Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Breaking News

όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

Tα συναντάμε παντού, ακόμα και μέσα στις πολύβουες πόλεις που ζούμε!!! Bρίσκονται κάτω από τα πόδια μας και ξεπετάγονται ακόμα...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Καλλιέργεια λούφας, το φυτικό σφουγγάρι (+video)

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν και σφουγγάρια που δεν τα βγάζουμε από την θάλασσα, αλλά μπορούμε να τα παράγουμε στον κήπο μας; Ας γνωρίσουμε τη λούφα, ένα είδος κολοκύθας, που μας δίνει υπέροχα οικολογικά σφουγγάρια που δε χρειάζονται καμία επεξεργασία και είναι 100% φυτικά.

Το σφουγγάρι της λούφας χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας όπου είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες λίφι ή ελίφι.

Το φυτό της λούφας (Luffa aegyptiaca), luffa ή loofah, παράγει εντυπωσιακούς καρπούς που φτάνουν σε μήκος μέχρι μισό μέτρο και θυμίζουν τεράστια αγγούρια. Ο ώριμος καρπός της λούφας έχει ανοικτοκίτρινο χρώμα, και περιβάλλεται από ένα είδος δέρματος-φλούδας που μέσα του κρύβει το σφουγγάρι.

Η καλλιέργεια της λούφας έχει αναρριχώμενη ανάπτυξη και χρειάζεται κατάλληλη στήριξη για να αναπτυχθεί, καθώς οι βλαστοί της μπορεί να φτάσουν μέχρι και 9 μέτρα σε μήκος. Σχηματίζει εντυπωσιακά κίτρινα λουλούδια μέσα στο καλοκαίρι που δίνουν καρποφορία από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.

Η λούφα μπορεί να φυτευτεί τόσο στον κήπο μας όσο και σε γλάστρα στην αυλή ή στοο μπαλκόνι. Πρόκειται για μία σχετικά εύκολη καλλιέργεια που δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις σε φροντίδα. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη λούφα για να φτιάξουμε τα δικά μας φυτικά σφουγγάρια.

Η λούφα είναι φυτό υποτροπικών κλιμάτων, αγαπά τις ηλιόλουστες μέρες και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Σε αυτές τις συνθήκες, γίνεται αρκετά παραγωγική μέσα σε 2,5-3 μήνες καθώς οι καρποί της παρουσιάζουν μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης.

Η καλλιέργεια της λούφας είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, όπως η και με τις οποίες συγγενεύει, και αρχίζει να ξεραίνεται με τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.

Η καλλιέργεια της λούφας χρειάζεται γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί. Πριν τη φύτευση των φυτών της λούφας, ενσωματώνουμε μέσα στις θέσεις φύτευσης σε μορφή και , μαζί με βιολογικό λίπασμα για να βοηθήσουμε το φυτό να αναπτυχθεί και να το ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά.

Η λούφα μπορεί να φυτευτεί με σπόρο απευθείας στο χώμα μέσα στην άνοιξη, καθώς επίσης με έτοιμα φυτά που που φτιάχνουμε νωρίτερα σε ή που προμηθευόμαστε έτοιμα από φυτώρια.

για την καλλιέργεια της λούφας είναι τα 50 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και περίπου ένα μέτρο μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Η λούφα είναι αναρριχώμενο φυτό που βγάζει ελικοειδείς βλαστούς και αναπτύσσεται εύκολα σε υποστηλώματα, σε πασσάλους, σε σύρματα, ακόμη και στην κόμη των δένδρων. Θα χρειαστεί καλή στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας λόγω του βάρους των καρπών της λούφας που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Για την υποστύλωση και στήριξη της λούφας, μπορούμε να κατασκευάσουμε κατακόρυφο πλέγμα ή με γωνία 45 μοιρών, κατασκευασμένο με ανοξείδωτο μέταλλο ή από καλάμια για να αναρριχηθούν τα φυτά της λούφας και να δώσουν την παραγωγή τους.

