν ήδη στραγγίσει και ανακατεύω πολύ καλά! στη συνέχεια -. προσθέτω τμηματικά το καλαμποκάλευρο και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να έχω ένα παχύρευστο μείγμα και -. προσθέτω τη θρυμματισμένη μου φέτα ενώ συνεχίζω να ανακατεύω! -. βουτυρώνω καλά τον πάτο του ταψιού,  αδειάζω το μείγμα,  το απλώνω και το ισιώνω με ένα κουτάλι που βουτάω στο λάδι ανά διαστήματα μέχρι να ισιώσω όλη την επιφάνεια της πίτας μου! τελευταία πινελιά… -. πασπαλίζω ελαφρά με λίγο καλαμποκάλευρο και ψήνω στους 180° για 20 με 25 λεπτά ή ανάλογα πάντα με την κουζίνα! -. μόλις βγάλω το ταψί από τον φούρνο, αφήνω την μπατζίνα λίγο να σταθεί και την κόβω σε κομμάτια.  Την τρώμε ζεστή, χλιαρή αλλά και κρύα. Άλλες φορές την συνοδεύω με κατσικίσιο γιαούρτη, άλλες με σαλάτα εποχής! tips: -. το μυστικό για μια πετυχημένη μπατζίνα είναι να είναι λεπτή και τραγανή. -. διαλέγω, λοιπόν, μεγάλο ταψί.  κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia – botanologia.gr

The post Μπατζίνα, άλλη μια περίφημη και απολαυστική “γυμνή πίτα” appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Ἀλώπηξ-προς-μορμολύκειον-–-intermezzo

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, …

Οι-φλούδες-των-εσπεριδοειδών-και-οι-επιδράσεις-τους-στην-υγεία-μας

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.