Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Φράουλα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Η φράουλα που καλλιεργείται πολύ σε άλλες χώρες από παλιά, έγινε πια και στην Ελλάδα πολύ γνωστό φρούτο εδώ και καιρό. Γιατί ο εξαιρετικός αυτός καρπός ξέχωρα, που είναι υγιεινός και δροσιστικός και χρησιμεύει ακόμη και σαν φάρμακο, παρουσιάζει και μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον.
Η καλλιέργεια της φράουλας είναι συγκριτικά από τις πιο προσοδοφόρες γιατί και οι απαιτήσεις της και τα έξοδά της είναι σχετικά περιορισμένα.Η φραουλιά είναι ένα χαμηλό φυτό συγγενικό της τριανταφυλλιάς, που πολλαπλασιάζεται εύκολα με καταβολάδες κυρίως, αλλά και με βλαστάρια (μοσχεύματα) και ακόμη με σπόρο.Ο τρόπος πολλαπλασιασμού της φράουλας με σπόρο, χρησιμοποιείται μόνο όταν πρόκειται να δημιουργηθούν καινούργιες ποικιλίες.Είναι πάρα πολλές οι ποικιλίες της φράουλας που έχουν δημιουργηθεί από πολλά χρόνια πριν και έχουν διάφορα ξενικά ονόματα και διαφέρουν:

  • Στο μέγεθος του καρπού τους. Ορισμένες ποικιλίες δίνουν καρπό σε μέγεθος χοντρού κερασιού ή κάτι μεγαλύτερο και άλλες φτάνουν το μέγεθος αχλαδιού με βάρος 50 γραμμαρίων και ακόμη περισσότερο.
  • Στο σχήμα του καρπού τους. Αυτό είναι, στρογγυλό, κωνικό, μακρουλό ή μοιάζει με καρδιά.
  • Στην ποιότητα του καρπού τους που αφορά το άρωμα και τη γεύση του καρπού.
  • στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσετε το φυτό. Σε ορισμένες ποικιλίες το φυτό της φραουλιάς δεν ξαπλώνει πολύ, ενώ σε άλλες ξαπλώνει σε μάκρος πάνω στο χώμα.
  • Στη διάρκεια της καρποφορίας του φυτού. Άλλες φράουλες καρποφορούν την άνοιξη προς το καλοκαίρι και άλλες καρποφορούν από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.
  • Στο χρώμα του καρπού τους, που αυτό είναι : κόκκινο κιτρινοκόκκινο, κιτρινωπό, άσπρο. Γενικά τις φραουλιές τις ξεχωρίζουμε σε εκείνες που δίνουν μικρό καρπό —που αυτός είναι και πιο αρωματικός— και είναι πιο κατάλληλες για καλλιέργεια σε έκταση και σε κείνες που κάνουν χοντρό καρπό και είναι πιο κατάλληλες για κήπους.
  • Τι χρειάζεται η φραουλιά – που καλλιεργείτεΗ φραουλιά δεν φοβάται από το κρύο, δεν αντέχει όμως στις παγωνιές της άνοιξης, για αυτό και σε μέρη με ανοιξιάτικες παγωνιές σκεπάζουν τα φυτά με ψάθες.
    Η φράουλα θέλει λιαζόμενο τόπο ή που σκιάζεται λίγο στη διάρκεια της ημέρας. Γίνεται σε πολλών ειδών χώματα. Φτάνει το χώμα να μην είναι πολύ σφιχτό ούτε πολύ αραιό (ελαφρύ). Τα καλύτερα χώματα για τη φραουλιά είναι τα αργιλλοαμμώδη, (αυτά που έχουν γλίνα και άμμο ανακατεμένα) που είναι όμως αρκετά αφράτα και όχι σφιχτά και έχουν και αρκετό ασβέστη.
    Τα φυτά της φράουλας θέλουν αρκετό νερό για την ανάπτυξή τους δεν θέλουν όμως, η υγρασία του χώματος να είναι πολύ μεγάλη και στάσιμη. Θέλουν δηλαδή χώμα νοτερό μα όχι υγρό.Πως φυτεύουμε φραουλιέςΟ πιο συνηθισμένος καλός και γρήγορος τρόπος για να φυτέψουμε φραουλιές, είναι να προμηθευτούμε μικρά ριζωμένα φυτά μαζί με το δικό τους χώμα στις ρίζες τους. Τα φυτά αυτά θα προέρχονται από κομμάτια καταβολάδας ριζωμένα. Οι φραουλιές δίνουν καταβολάδες που μακραίνουν ξαπλώνοντας, στο χώμα. Οι καταβολάδες αυτές κάθε τόσο παρουσιάζουν ένα κόμπο (γόνατο) που αυτός πάνω στο χώμα σχηματίζει ρίζες. Έτσι κάθε ριζωμένος κόμπος είναι ένα φυτό.Το φύτεμα γίνεται είτε το φθινόπωρο είτε την άνοιξη. Ετοιμάζουμε τον τόπο σκάβοντας ή οργώνοντας βαθιά, καθαρίζοντας, στρώνοντας την επιφάνεια και λιπαίνοντας.
    Αυτή την ετοιμασία την κάνουμε από το Φθινόπωρο, αν πρόκειται να φυτέψουμε, ή χωρίζουμε βραγιές μέσα στις όποιες φυτεύουμε σε γραμμές, (αυτός ο τρόπος είναι ο πιο συνηθισμένος) ή σχηματίζουμε με το χώμα χονδρά σαμάρια σε μάκρος, που τα πλαταίνουμε στην κορυφή τους και φυτεύουμε εκεί τα φυτά.Ο δεύτερος αυτός τρόπος είναι κατάλληλος για χώματα που ρουφούν σχετικά εύκολα το νερό. Έτσι το πότισμα, που εδώ γίνεται και πιο συχνά, γίνεται στο βάθος που παρουσιάζεται ανάμεσα σε δυο σαμάρια και κατά μήκος τους.
    Φυτεύουμε σε γραμμές που απέχουν 30 ως 45 πόντους (τη μεγαλύτερη απόσταση τη δίνουμε στην υπαίθρια καλλιέργεια) και τα φυτά πάνω στις γραμμές σε απόσταση γύρω στους 40 πόντους. Σε κάθε φύτεμα βάζουμε ένα ή και δυο φυτά μαζί. Το καλύτερο όμως είναι να έχουμε διαλεγμένα γερά φυτά που θα τα φυτέψουμε ένα-ένα.Η λίπανση της φραουλιάςΗ φραουλιά προκόβει πολύ με λίπανση. Κατάλληλα λιπάσματα είναι οι κοπριές, αλλά κατάλληλα είναι και τα χημικά λιπάσματα. Τις κοπριές τις συμπληρώνουμε με υπερφωσφορικό λίπασμα (50 κιλά στο στρέμμα 0-16-0) και με καλιούχο (θειικό κάλιο, 3-4 κιλά το στρέμμα).
    Με κοπριά και φωσφοροκαλιούχα λιπάσματα λιπαίνουμε κατά το φθινόπωρο, που κάνουμε την ετοιμασία του τόπου για το φύτεμα. Την άνοιξη και σαν τα φυτά δεν έχουνε ικανοποιητική ανάπτυξη και ζωηράδα, συμπληρώνουμε ακόμη τη λίπανση με 5 κιλά νίτρο σκορπίζοντας το ανάμεσα στις γραμμές και σκεπάζοντάς το ελαφρά. Με νίτρο και στην ίδια ποσότητα, λιπαίνουμε και αργότερα με το νερό του ποτίσματος.Η φραουλιά πρέπει να ξέρουμε πως από όλα τα λιπάσματα έχει προτίμηση στο φώσφορο. Το πολύ άζωτο είναι εχθρός της φραουλιάς. Για αυτό δίνουμε μετρημένες ποσότητες αζωτούχων λιπασμάτων και κάνουμε άφθονη φωσφορική λίπανση. Κοπριά καλοχωνευμένη και συμπληρωμένη, δίνουμε και την άνοιξη, το δεύτερο χρόνο από το φύτεμα. Τότε σκορπίζουμε την κοπριά στην επιφάνεια και την παραχώνουμε ελαφρά.Περιποιήσεις που κάνουμε στις φραουλιές είναι:

  • να κόβουμε τα βλαστάρια που ξαπλώνουν σε μάκρος (καταβολάδες).
  • να σκαλίζουμε και να βοτανίζουμε σύμφωνα και με την ανάγκη.
  • να ποτίζουμε κάθε φορά, που υπάρχει ανάγκη.
  • να τοποθετούμε άχυρα κάτω από τα φυτά κατά την άνοιξη. Αυτά εμποδίζουν την εξάτμιση και προστατεύουν τους καρπούς από το λάσπωμα.
  • Αρρώστιες και εχθροί της φραουλιάς:

  • Ένα είδος Περονόσπορου, που φαίνεται με καστανωπές στρογγυλές βουλές με γκρίζο κέντρο, πάνω στα φύλλα. Ενάντια στην αρρώστια και για να την προλάβουμε, ψεκάζουμε τα φυτά με αραιό βορδιγάλειο πολτό) (ασβέστη και γαλαζόπετρα ½ – 1%). Πρέπει να αφαιρούμε τα προσβεβλημένα μέρη από την αρρώστια και να τα καίμε.
  • Ένα είδος άσπρης στάχτης, που σκεπάζει τα φύλλα και τα βλαστάρια και μπορεί να σαπίσει τους καρπούς. Ενάντια στην αρρώστια θειαφίζουμε.
  • Σάπισμα ρίζας. Στις ρίζες , παρουσιάζονται ασπριδερές κλωστές με αποτέλεσμα να καταστρέψουν το φυτό. Πρέπει να ξεριζώνουμε τα χαλασμένα φυτά και να απολυμαίνουμε τον τόπο, με απολυμαντικά φάρμακα για το χώμα.
  • Αρρώστια από μικρόβιά (βακτήρια). Φαίνεται με βουλές στο λαιμό του φυτού. Σαν φανεί η αρρώστια αυτή να ρίχνεται στον τόπο αρκετό φωσφορικό λίπασμα και να αλλάζεται η καλλιέργεια για 2 τουλάχιστο χρόνια.
    Ανάμεσα στους εχθρούς της φραουλιάς είναι διάφορα σκαθάρια και άλλα έντομα όπως και η αραχνίτσα που αραχνιάζει και ξεραίνει τα φύλλα. Τους εχθρούς αυτούς τους καταπολεμούμε αποτελεσματικά με καλά φάρμακα όπως και για τις άλλες καλλιέργειες.
  • Μάζεμα καρπών-ΑπόδοσηΟι φράουλες πρέπει να μαζεύονται κατά τις πρωινές ώρες ή και κατά τις απογευματινές και με καιρό ξερό, κάθε τόσο που ωριμάζουν. Να κόβονται δε με πολλή προσοχή με τα νύχια των δύο δαχτύλων, και να τοποθετούνται σε μικρά καλαθάκια. Για να μαζευτούν οι φράουλες πρέπει να είναι καλά ώριμες. Ωστόσο, εκείνες που θα σταλούν μακριά δεν πρέπει να κόβονται υπερώριμες.
    Οι φραουλιές τον ίδιο χρόνο που φυτεύτηκαν, δίνουν μικρή απόδοση, μα τον άλλο χρόνο μπορεί να δώσουν για κάθε στρέμμα ως 250 κιλά και πάνω. Δίνουν καρπό 3-4 χρόνια, για αυτό πρέπει να ανανεώνονται με καταβολάδες.

    About admin

    Check Also

    10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες

    Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την στον …

    Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

    Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

    Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το φυτό αγγουριάς διαθέτει αρσενικά και θηλυκά άνθη (λουλούδια). Με τη βοήθεια εντόμων επικονιαστών, τα θηλυκά άνθη γονιμοποιούνται από τη γύρη που μεταφέρεται σε αυτά από τα αρσενικά άνθη. Τα θηλυκά άνθη είναι αυτά που μας δίνουν τα αγγούρια. Αν για όποιο λόγο, δεν υπάρχει επικονίαση, αυτό που παρατηρούμε ως καλλιεργητές

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.