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε εύκολα λούφες σε γλάστρα στο μπαλκόνι επιλέγοντας σημείο με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία. Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε μπαλκόνι με νότια έκθεση, καθώς η έντονη ηλιοφάνεια ταλαιπωρεί τα φυτά της λούφας, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Για τη φύτευση της λούφας, ς, σχετικά μεγάλες, διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 30 εκατοστών και ύψους 2 για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά η ρίζα αλλά και για να μπορεί να φτιαχτεί κατάλληλη υποστύλωση για το φυτό. Για να γεμίσουμε τη γλάστρα, επιλέγουμε ειδικό για λαχανικά που προμηθευόμαστε από το εμπόριο.

Η καλλιέργεια της λούφας, είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται τακτικά ποτίσματα για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Πραγματοποιούμε πότισμα κάθε τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό, ενώ την περίοδο καλοκαιριού, ποτίζουμε τις λούφες κάθε δυο μέρες.

Αποφεύγουμε να ποτίζουμε υπερβολικά τη λούφα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν κιτρινίσματα στα φύλλα και σάπισμα στις ρίζες.

Η καλλιέργεια της λούφας έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται λίπασμα για να μας δώσει πλούσια παραγωγή.

Προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό , πλούσιο σε , και για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών.

Η καλλιέργεια της λούφας είναι αρκετά ανθεκτική και δεν υποφέρει συχνά από τις ασθένειες και τα έντομα των υπόλοιπων κολοκυνθοειδών, όπως της αγγουριάς και του κολοκυθιού.

Σε περίπτωση προσβολής από και , ψεκάζουμε το φύλλωμα τους κάθε 2 βδομάδες με αλάτων καλίου και που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, διαλύουμε μία κουταλιά της σούπας τριμμένο και 1 κουταλιά του γλυκού οινοπνεύματος και ψεκάζουμε το φυτό.

Κατά την ωρίμανση, ο καρπός της λούφας παίρνει κίτρινο χρώμα και σταδιακά αφυδατώνεται με αποτέλεσμα ο καρπός να χάνει βάρος και είναι αισθητά πιο ελαφρύς αν τον κρατήσουμε στα χέρια μας. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να τον κόψουμε και να τον ξεφλουδίσουμε με ιδιαίτερη ευκολία για να πάρουμε το φυτικό σφουγγάρι.

Αν συγκομίσουμε τον καρπό όταν είναι ακόμα πράσινος, θα πρέπει να περιμένουμε να ξεραθεί για να ξεφλουδιστεί πιο εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση, τα σφουγγάρια είναι πιο μαλακά ενώ αντίθετα αν μαζέψουμε τις λούφες όταν έχουν καφετί χρώμα, το σφουγγάρι θα έχει σκληρότερη υφή.

Το φυσικό σφουγγάρι της λούφας έχει διάφορες χρήσεις. Είναι ιδανικό για τη φροντίδα του δέρματος, καθώς είναι προϊόν φυτικής προέλευσης με σκληρή υφή που εξασφαλίζει βαθύ καθαρισμό και απολέπιση του δέρματος. Η λούφα μαλακώνει την υφή του δέρματος και απομακρύνει τα νέκρα κύτταρα του δέρματος.

Επιπλέον, έχει πολλές οικιακές χρήσεις από την κουζίνα και το πλύσιμο των πιάτων, για να ξύσουμε τις φλούδες από φρούτα και λαχανικά, ακόμη και ως σουρωτήρι φίλτρο για να σουρώσουμε διάφορα ρευστά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κοινό σφουγγάρι για τον καθαρισμό διάφορων επιφανειών.

Μετά τη χρήση, φροντίζουμε να ξεπλένουμε το σφουγγάρι για να καθαρίσει και το αφήνουμε σε μέρος χωρίς υγρασία μέχρι να στεγνώσει τελείως.

Όταν ο καρπός της λούφας είναι πράσινος με μήκος 10-15 εκατοστών, το σφουγγάρι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα, κι έτσι παραμένει χλωρός και βρώσιμος. Μπορούμε, λοιπόν, να τον κόψουμε και να τον τηγανίσουμε όπως τα κολοκύθια, να τον μαγειρέψουμε σε σούπα ή να τον αναμίξουμε ψιλοκομμένο σε σαλάτες.

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.