Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Breaking News

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ακρίδες στον κήπο

Ακρίδα, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε στον κήπο μας, ειδικά όταν εμφανίζονται πολλές μαζί. Οι ακρίδες τρώνε τα φυτά, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον λαχανόκηπο και στα λουλούδια μας.

Υπάρχουν διάφορα είδη ακριδών που το μέγεθος φτάνει μέχρι 15 εκατοστά σε μήκος ενώ το βάρος κυμαίνεται 5-10 γραμμάρια. Αν και υπάρχουν ακρίδες παμφάγες, τα περισσότερα είδη ακρίδας είναι φυτοφάγα και τρέφονται από το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη των φυτών.

Χαρακτηριστικά σύμπτωματα παρουσίας ακρίδων είναι τα φαγώματα και οι . Αρκετές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις ακρίδες στον κήπο μας, καθώς μεταφέρονται πολύ γρήγορα από φυτό σε φυτό λόγω των δυνατών πίσω ποδιών και των ισχυρών φτερών που διαθέτουν.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς μία εισβολή ακρίδων στον κήπο μας ή σε μία καλλιέργεια, μέσα σε λίγες ώρες, μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για τα φυτά.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι ζημιές μπορεί να προκαλέσουν οι ακρίδες στα φυτά, πώς μπορούμε να τις απωθήσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε με βιολογικούς τρόπους για την προστασία του κήπου μας.

Οι ακρίδες τρώνε φύλλα, τρυφερούς βλαστούς και λουλούδια φυτών μειώνοντας την βλάστηση, την ανάπτυξη του φυλλώματος και την φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα. Παράλληλα, κάνουν ζημιά στην ανθοφορία και στην καρπόδεση, μειώνοντας την παραγωγή καρπών. Ιδιαίτερα, όταν έχουμε επίθεση μεγάλου σμήνους ακρίδων σε γεωργικές περιοχές, η οικονομική ζημιά μπορεί να είναι ανυπολόγιστη για τους αγρότες.

Φυσικά, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και το αισθητικό κομμάτι της προσβολής του από ακρίδες, καθώς δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στα του κήπου. Μισοφαγωμένα φύλλα, συνήθως περιφερειακά, φαγωμένοι τρυφεροί βλαστοί και φαγωμένα άνθη δίνουν μία άσχημη εικόνα των λουλουδιών του κήπου και του μπαλκονιού μας.

Για την καταπολέμηση της ακρίδας και την προστασία των φυτών μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε ήπιους οικολογικούς τρόπους ή να χρησιμοποιήσουμε πιο δραστικά βιολογικά μέτρα συνδυάζοντας τις εξής μεθόδους:

Σε αρκετές περιπτώσεις, η εμφάνιση ακρίδων στον κήπο μας είναι περιορισμένη και μπορεί να εντοπίσουμε 1-2 ακρίδες πάνω στα φυτά μας. Αν είμαστε λοιπόν λίγο θαρραλέοι, μπορούμε να συλλάβουμε την ακρίδα με το χέρι μας, να τις βάλουμε σε ένα σακουλάκι με τρύπες και να τις απομακρύνουμε μακριά από τα φυτά μας.

Σε ήπια προσβολή των φυτών μας, μπορούμε να σκονίσουμε το φύλλωμα τους με αλεύρι, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά για τις ακρίδες. Όταν το αλεύρι απομακρυνθεί από τα φύλλα λόγω βροχής ή αέρα, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή.

Για την απώθηση των ακρίδων, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια σκευάσματα που φτιάχνουμε με υλικά που έχουμε στο σπίτι.

α) Οικολογική συνταγή με και

Ανακατεύουμε 5 κουταλιές σούπας πιπέρι καγιέν σε 500ml νερό και το αφήνουμε για 12 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε το διάλυμα και διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι. Ψεκάζουμε όλο το φύλλωμα του φυτού και επαναλαμβάνουμε μόνο όταν ξαναδούμε ακρίδες στα φυτά μας.

β) Οικολογική συνταγή με εκχύλισμα σκόρδου και τσίλι πιπεριάς

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια 4 τσίλι πιπεριές και 4 σκελίδες σκόρδου, τις βάζουμε μέσα σε ένα λίτρο νερό και τις αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια, αφού περάσουμε το διάλυμα από σουρωτήρι, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών του κήπου μας. Το συγκεκριμένο διάλυμα προκαλεί απώθηση των ακρίδων και πρέπει να επαναληφθεί μετά από μία εβδομάδα

Σε συνθήκες έντονης προσβολής από ακρίδες στον κήπο μας, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με συνδυασμό βιολογικών σκευασμάτων θερινού πολτού και που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Η εφαρμογή του ψεκασμού πρέπει να γίνεται κατά το σούρουπο όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των 30°C και να επαναληφθεί μετά από μία εβδομάδα.

Αν έχουμε επίθεση μεγάλου σμήνος ακρίδων, χρησιμοποιούμε ειδικά πλαστικά δίχτυα που προσφέρουν είτε μεμονωμένη κάλυψη του κάθε φυτού ή μεγαλύτερη κάλυψη σε ολόκληρη τη σειρά καλλιέργειας. Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αρκετά δαπανηρή, μπορεί να αποβεί ωφέλιμη οικονομικά για επαγγελματίες καλλιεργητές για να προστατέψουν την παραγωγή τους.

Η δημιουργία ενός οικολογικού κήπου που επισκέπτονται τα πουλιά, μπορεί να αποτελέσει έναν προληπτικό τρόπο αντιμετώπισης των ακρίδων καθώς αρκετά είδη πουλιών έχουν ως τροφή τους τις ακρίδες. Αφήνουμε λοιπόν νερό σε διάφορα σημεία και διαμορφώνουμε φωλιές με ξερά χόρτα για να προσελκύσουμε πουλιά στον κήπο μας.

About admin

Check Also

Θερινός πολτός, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Ο θερινός πολτός είναι ένα που χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα. …

Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

Τι είναι οι χρωμοπαγίδες που πολλοί καλλιεργητές κρεμάνε ανάμεσα στα φυτά; Πρόκειται για πλαστικές παγίδες, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.