Κυριακή , 11 Μαΐου 2025
Breaking News

Ρουέλια: Η μεξικάνικη πετούνια

Η ρουέλια είναι ένας χαμηλός αειθαλής θάμνος, ιδιαίτερα δημοφιλής για τα χαρακτηριστικά εντυπωσιακά μωβ λουλούδια του.Με καταγωγή από το Μεξικό,...
Περισσότερα
Ρουέλια: Η μεξικάνικη πετούνια

Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Εξαιρετικά ανθεκτικό, αποτελεί το ιδανικό φυτό για δημιουργία πυκνού φράχτη στον κήπο μας. Και το όνομα του; Ράμνος!Γνωστός και ως...
Περισσότερα
Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

Η ψευδοπιπεριά είναι ένα ψηλό καλλωπιστικό στον κήπο μας.Γνωστή και ως πιπερόδεντρο ή βραζιλιάνικο πιπέρι, η ψευδοπιπεριά (Schinus molle) κατάγεται...
Περισσότερα
Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Γιατί στρίβουν τα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε

Τι προκαλεί το στρίψιμο στα φύλλα και τι σημαίνει για την υγεία των φυτών μας;

Όταν τα φύλλα των φυτών συστρέφονται, κατσαρώνουν και καρουλιάζουν μας δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο περιβάλλον που αναπτύσσονται.

Συχνά παρατηρούμε τα φύλλα της λεμονιάς να κατσαρώνουν, καθώς επίσης συναντάμε καρούλιασμα στα φύλλα της ντομάτας.

Η συστροφή των φύλλων εμφανίζεται σε πολλά ακόμα φυτά που έχουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι και σε διάφορες καλλιέργειες του κήπου.

Ενδεχομένως, έχουμε παρατηρήσει τα φύλλα να στρίβουν σε όπως η , το και το , σε όπως ο , η και το , σε όπως στην , την και την , ακόμα και σε όπως στην , την και την .

Όπως συμβαίνει όταν εμφανίζονται ή , είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας, για να εντοπίσουμε έγκαιρα το στρίψιμο των φύλλων και να αντιμετωπίσουμε την αιτία που το προκαλεί.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε αναλυτικά γιατί στρίβουν και κατσαρώνουν τα φύλλα των φυτών, πώς το αναγνωρίζουμε έγκαιρα, καθώς επίσης οικολογικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Το στρίψιμο των φύλλων οφείλεται σε 3 βασικές αιτίες που είναι: α) η προσβολή από έντομα, β) η προσβολή από τετράνυχο και γ) το ανεπαρκές πότισμα.

Ας δούμε αναλυτικά τι συμπτώματα εμφανίζουν τα φυτά και πώς μπορούμε τα προστατέψουμε ανά περίπτωση.

Στα περισσότερα φυτά, τα φύλλα καρουλιάζουν από την παρουσία αφίδων.

Οι αφίδες, η γνωστή μας μελίγκρα, δημιουργούν σημαντικές ζημιές αναπτύσσοντας μεγάλους πληθυσμούς εντόμων που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά, η μελίγκρα δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων, τα οποία στρίβουν και συστρέφονται παίρνοντας μια χαρακτηριστική μορφή καρουλιάσματος.

Στα , εκτός από τη μελίγκρα, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί ο φυλλοκνίστης που δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων, τα οποία στρίβουν και κατσαρώνουν. Μία βασική διαφορά σε σχέση με την μελίγκρα είναι ότι στις περιπτώσεις προσβολής από φυλλοκνίστη παρατηρούμε κάποιες στοές στα φύλλα που μοιάζουν με φιδάκι.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής από μελίγκρα και φυλλοκνίστη, ψεκάζουμε με όπως ο και η για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα και τα προστατέψουμε τα φύλλα των φυτών μας.

Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα που στρίβουν τα φύλλα των φυτών όπως η και ο σε προληπτικό επίπεδο, φτιάχνουμε μία αυτοσχέδια συνταγή διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας προληπτικά κάθε 2 βδομάδες, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Υπενθύμιση

Πριν χρησιμοποιήσουμε κάποιο αυτοσχέδιο σκεύασμα σε όλα τα φυτά του κήπου, ψεκάζουμε πρώτα δοκιμαστικά σε ένα φυτό, περιμένουμε 24 ώρες για να σιγουρευτούμε ότι δεν προκαλείται κάποιο πρόβλημα και στη συνέχεια συνεχίζουμε με ασφάλεια την εφαρμογή στα υπόλοιπα φυτά του κήπου.

Ο τετράνυχος μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη, τα άνθη και τους καρπούς των φυτών από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και κακού αερισμού.

Σε έντονη προσβολή από τετράνυχο, παρατηρούμε τα φύλλα των φυτών να καρουλιάζουν και να ξεραίνονται, σαν να έχει περάσει φλόγιστρο και να τα έχει κάψει.

Για την καταπολέμηση του τετράνυχου, σκονίζουμε με γύρω από τις ρίζες των φυτών και στο φύλλωμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι πάνω στα φύλλα των φυτών για να τα προστατεύσουμε από τετράνυχο.

Εκτός από το θειάφι, για την αντιμετώπιση του τετράνυχου μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών με και , δύο βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Όταν τα φυτά μένουν απότιστα ή έχουμε ανεπαρκές πότισμα, ειδικά σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και έντονου καύσωνα, εμφανίζεται στρίψιμο των φύλλων.

Τα φύλλα διπλώνουν και συστρέφονται, καθώς τα φυτά προσπαθούν να περιορίσουν την επιφάνεια διαπνοής και το νερό που χάνουν μέσω των φύλλων.

Για να αποφύγουμε το στρίψιμο των φύλλων και άλλα προβλήματα που οφείλονται στο ανεπαρκές πότισμα, φροντίζουμε να ποτίζουμε στη σωστή συχνότητα και με την κατάλληλη ποσότητα νερού.

H συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος των φυτών, το στάδιο ανάπτυξης, ο τύπος του εδάφους και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ανά περίοδο.

Αξίζει να προσέξουμε τις παρακάτω συμβουλές για το :

Μία ακόμη κατηγορία που παρουσιάζει παραμορφώσεις και στριψίματα στα φύλλα των φυτών είναι διάφορες ιώσεις που προσβάλλουν καλλωπιστικά φυτά και λαχανικά. Στην περίπτωση των ιώσεων, τα φυτά δε μπορούν να θεραπευτούν και είμαστε αναγκασμένοι να τα ξεριζώσουμε και να τα απομακρύνουμε.

About admin

Check Also

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση …

Διερεύνηση-της-αντικαρκινικής-επίδρασης-του-artemisia-herba‐alba-στον-καρκίνο-του-παχέος-εντέρου

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.