Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Λιγούστρο, ένας καλλωπιστικός θάμνος για φράχτη

Λιγούστρο, ένας από τα πιο διαδεδομένα φυτά που χρησιμοποιούμε για διαμόρφωση σε φράχτη. Το λιγούστρο παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων, γι’ αυτό χρησιμοποιείται πολύ συχνά για φύτευση σε πεζοδρόμια, σε διαχωριστικά δρόμων, σε πλατείες και εθνικές οδούς.

Tα περισσότερα είδη λιγούστρου διαθέτουν πυκνά, φωτεινά, γυαλιστερά δερματώδη φύλλα που διατηρούνται πάνω στο φυτό κατά την διάρκεια του χειμώνα. Έχουν σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και σχηματίζουν μικρά λευκά άνθη την άνοιξη και το καλοκαίρι που μετατρέπονται σταδιακά σε μικρούς μπλε καρπούς, μέσα στο φθινόπωρο.

Εκτός από ιδανικό , το λιγούστρο μπορεί να φυτευτεί και ως μεμονωμένο δέντρο στον κήπο μας ή ως καλλωπιστικός θάμνος σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Ας δούμε αναλυτικά, ποια είναι τα πιο διαδεδομένα είδη λιγούστρου και τι φροντίδα χρειάζονται για να διατηρήσουμε το φύλλωμα τους υγιές και καταπράσινο.

Yπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες λιγούστρου που μπορούμε να επιλέξουμε για να φυτέψουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, κάποια με θαμνώδη ανάπτυξη και άλλα που διαμορφώνονται σε δέντρα μικρής ή μεσαίας ανάπτυξης. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τα σημαντικότερα είδη και ποικιλίες λιγούστρου.

Το λιγούστρο είναι ανθεκτικό καλλωπιστικό φυτό με δυνατό ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Εκτός από την ανθεκτικότητα του λιγούστρου στην ατμοσφαιρική ρύπανση, το λιγούστρο μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσια μέρη, λόγω της αντοχής του σε αλατούχα εδάφη και στα υδροσταγονίδια της θάλασσας.

Τα περισσότερα είδη λιγούστρου είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στον καύσωνα, καθώς επίσης αντέχουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Σχετικά με την κατάλληλη θέση φύτευσης στον κήπο μας, το λιγούστρο προτιμά ηλιοφανή σημεία ενώ θα έχει καλή ανάπτυξη ακόμα και σε ημισκιερά μέρη.

Για να δημιουργήσουμε ένα πυκνό φράκτη με λιγούστρα, επιλέγουμε φυτά που έχουν ύψος περίπου 50-70 εκατοστών και τα φυτεύουμε σε αποστάσεις περίπου 40 εκατοστών μεταξύ τους. Κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι στις αρχές της άνοιξης ή μέσα στο φθινόπωρο.

Κατά την φύτευση των φυτών του λιγούστρου, τα κλαδεύουμε στο μισό του ύψους των βλαστών και επαναλαμβάνουμε το έντονο αυτό κλάδεμα κάθε χρόνο, για τα επόμενα 2-3 χρόνια μέχρι να αποκτήσουν τα φυτά το επιθυμητό ύψος του φράκτη που θέλουμε. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνουμε την δημιουργία πυκνού φράκτη και βλαστών με πλούσιο φύλλωμα που ξεκινά από την βάση του φυτού, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

Το λιγούστρο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα αρκεί να επιλέξουμε ποικιλίες χαμηλής ανάπτυξης όπως το λιγούστρο της Καλιφόρνια που διαμορφώνεται εύκολα σε μπάλα ή σε κάποιο άλλο σχήμα καθώς και το γιαπωνέζικο λιγούστρο. Για τα λιγούστρα σε γλάστρα, προτιμούμε ηλιοφανείς και ημισκιερές θέσεις δηλαδή μπαλκόνια που διαθέτουν νότιο, δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.

Για τη φύτευση του λιγούστρου σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα και ζαρντινιέρες τουλάχιστον 30 εκατοστά σε ύψος για να εξασφαλίσουμε πλούσια ανάπτυξη του φυτού και καταπράσινο φύλλωμα. Θα χρησιμοποιήσουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που περιέχει και για καλύτερο αερισμό. Στη βάση της γλάστρας θα βάλουμε μία στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα και να μην σαπίσουν οι ρίζες.

Το λιγούστρο έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα αν και τους καλοκαιρινούς μήνες, σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών τακτικότερο πότισμα. Ποτίζουμε το λιγούστρο 1-2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 3 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Για τα λιγούστρα που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, ίσως χρειαστεί τακτικότερο πότισμα αλλά σε κάθε περίπτωση ποτίζουμε ξανά αφού στεγνώσει πρώτα το χώμα της γλάστρας. Το υπερβολικό πότισμα στις γλάστρες με τα λιγούστρα, ειδικά αν δεν απομακρύνουμε το νερό από το πιατάκι τους, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις ρίζες και καχεκτική ανάπτυξη στα φυτά.

Το λιγούστρο έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα για αυτό άλλωστε αντέχει ακόμα και στα πιο άγονα εδάφη. Πάντως, η προσθήκη πλήρους κοκκώδους λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε , μια φορά την άνοιξη και μια φορά το φθινόπωρο θα εξασφαλίσει πλούσια βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα.

Για τα φυτά λιγούστρου που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που αφομοιώνεται πιο γρήγορα από το ριζικό σύστημα των φυτών. Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε το υγρό λίπασμα στα λιγούστρα, μία φορά το μήνα, από τα μέσα της άνοιξης ως τα μέσα φθινοπώρου.

Το λιγούστρο παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα σε έντομα και ασθένειες, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί την προστασία μας. Για την προληπτική αντιμετώπιση των εντόμων της , της και του που προσβάλλουν τα φύλλωμα του λιγούστρου ψεκάζουμε προληπτικά με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό. Σε συνθήκες έντονης προσβολής από έντομα, ψεκάζουμε με όπως τα άλατα καλίου και ο θερινός πολτός που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού, μπορεί να εμφανιστούν μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν κόκκινες, καφέ, γκρι ή μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα του λιγούστρου. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών μπορούμε να ψεκάσουμε με βιολογικό σκεύασμα χαλκού.

Το λιγούστρο κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης κάνοντας όπου αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς ενώ παράλληλα διατηρούμε το σχήμα του σε συμπαγή μορφή, περιορίζοντας το ύψος της κορυφαίας βλάστησης στο επιθυμητό επίπεδο του φράκτη.

Βέβαια, εκτός από το ανοιξιάτικο κλάδεμα του λιγούστρου, πραγματοποιούμε συμπληρωματικά κορφολογήματα κάθε 1-2 μήνες, μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, με κατάλληλα εργαλεία (μπορντουροψάλιδα) για να διατηρούμε σταθερό το ύψος των φυτών του λιγούστρου που διαμορφώνουν τον φράκτη (μπορντούρα).

Για να φτιάξουμε ένα όμορφο φράχτη με λιγούστρα, θα χρειαστούμε αρκετά φυτά λιγούστρου που μπορούμε να προμηθευτούμε από φυτώρια της περιοχής μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά λιγούστρου μόνοι μας, εύκολα και οικονομικά, κάνοντας τον πολλαπλασιασμό στο σπίτι μας.

Ορισμένες ποικιλίες λιγούστρου, όπως το κινέζικο λιγούστρο, μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο, ενώ το κοινό λιγούστρο μπορεί να πολλαπλασιαστεί με καταβολάδες, βάζοντας δηλαδή ένας μέρος του κλαδιού από το φυτό του λιγούστρου στο χώμα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να φτιάξουμε καινούρια φυτά λιγούστρου είναι με την μέθοδο . Συγκεκριμένα, παίρνουμε τμήματα τρυφερών βλαστών λιγούστρου μήκους 15-20 εκατοστών μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι ή σκληρότερων βλαστών μέσα στο φθινόπωρο. Απομακρύνουμε τα 2/3 των φύλλων του βλαστού ξεκινώντας από την βάση του, αφήνοντας 2 ζεύγη φύλλων στην κορυφή του βλαστού.

Στη συνέχεια, φυτεύουμε το μόσχευμα του λιγούστρου σε μίγμα και σε αναλογία 1:1 και το τοποθετούμε σε φωτεινό και δροσερό περιβάλλον. H χρήση ορμόνης ριζοβολίας στην βάση της τομής του μοσχεύματος είναι απαραίτητη για την επιτυχία του πολλαπλασιασμού. Μετά από 8-10 εβδομάδες θα έχει σχηματιστεί ριζικό σύστημα και το καινούριο φυτό μπορεί να μεταφυτευτεί σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση.

Το λιγούστρο ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών (Oleaceae) με την και δημιουργεί καρπούς που μοιάζουν σε σχήμα με τις ελιές. Ωστόσο, οι καρποί του λιγούστρου είναι τοξικοί για τον άνθρωπο, ενώ η κατάποση τους από σκυλιά μπορεί να τους προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα με συμπτώματα ναυτίας και εμετού.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.